Görüntüler öylesine hoştu ki, rengarenk petunyalar, menekşeler, karanfiller, çam fideleri ve adını bilmediğimiz onlarca çiçek fidesi cıvıl cıvıl gülümsüyordu ekrandan.
Biliyorsunuz, Hollanda’nın lale bahçeleri dünyaca ünlü. Tüm dünyadan milyonlarca turist bu güzel çiçeğin yeraldığı bahçeleri görmeden geçmiyorlar. Hollandalılar anavatanı Türkiye olan bu çiçeğe sahip çıkıp, yarattıkları cennet bahçeleriyle ekonomiye önemli bir gelir sağlamışlar.
Oysa işte bizim de yanıbaşımızda böyle bir cennet var. İzmir otogarından 15 dakikada bir otobüsün kalktığı Bayındır için, bu festival son derece önemli. Çünkü ilçede yaşayan nüfusun yaklaşık yüzde 20’si geçimini seracılıktan ve fidecilikten sağlıyor. Hatta bu konuya öylesine önem veriyorlar ki; ilçede bir meslek yüksekokulu bile kurmuşlar.
Okulda peyzaj, seracılık, tohumculuk ve kesme çiçek yetiştiriciliği dersleri veriliyor. Bayındır, peyzaj bitkileri açısından ülkemizin en önemli üretim bölgelerinden birisi. İlçe, Türkiye’nin her yerine kasa kasa çiçek fidesi gönderiyor.
Bayındır’da fide, saksı, ağaç, çalı türü bitkinin yetiştirildiği yaklaşık 400 sera olduğunu öğreniyoruz. Yaklaşık 150 türün yetiştirildiği bu seralardaki çiçekler, kooperatifler ve kooperatife üye olmayan çiçek üreticileri tarafından pazarlanıyor.
Üreticiyle alıcının doğrudan buluştuğu ilçede peyzaj düzenlemesi için gereken malzemeleri başkanın deyişiyle “toptan üstü” fiyatlara alabiliyorsunuz. İlçenin 3 dönemdir belediye başkanlığını yapan festivalin mimarı Alaeddin Çapuk “Yaklaşık üç bin kişi bu sektörden ekmek yiyiyor” diyor.
Seralarda çalışan işçilerin yüzde 60’ı ise kadınlar. Bayındırlılar 7 yıldır büyük emek verdikleri festivalin artık meyvalarını toplamaya başlamışlar. Çapuk, hedeflerinin Türkiye’deki tüm belediyelere ve otellere çiçek satmak olduğunu belirtiyor. “Bu yıl katılım beklediğimizin üstündeydi” diyen belediye başkanı, üretici ile vatandaşı bütünleştirmeyi başardıklarını söylüyor.
Bayındır, Çiçek Festivali’yle artık ilçe sınırlarını aşıp, adını Türkiye’ye duyurmayı başardı. Festival, ilçenin kültürünü tanımak isteyenler için de harika bir fırsat oldu. Başkan Çalpuk, güzel bir iş başarmanın mutluluğuyla “Festivalimize katılanlar unutulan lezzetleri tatma olanağı buldular. Böyle özel günlerde pişirilen etli ekmeğimizi, Uluk Katmerimizi tattılar. Eminiz seneye festivalimize tekrar katılıp, bu lezzetleri yeniden tatmak isteyecekler” diyor.
Bayındır Belediye Başkanı’nın tüm Egelilere bir de çağrısı var. Havaların güzel gittiği şu günlerde, eğer bahçenize bitkilerinizi dikmediyseniz, ailenizle de doğayla başbaşa güzel bir gün geçirmek istiyorsanız hafta sonu planınızı şimdiden yapın. Cenneti bedavaya görmek için en çok bir saat yol alacaksınız. Sonra da gelin gibi süslenmiş Bayındır’da doğayla, çiçeklerle başbaşa bir gün geçireceksiniz.
Bayındır’a ve çiçeklerinin görücüye çıktığı Çiçek Festivali’ne İzmirliler olarak sahip çıkalım. Bakarsınız gün gelir, turistler Hollanda’dan sonra bizim yarattığımız cennetleri de görmeye gelirler…
Category: Köşe yazıları