Hani hala pek çok kişinin magazin programlarından fırsat bulup da haberleri izleyemediği için “bihaber” olduğu Barbaros Çocuk Köyü’ndeki taciz konusu gündeme gelmeseydi, ne KORDEM, ne çocuk suçluluğu bu kadar konuşulmayacaktı belki de.
Bu olayları aktaran haberleri izlerken, kentimizde benim de adını ilk kez duyduğum KORDEM, yani Sosyal Risk Altındaki Çocuk ve Aileleri Koruma ve Destekleme Koordinasyon Merkezi bir kaç ay önce kurulmuş. Tüm Türkiye”ye örnek olmuş. Yargının ve yargı dışındaki resmi kuruluşların, sivil kuruluşlarla birlikte oluşturduğu bir organizasyon.Vali”nin başkanlığında yargı, üniversiteler ve Büyükşehir Belediyesi temsilcisinden oluşan bir koordinasyon üst kurulu, ayrıca bunların alt kuruluşlarından oluşan bir yürütme kuruluyla yönetiliyor.
Adı üstünde, sosyal risk altındaki çocuklara ve onların ailelerine yardımcı olmak amaç. Bu amaçla, gönüllü sosyal hizmet uzmanlarını eğitiyor. Çocuk mahkemelerince çocukları suça karışmış ailelere ilişkin özet dosyalar, KORDEM”le çalışmayı kabul eden ve eğitilen gönüllü uzmanlara iletiliyor.
Bu uzmanlar ailelerle ve çocuklarla yakından diyalog kuruyor. Çocuğun uyuşturucu problemi mi var” Ailesi mi ilgisiz” Ekonomik sorunlar mı yaşıyorlar” Okula mı devam etmiyor, sağlık problemi mi var” Altı ay ile bir yıl arasında bu konuları yakından izliyor, değerlendiriyor ve rapor hazırlıyor. Çocuğun yeniden suç işlemesini önlemek amacıyla, önerilerde bulunuyor.Yani olay yargıya intikal etmeden, sosyal bir kurum olarak devreye giriyor ve çocuğun eğitilerek, ikna edilerek suça yönelmesi engellenmeye çalışılıyor.
Ülkemizde altı ilde çocuk mahkemesi bulunuyor. Bu mahkemelerde en çok eksiği duyulan kişiler gönüllü sosyal hizmet uzmanları. KORDEM bu aşamada etkin. İzmir 3. Çocuk Mahkemesi Başkanı, geçen hafta gazetelerdeki haberlerde yer alan 411 20 00 numaralı telefona İzmirlilerin çok yakından ilgi gösterdiğini belirtiyor, “Bu numaraya başvuranlara müteşekkiriz” diyor ve ekliyor:
“Gönüllü, deyince daha çok maddi yardım anlaşılıyor. Oysa bizim istediğimiz manevi ilgi. Çocuklar 3-5 yıl öncesinde hiç sözünü bile etmediğimiz suçlarla karşımıza gelmeye başladı. Suç işleyen çocukların şefkat eksiği fazla. O nedenle bizim sloganımız “bir çocuğa sarıl, geleceğe sahip çık”. Ancak her arayanın gönüllü olması mümkün değil. Eğitimli, sabırlı kişiler olmaları şart. Bu açıdan pedagoji eğitimi aldıkları için öğretmenler ve özellikle de avukatlar çok yatkın. ”
KORDEM, gönüllü eğitimi çalışmalarına aralık ayında başlamış ve şu ana kadar yaklaşık 60 kişi eğitilmiş. Bu kişiler KORDEM”ce belirlenen kurumlarda görevlendirilecekler.Yani bir çeşit fahri anne babalık yapacaklar çocuklara.
Öncelikli hedef, kentimizde çocuk suçluluğunun azaltılması. 11 yaş altı çocuk suçluluğunda belirgin bir azalma olduğunu belirten İbrahim Altıtaş, “11-15 yaş arasında ise suçluluk yoğun” diyor.
İzmir”de geçtiğimiz yıl 8 bini aşkın dava dosyası çocuk mahkemelerine intikal etmiş.
Mahkeme koridorları büyükler için bile sevimsizken, yaşam alanları parklar, yeşil alanlar, okul sıraları olan çocukları suça yönelmeden eğitmek, ilgi göstermek ve bir “şer” başa gelmeden korumak şart…
Category: Köşe yazıları