Bu fotoğraflar arkalarından göz yaşı döken pek çok genç kızın, annenin ve babanın cüzdanlarında, evlerinin duvarlarında da asılı kuşkusuz. Bu fotoğraflar aynı zamanda derneğin Konak’taki Vilayet binası içinde yer alan ofisinin duvarında ve Internet sitesinde de yer alıyor.
Derneğin Başkanı Yavuz Alphan (Şehit Mustafa Alphan’ın babası) başta olmak üzere dernekte görevli herkes bir şehit yakını.
Derneğin İkinci Başkanı emekli öğretmen Nurettin Yeşilbağ (Şehit Ali Güner Yeşilbağ’ın babası), “Bu albümü hazırlarken okullara dağıtmayı düşünmüştük öncelikle. Çünkü okullar çocukların vatan ve bayrak bilincini alacağı öncelikli yerler” diyor.
Geçtiğimiz günlerde “dostluk, kardeşlik günü” diye kutladığımız bir günde aynı havayı soluyup kokladığımız, bu topraklarda yetişen çocukların alet edildiği ülkemizde, bayrağımıza bir saldırı yaşadık. Oysa eminim ki o çocuklar da sabah okula gittiklerinde, her sabah yaptıkları gibi “Türküm, doğruyum çalışkanım…” diye başlayan andımızı söylemişlerdi. Nurettin öğretmenin belirttiği bayrak bilincinin, vatan sevgisinin öğrenildiği ilk kurumların okullarımız olduğunu bir kere daha gördük.
Dernek, dönemin Valisi Alaaddin Yüksel’den, rahmetli Büyükşehir belediye Başkanı Ahmet Piriştina’dan ve şimdiki Vali Yusuf Ziya Göksu’dan ve İl Milli Eğitim Müdürü Kamil Aydoğan’dan büyük destek görmüş albümün dağıtılması konusunda. “Bu iş gönül yakınlığıyla ilgili” diyor Nurettin öğretmen. “Kimi okullarımız, çok daha yakın ilgi gösterirken kimi okullarımız maddi değeri 50 Yeni Lira, ama manevi değeri parayla ölçülemez albüme, valiliğin tekrar yazılarına rağmen ilgisiz kalmayı tercih etti” diyor, biraz buruk.
1995 yılında kurulan İzmir Şehit Aileleri İnsan Hakları ve Yardımlaşma Derneği’nde 415 şehit kayıtlı İzmir’in il ve ilçelerinden. Bu şehitlerin yüzde 90’ı terör şehidi. 415 şehit ailesinin yarısı derneğin üyesi. Derneğin kuruluş amacı “şehit ailelerinin hak ve menfaatlerini korumak, onların acılarını paylaşmak, büyük acılar yaşayan şehit ailelerinin rehabilite edilerek topluma yeniden kazandırılmasına ve üretken hale getirilmesine katkı sağlamak”.
Derneğin Terbay Şirketler Gurubu’nun desteğiyle hazırlanan http://www.sehitaileleri.org adresli Internet sitesinde şehit yakınlarının sahip olduğu tüm haklar, neler yapmaları gerektiği konusunda ayrıntılı bilgiler yer alıyor.
Derneğin çok yakında iki önemli projesi hayata geçecek. Nurettin Bey şöyle özetliyor projeleri: “Mayıs ayı sonlarına doğru grup ve bireysel terapi başlatmayı düşünüyoruz şehit aileleri için. Bu hepimiz için çok önemli bir adım olacak. Böylelikle psiko drama yapıp, korkularımızla, üzüntülerimizle yüzleşeceğiz. Diğer bir projemiz ise Çanakkale Şehitliği’ne düzenli turlar düzenlemek. Bu konuda yoğun talep alıyoruz.”
İzmir Şehit Aileleri İnsan Hakları ve Yardımlaşma Derneği yıl boyu etkin çalışan bir dernek. Şehit yakınlarına yasal konularda yol gösterdiği gibi, şehit çocuklarına burs sağlıyor, eğitim konusunda eksikliklerini gidermek için çalışıyor. “Sivil halkın bize ilgisi her zaman yoğundur” diyen dernek yetkilileri “Siyasetçilerin ilgisi ise kimi zaman azalır, kimi zaman artar bizlere. Ama artık tedbirliyiz. Bayrak etkinliğinde olduğu gibi ülkemiz için yapılan her eylemde yanlarındayız, ama kendimizi asla kullandırtmayız” diye ekliyor…
Category: Köşe yazıları