Peki, kaç para?
İşte burada duruyoruz. Çünkü ürünün fiyatını görebilene aşk olsun. Kurumsallaşmış büyük marketler bu konuda duyarlı. Ürünün TL. ve YTL. cinsinden fiyatı raflarda rahatlıkla bulunuyor.
İş mağazalara dükkanlara gelince, fiyat etiketlerinin ve vitrinlerin yıldızı yıllardır barışmadı. Ben mi yanılıyorum diye pek çok kez sorup yokladım çevremdekileri. Sorduğum herkes, vitrinlerdeki ürünlerin üzerinde fiyat etiketlerinin olmayışından dertli. Hele Yeni Türk Lirasını kullanmaya başladığımızdan beri iki tutarı karşılaştırmak daha büyük dert.
Peki rahatsız olduğumuz bu konuyu bir yerlere şikayet ediyor muyuz? TÜKODER yani Tüketiciyi Koruma Derneği’nin İzmir sorumlusu Gülçin Tonguç ??Bu konudan herkes şikayetçi olduğunu söylüyor ama derneğimize direkt bir başvuru olmadı” diyor ve ekliyor: “Etikete zaten uyulmuyordu. Yeni Liraya geçilmesi de bir şey değiştirmedi. Ama şikayet olsun olmasın biz ilerde bu konuyla ilgili bir kampanya gerçekleştirmeyi düşünüyoruz.”
Oysa 5083 Sayılı Türkiye Cumhuriyeti Devletinin Para Birimi Hakkında Kanunu’nda ve 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunu’nda etiket konusunda yasaya uymayanlara uygulanacak cezalar açıkça tanımlanmış. Denetimin Sanayi Ticaret Bakanlığı müfettişleri ve kontrolörlerinin yanı sıra belediyeler tarafından görevlendirilecek personel tarafından yapılacağı yazılmış.
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı yetkilileri etiket konusunda çok hassas olduklarını dile getiriyorlar. Hatta Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüğü Sanayi Şube Müdürü Arif Bulut, denetimlerinin sadece etiket değil, garanti belgesi ve Türkçe kullanım kılavuzunu da kapsadığını belirtiyor, “Denetim sırasında bu üç kaleme de bakılıyor.Uygunsuzluk varsa her bir kalemin cezası 142.89 YTL.’dir” diyor.
Kentimizdeki denetimlerin müdürlükte görevli 11-12 grupla gerçekleştiğini belirten yetkililer, kısıtlı olanaklar ve kısıtlı personelle binlerce işyerini yeterince denetleyemediklerinden dertliler.
Bu arada tüketicilerin sorunlarıyla ilgili olarak görüştüğümüz iki kurumun yetkilileri kapıdan satış konusuna mutlaka değiniyorlar. Kentimizin kapıdan satışlarda yüzde 80 düzeyinde başarı sağlandığını da vurguluyorlar.
Arif Bulut Türkiye?de kapıdan satış konusunda 496 firmanın yetki belgesi olduğunu belirtiyor ve ekliyor: “Tüketici kapıdan satışta alınan ürünü 7 gün içinde hiç bir neden göstermeksizin iade etme hakkına sahip. Yeter ki elinde belgesi olsun” TÜKODER’den Gülçin Tonguç ise son zamanlarda kapıdan satış kadar, cep telefonlarıyla ilgili sorunların yoğunlaştığını belirtiyor.
Etiket diye başladık ama, tüketiciler duyarsız olmaya ve haklarını umursamamaya devam ederse; yasaların da denetim elemanlarının da, tüketici haklarını korumak için onca emek harcayan insanların da yapacağı çok fazla bir şey yok gibi görünüyor…
Sadece kampanyaları değil, fiyat etiketlerini de okuyacağımız, göremediğimizde satıcıyı uyaracağımız bir toplum olmak çok da zor olmasa gerek…
Category: Köşe yazıları