Geçtiğimiz yıl kurulan Ege Üniversitesi Mezunları Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Fikret İkiz, bu durumu, “İlk defa yerli malı bir rektörümüz oldu” diye gülerek tanımlıyor.
İki Ege Üniversitesi mezunu olarak yaptığımız söyleşi de Prof. Dr. İkiz, emekli olmuş ve zamanı uygun tüm Ege Üniversitesi mezunlarını derneğe katkılı olmaya çağırıyor öncelikle. Ege Üniversitesi’nin bu yıl “Halkın üniversitesi” sloganıyla başlattığı çalışmalarda mezunlara çok iş düştüğünü anlatıyor heyecanla:
“Geçtiğimiz gün Bornova Belediyesi yetkilileri, rektörümüz ve ilçedeki 40 muhtarla bir toplantı yaptık. Bizden isteklerini dile getirdiler. Önce maddi kaynaklıydı istekler. Ama bizim onlara vereceğimiz para değil. Öncelikle bilgi. Biz bilgimizi paylaşmak için tüm kapılarımızı açıyoruz vatandaşlara. Paylaşımlarımızın sonucu başarıyı birlikte paylaşmak çok mutluluk verici. Burada bizim mezunlarımıza çok iş düşüyor.”
Ege Üniversitesi, kentimizin ilk üniversitesi olmasına ve 46 yıl boyunca 150 bine yakın mezun vermesine karşın ne yazık ki; mezunları bir araya getirecek somut bir girişimde bulanamamış yeni yönetime kadar.
Beş yıl önce yenilenen üniversite yönetiminin ilk işlerinden birisi de geniş bir yelpazede tüm mezunları aynı çatı altında toplama kararı olmuş. “Mezunlarımız genelde meslekleri nedeniyle bir araya geliyorlardı. Pek çok fakültenin kendi aralarında kurduğu mezunlar derneği vardı. Ziraatçiler, doktorlar, gazeteciler dönem mezunları kendi aralarında yılda bir toplanmayı başarıyorlardı. Ama Ege Üniversitesi mezunları olarak bir araya gelinen bir etkinlik yapılmamıştı. Böyle bir mezuniyet ruhu hissettirilmemiş ya da hissettirememiş de olabilir” diyor Prof. Dr. İkiz.
1964 yılında Ziraat Fakültesi’ne Muğla’dan eğitim için gelen Prof. Dr. Fikret İkiz, “Fakülteye başladığımızda ilk işimiz gidip Kemeraltı?ndan güneş şeklindeki, fakültemizin metal rozetini almak olmuştu” diyor. Oysa şimdi üniversitedeki pek çok öğrencinin sırtında Ege Üniversitesi logolu çantaları, sevimli tişörtleri, kalem ya da aksesuarları görmek olası.
“Ege Üniversitesi’nin adını neden iş ilanlarında yeterince göremiyoruz?” deyince Prof. Dr. Fikret İkiz, “Artık öyle değil. Örneğin Ödemiş’te bir Sağlık Yüksekokulu’muz var. Mezunları kapışılıyor. Çok iyi eğitim alıyorlar. Çünkü mezun ettiği öğrenci az, öğrencilerin zamanı çok ve pratik yapabilecekleri çok güzel bir hastaneleri var. Geçtiğimiz günlerde mezuniyet törenine gittiğimde gurur duydum. Hepsi mezun iş bulacaklarından emindi” diyor.
150 bine yakın mezunun şu anda 500?üne ulaşabilmiş dernek. İTÜ ve ODTÜ mezunu öğrencilerinin aralarındaki birlik, oluşturdukları lobi Ege Üniversitesi Mezunları Derneği’ne de ufuk açmış. Prof. Dr. İkiz şunları söylüyor bu konuda:
“Kimi mezunlar üniversitelerin de kimliğini yansıtıyor. İTÜ ve ODTÜ’de böyle olmuş bugüne kadar. Adeta bir lobi oluşturmuşlar. Biz geç kaldık belki bu kimliği oluşturmakta. Henüz oturmadı kimliğimiz ama mezunlarımızdan çok güzel tepkiler alıyoruz”
Ege Üniversitesi’nden mezun olanlara dernek, üyelik sayesinde üniversitenin tüm olanaklarını da açmış. Üyelik sayesinde üniversitesi lokalinden, kütüphanesinden yararlanabiliyorsunuz. Bornova Yeşil Köşk’te bulunan Mezunlar Derneği’nin telefonunu verelim: 374 68 08.
Canan Arıtman, Türkan Miçoğulları, Serpil Yıldız, Necdet Sudak üniversiteden mezun ve şu anda Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde görevli vekiller. Onlara da üyelik için çağrı yapılmış.
Ege Üniversitesi’nin Türkiye’nin her yerinde görev yapan mezunları, en azından Internet’teki www.ege.edu.tr adrsindeki “egemezun” bölümüne bir göz atın… Hatta eleman arıyorsanız, CV bölümlerini inceleyin.
Bünyesinde 1982 yılından bu yana halkla ilişkiler ve tanıtım konusunda eğitim veren üniversitemizin, 50. yılda kurumsallaşma adına başlattığı hamle sevindirici. Umarız, bilim alanındaki başarılar mezunlar lobisi oluşturma konusunda da tekrarlanır.
Category: Köşe yazıları