Dikili Belediyesi, sosyal belediyecelik anlayışıyla ilçedeki vasıfsız ve işsiz kadınlara ufuk açacak bir proje geliştirerek, ilçede bir kadın ve gençlik dayanışma merkezi kurmuş. Dikili’de üçüncü dönem görevini sürdüren Belediye Başkanı Osman Özgüven, “Kadınlar örgütlenmezse, kendi aralarında bir güç olmazlarsa ekmek kazanamazlar. Biz onların örgütlenip, ellerinin ekmek tutması için her türlü desteği vereceğiz. Dayanışma merkezini bu amaçla kurduk. Gelen tepkilerden iyi yaptığımızı da anlıyoruz” diyor.
Dikili Belediyesi, kent konseyinden sonra ilçede Kadın Dayanışma ve Gençlik Merkezi kurdu geçtiğimiz günlerde. “Yol yapmak, su bağlamak, temizlik yapmak belediyenin zaten yapması gereken işler” diyen Özgüven, sosyal belediyecilik anlayışının, kentte yaşayan vatandaşlara sosyal olanaklar sunmayı zorunlu kıldığına dikkat çekiyor. Özgüven, “Dikili küçük bir yer. Sinema, tiyatro yok, gidilecek yerler sınırlı. İş olanakları her yerde olduğu gibi Dikili’de de kısıtlı. Özellikle kadınlardan çok iş talebi geliyor. Ama onlar da vasıflı değil ve çoğu evinden yapabileceği bir iş istiyor” diyor ve “Böyle olunca biz de böyle bir merkez kurarak onların emeklerinin değerlenmesine katkılı olalım istedik” diye ekliyor.
Belediye, Dikilili kadın ve gençlere kurslar açacak, ürettikleri ürünleri onlar adına değerlendirerek, ekonomik gelir sağlamalarına katkılı olacak. Bu işler yapılırken gereken malzemeyi de belediye sağlayacak. Yani belediye bir çeşit olta vermiş olacak üreten kadınlara. Belediye’nin sosyal tesislerinde halı, kilim, dokuma, trikotaj, el işleri, çeşitli takı işlemeciliği konusunda kurslar başlayacak çok yakında. Kadın ve Gençlik Dayanışma Merkezi, kadınlara hukuksal sorunlarının çözümünde yardımcı olabilmek için bir hukuk bürosu da açmış. Büroda aynı zamanda bir psikolog da bulunuyor.
Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven, Dikili’de müthiş bir genç potansiyeli olduğuna da dikkat çekiyor, “Hepsine söz hakkı vermek ve dayanışma içinde olmalarını sağlamak istiyoruz” diye ekliyor.
Dikili, şu günlerde en sakin günlerini yaşıyor. Tertemiz havası, dingin deniziyle huzurlu, güzel bir belde. Yazın nüfusu iki katına çıkan beldede bu yaz kordondaki sergide, kadınların kendileri için ürettiği ürünler yer alacak. Kadınlar, belediyenin kendilerine verdiği bu olanağı değerlendirip, örgütlenip dayanışma içinde olurlarsa, Dikili Belediyesi sosyal belediyecilik adına çok güzel bir örnek de oluşturacak. Bu güzel çalışmanın rüzgarı bölgemizdeki tüm belediyeleri etkiler umarız.
Elbette kadınlarımıza da düşen görevler de var. Fikir üretmek, proje üretmek, iş üretmek. Boş durup, boş oturup, yurt dışından ithal Sevgililer Günü’nde “Kocam bana niye çiçek böcek almadı?” diye düşünüp, huzursuzluk yaratmaktan iyidir.
Ne dersiniz sevgili bayanlar? Eliniz ekmek tuttuğunda söylecek sözünüz de, düşünecek işiniz de çok olacak, inanın…
Category: Köşe yazıları