“Su ve sabun tamam. Ama doğru yerde doğru malzeme kullanmazsanız, kullandığınız malzemenin kalitesi kötü olursa çocuklarımızda astım gibi sorunlarla karşılaştığımızda ne yapacağız?” diye soruyor Kızılkaya.
Gerçekten de çevremize baktığımızda, özellikle küçük çocuğu olanlarda alerjik astımdan yakınmayan yok gibi. Elbette bir de Hepatit konusu var dillerden düşmeyen, yıl boyu gazete haberleri eksik olmayan.
“Ülkemizde yapılan bir araştırmada 100 kişiden 87’sinin Hepatit A hastalığı geçirmiş olduğu saptanmış” diyen Şehnaz Kızılkaya, çocukların sarılıkla çok sık karşılaştığına değiniyor.
Şehnaz Kızılkaya, bir temizlik şirketinin sahibi aslında. Kendisini temiz okullar projesine kadar getiren süreci şöyle özetliyor.
“Temizlik sektöründe fark ettim ki herkesin öncelikle düşündüğü şey işin maliyetini düşürmek. Maliyet kullanılan deterjanı da kapsıyor, kullanılan elemanın kalitesini de. Herkes temizlik konusunda çok şey biliyor, ama iş uygulamaya geldiğinde ne yazık ki etrafımız da insanlarımız da temiz değil. Temizlik olmadığı için ortaya çıkan sağlık giderleri de çok yüksek. O yüzden önce eğitimle bu işe başlamak istedik. Ve eğer işe çocuklardan başlarsak, temizlik konusunda tüm toplumun çıtasını yükseltecek sağlıklı bir nesil yetiştirebileceğimize inandık.”
Çocukları temizlik konusunda eğitmek, okulları temizlemek projesini gündeme getirdiğinde pek çok kişi destek vermekle birlikte, “işin zor” demiş Kızılkaya’ya. Ancak çocuk psikiyatrisi konusunda, İzmirlilerin yakından tanıdığı bir isim olan Prof. Dr. Ayşen Baykara, “Kirli ortamların çocukların ruh sağlığı üzerinde de olumsuz etkilerin olduğunun altını çizerek” kendisine destek çıkmış.
Şehnaz Kızılkaya’nın çocuklara temiz okullarla ulaşacağı ve sivil toplum örgütlerinden de destek gelen projesinin ilk durağı Balçova Belediyesi. Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya’nın da inançla destek verdiği projeyle şimdilik ilçede sekiz okulda TEMO projesi hayata geçirilecek. Okullarda temizliğin çocuk başına maliyetinin 35 YTL. olduğunu belirtiyor Kızılkaya.
CSS23002 (Clean School Standard) standartlarıyla, geliştirilecek bir temizlik anlayışını okullara getirmeyi hedefleyen TEMO okullara sarı, mavi ve yeşil bayrak uygulamalarını da getirecek. İşe sarı bayrakla başlayacak okullar, yıl boyu denetlenecek. Hedef mavi bayrağa ulaşmak ve bayrağı hep asılı tutmak.
Okul aile birlikleri, öğretmenler, sınıflarda temizlik kolu öğrencileri basamak basamak bu projenin uygulamasını yapacaklar.
Eğer proje, “Biz de CSS23002 standardı uygulanmaktadır” diye duvara asılan bir uygulama olarak kalmazsa, okullarındaki pislik nedeniyle tuvalete giremeyen, muslukları, kapı kollarını tutamayan öğrencilerin ve ailelerinin ve hatta öğretmenlerin içi daha rahat olacak.
“Çocuklar verilenden çok gördüğünü uygular” diyor Kızılkaya. Tuvaletten çıkınca ellerini yıkamayan, yemeğe ellerini yıkamadan oturan anne babaları gören çocuklar, umarız okullarda ciddi anlamda bir temizlik eğitimi alır da bu öngörü tersine döner.
Bakarsınız çocukların temizliğine özenen anne babalar, bundan böyle ellerini yıkamaya başlar.
Category: Köşe yazıları