Oysa yol boyunca gördüğüm insanlar sıcakla ilgilerini kesmiş, karıncalar gibi hararetle koşturup duruyorlardı tarlalarda.
Ege’de hasat zamanı şimdilerde.
Sizin de yolunuz benim gibi Ödemiş tarafına düşerse, eminim aynı duygulara kapılacaksınız. İçiniz ferahlayacak yeşilliklere baktıkça.
Bereketli ovaların yeraldığı yol boyunca tarlalardaki domatesler, kırmızı biberler toplanıyor acele acele.
Domatesler, yüzlerce metre genişliğindeki alanlarda kurutulmaya yatırılmış. Domates kurutulan alanların etraflarında naylon çadırlarda çocuklar, çıplak ayaklarıyla oynaşıp duruyorlar. Sivrisinek, sıcak, pislik kimin umurunda…
Şimdi hasat zamanı, domatesleri toplamak, biberleri kurutmak zamanı. Kırmızı biber çuvalları yol boyunca dizilmiş.
“Daha mısır koçanları toplanıp toprağa basılacak, turşu yapılacak.” diyor yolda dolmuşa binen köylü kadınlar. Oysa yaşları benim yaşımın en az iki katı.
Ödemiş’ten yaklaşık 20 kilometre uzaklıktaki suyuyla, yağıyla ünlü Bademli Köyü’ne giden yolda da manzara değişmiyor. Her yerden bereket fışkırıyor.
Bademli’nin ünü Türkiye’ye yayılmış Bademli Fidancılık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nde tanıştığımız Ankaralı genç ziraat mühendisi arkadaşımız, “Ege’nin bu toprağı, suyu ve havasında neredeyse yetişmeyecek bitki yok. Öylesine verimli ki toprak…Ne diksen yetişir burada”
Bademli’nin 39 yıllık kooperatifinin binlerce dönüm tarlalarında da ziraat mühendisi arkadaşımızın dediği gibi, onlarca çeşit meyve ve süs fidanı dikilmiş neredeyse dünyanın her yerinden gelen. Hamur gibi toprak, bal gibi suya kavuşunca elma, şeftali, nektarin, kayısı, nar ağaçları, turunçgiller, zeytin ağaçlarının verimine verim katılmış. Kooperatifin üretimini yaptığı elma çeşidi 60’a, kiraz çeşidi 15’e çıkmış.
Kooperatifin deneyimli başkanı Selçuk Bilgi ve müdür Hurşit Nallı, 300’ü aşan ortaklarla el ele, ülke fidan üretiminin yüzde 50’den fazlasını karşılar olmuşlar.
Kooperatifler, çiftçinin, işçinin örgütlü güçleri. İnsan emeğinin, üretiminin el ele verince ne güçlükleri yenebileceğinin en güzel göstergesi. Ödemiş’e bağlı Bademli Köyü’nde 39 yıl önce böyle bir bilince kavuşan köylülerin bugün geldiği nokta, tesadüflerle kazanılmış değil, alın teriyle kazanılmış başarının göstergesi.
Bademli Fidancılık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi meyve üretiminde önemli olan klon anaçlarla, yeni çeşitlerin bu anaçlar üzerine aşılanarak elde edilen fidanların üretiminde yetkin bir kuruluş. Kooperatif Müdürü Hurşit Nallı, bu sayede klasik yetiştiriciliğe göre daha karlı bir üretim söz konusu olduğunu belirtiyor. Bodur meyve yetiştiriciliğiyle kısa sürede ürün alındığını belirten Nallı, üreticinin böylece masraflarını daha kısa sürede çıkarabildiğini belirtiyor.
Çalışmalarını Süleyman Demirel ve Ege üniversitelerinin ziraat fakülteleriyle birlikte yürüten Bademli Kooperatifi virüssüz fidan sertifikasyonu da yapıyor.
Kooperatifin hedefleri çok. Çok yakında büyük kuruluşlara soğuk zincirini kırmadan süt sağlamak için bir tesis kurmayı planladıklarını belirtiyor Başkan Selçuk Bilgi.
Ayrıca çok yakında piyasada kendi üretimleri olan bir zeytinyağı markasıyla yer alacaklar. Organik üretim konusunda da çalışmaları var Bademli Kooperatifi’nin.
Yılda 2.5 milyon sertifikalı, 5-6 milyon dolayında kontrollü fidan üretimi kapasitesi bulunan Bademli’de üreticinin böylesine bilinçli olması çok etkileyici.
“Tarımı, gerçek tarımcı kurtaracak” diyen müdür Hurşit Nallı’nın söylediğine katılmamak elde değil.
Tarım politikalarını yapanların üreticinin gücünü görme zamanı geldi de geçiyor bile…
Category: Köşe yazıları