Kurban Bayramı telaşı başladı pek çok yerde. Gerçi itiraf etmeli ki; bir araya gelince çoğumuz bayram planlarından çok, yılbaşı gecesi planları yapıyoruz.
Bu yıl İl Kurban Hizmetleri Komisyonu, Konak, Gaziemir, Karşıyaka, Balçova ve Çiğli’de belirlenen toplam 12 noktada satış ve kesimin yapılacağı 30 çadır kurulmasını kararlaştırmış. Cadde, sokak, apartman aralığı, otopark, yol ve otoyol kenarları, spor alanları gibi yerlerde kurban kesimi yapılamayacak. Komisyon belirtmese de, kesim yapılmayacak yerlerin içinde kuşkusuz hava meydanları da yer alıyor.
Akşam otobüsle işten dönerken, Uzundere’de kurulan kurban pazarı dikkatimi çekti. Genişçe bir alanda, pek çok kurbanlık çadırları yer alıyor. Hayvanların gübre kokusu daha ortalığı sarmamış. Çadırların sahipleri samanları yerleştiriyorlar. Sarı, lacivert, kırmızı naylon çadırlarda yüzlerce hayvan yerini almış. Çadırların üzerinde illerin adı yazılı. Kars, Diyarbakır, Urfa, Bingöl, Muş, Yozgat… Çok uzaklardan yollara düşüp gelen, yorgun ama sevinçli, telaşlı satıcılar.
Onlar yılbaşından çok bayrama endeksli haliyle. Yılbaşı gecesini nasıl geçireceklerinden çok, bayramın ilk günü ellerinde kaç kurbanlık olduğunun telaşı içinde olacaklar büyük olasılıkla.
Belediye otobüsü çadırların önündeki durakta durunca, otobüsteki herkesin dikkati çadırlara yöneldi. Önümde oturan bir çok bayram görmüş, yaşlı iki bey kendilerini kaptırırcasına hararetle konuşmaya başladı.
“Yahu, sen paranı bizim derneğe ver, onlar sana 20 kilo et verecekler, hem hayır dualarını alırsın” diyen yolcuya yanındaki, “Yok, olmaz. Hanım televizyondaki dizide görmüş, kanserli çocukların olduğu derneğe bağış yapacakmış. Dizideki küçük çocuğu ne zaman görse ağlıyor zaten. Bizim o yaşlarda torun var ya, duygulanıyor işte… Bu sene kurbanda hanımın sırası, hayatta ikna edemem” diye karşılık veriyor.
Bu sene bir çok kurum bağışlar konusunda ciddi atağa kalkmış durumda.
Lösemili Çocuklar Vakfı LÖSEV, dizi senaristlerinin de desteğiyle, kamuoyunun dikkatini çekmeyi başaran kurumlardan. Vakfın tüm bankalardaki 0660 numaralı hesabına bağış yapılabiliyor. İsteyen kurbanını kestiriyor, Lösemili çocukların 12 ay boyunca taze et yemesine katkıda bulunuyor. İsteyen kurban kesimi yerine bağış yapıp çocukların tedavi harcamalarına katkılı oluyor.
Kızılay da ataktaki kurumlardan bir tanesi. “Kurbanlarınızla hayat kurtarın” sloganıyla bağışları bekliyor. Türkiye’nin her yerinden 168’i çevirince ücretsiz aranabilen Telebağış sistemi de bağışta bulunmak isteyenlerin hizmetinde.
Kurban derisi toplayan kuruluşların en önemlisi Türk Hava Kurumu. THK, bu yıl 100 bin aileye kurban etlerini ulaştırmayı hedeflemiş. THK, ALO THK 444 0845 numaralı telefonla da bağış kabul ediyor. Mahalle muhtarlarının, kuruma desteği bu günlerde ayrı bir önem taşıyor?
Tanıtımlarıyla dikkat çeken bir diğer kurum ise yine hepimizin çok duyarlı olduğu Mehmetçik Vakfı. Vakıf bugüne kadar şehit olan ya da herhangi bir nedenle yaşamını yitiren binlerce Mehmetçiğin ve gazinin yakınlarına her ay yaklaşık 1 milyon 500 bin Yeni Lira yardımda bulunuyor. Vakfa internet üzerinden, www.mehmetcik.org.tr alan adlı web adresi aracılığıyla on-line bağış yapılabiliyor.
Kentimize büyük katkıları bulunan İzmir İl Fakirlerine Yardım Derneği, Şehit Asteğmen Adem Derstsiz Çocuk Yuvası gibi kurumları da unutmamak gerek.
Kurumlarda bağış miktarı 220 YTL.’den başlıyor. Bu fiyata kurban bulmak, özellikle de ilk günlerde pek kolay değil gibi görünüyor. Eğer kurbanını bağışlamak isteyenlerdenseniz, böylesi kurumlara bağış yapmak, tanımadığımız, bilmediğiniz bir derneğe bağıştan çok daha akıllıca.
Üstelik emin olun, bağış yaptığınız kurumlar aracılığıyla ulaştığınız milyonlarca insan da size yürekten dua ediyorlar…
Category: Köşe yazıları