Etkinliklerde yöneticilere fikir veren kadınlar, elinde çiçeklerle dolaşanlarsa genelde erkeklerdi.
Dikili Belediyesi’nin yayın organı Gazete Dikili’deki bir haber başlığında, durum çok güzel özetlenmişti: “Kutlama bir gün, sevgimiz her gün.”
Kadınlar Günü kutlamaları, bu etkinlikler içinde sadece bir ayrıntı. Önemli olan kadınlara “balık” değil, “olta” verebilmek. Dikili Belediyesi’nin olta vermek mantığıyla yaptığı çalışmalar gerçekten etkileyici.
Dikili Belediyesi’nin bu yıl düzenlediği 1. Kadın Hakları Haftası’ndaki etkinliklere katılan kadınların fotoğrafları durumu özetliyor. Yaptıkları çalışmaların sonucundan memnun, kendine güvenen insanların ifadesi var yüzlerde.
Etkinliklere fikir verenler çoğu kez kadınlar. Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven gibi “kadınların birşeyler yapacağına yürekten inanmış” bir başkana sahip olmaları Dikilili kadınlar için bir şans.
Belediyenin geçtiğimiz yıl hizmete giren Kadın Dayanışma Merkezi’ne devam eden Dikilili kadınlar, emeklerini gelire dönüştürüyor. Sergiledikleri ürünlerin beğenilmesiyle manevi doyuma ulaşıyor. Dikilili kadınlar, belediyenin sağladığı olanaklarla el işleri, takılar üretip satıyor, gelir sağlıyor.
Bu merkeze devam eden kursiyelerlerden birisi Zeliha Erden. Eşinden ayrı, oğlu ve annesiyle yaşamını sürdüren Zeliha Erden’in, dikiş kursları sayesinde yaşamı değişmiş. Erden, “Bir çok faaliyetlerle topluma katılmaya başladım, arkadaşlar edindim, tek başıma mücedele vermeye çalışıyorum. Artık para da kazanıyorum ve burada da bir ailem oldu” diyor.
Dikili’de kadınlara verilen değerin bir göstergesi de, birahane ve barlarda kadınlara çalışma yasağının getirilmesi. Çalışma yasağıyla, özgürlük bağdaşır mı? diye düşünebilirsiniz, ama kadınların bu ortamlarda “meta” olarak çalışmak zorunda bırakıldığı düşünülünce, yasağı getirenlere hak vermemek elde değil. Alınan bu karar ilçede en çok kadınları memnun etmiş zaten.
Belediyelerin kadınlara yönelik semt evleri, dayanışma merkezleri, çamaşırhaneler açmaları çok önemli adımlar. Kadınların dayanışması için olanak sağlanması, kafasındaki sorunları gidermeleri için destek almaları çok çok önemli. Kadınların evden çıkıp, üretime katılması, kollarına 24 ayardan daha değerli “üretici bileziği” takmaları çok değerli.
Yerel yönetimlerin fen işleri, bahçe işleri, zabıta, yazı işleri gibi birimlerinin yanına bir de kadın dayanışma birimleri koymaları gerek aslında. Çünkü kadınlar için üretilen fikirler, yapılan işler ve alınan sonuçlar “Halkla İlişkiler Müdürlüğü” bünyesinde yapılması gereken “bir iş kaleminden” daha büyük önem ve değer taşıyor. Çünkü kadınların yaşamı değişiyor…
Category: Köşe yazıları