“Dikili ağacımız olmasa da olur inanın, bizim Dikili Festivalimiz var” diyor gazeteci yazar Hasan Uysal.
Dikili Belediyesi’nin 1985 yılından bu yana “halkla bütünleşerek”, kimi zaman “baskı ve gözetim altında” gerçekleşen, ama sonunda geleneksel hale getirmeyi başardığı, Dikili Festivali dün başladı.
Belediyenin süreli yayını, Gazete Dikili’nin festival özel sayısının arka sayfasında “Zaman tünelinde festival gezintisi” diye bir bölüm ayrılmış. Aziz Nesin’den Erdal İnönü’ye, Barış Manço’dan Ferhan Şensoy’a, Jülide Gülizar’a, Hale Soygazi’den Fatma Girik’e kadar halkın sevdiği pek çok aydın, yazar, sanatçı, siyasetçinin fotoğrafları var.

Gazeteci yazar Hasan Uysal’ın sözlerine yansıdığı gibi tüm katılımcılar 12 Eylül sonrası bir araya gelip, düşüncelerini paylaşabilecekleri barışçıl bir ortam sunan festivale dört elle sarılmış. Özel sayıda Aziz Nesin, Zeynep Oral, Deniz Türkali, Hikmet Çetinkaya, İlhan Selçuk, Bekir Yıldız, Muzaffer İzgü’nün festivale ilişkin görüşlerine yer verilmiş.
Şenliğin mimarı, Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven, “Neler yaşamadık ki bu şenlik için. Şenliğe karar verdiğimiz tarih her şeyin baskı altında olduğu bir tarihti. Ama sonucu görüyorsunuz işte. Herşey bu sonuca değerdi” diyor.

Festivalin ana teması bu yıl UNESCO’nun tüm dünyada ilan ettiği Mevlana Yılı’nın temasıyla paralel : Farklı İnanç, Kültür ve Düşüncelerin Barış İçinde Bir arada Yaşaması. Kısaca “hoşgörü”. Bu konu başlığında 25 Ağustos Cumartesi günü saat 15.00’te bir panel düzenlenecek. Panele Diyanet İşleri, Fener Rum Patrikliği, Türk Protestan Kiliseler Birliği temsilcileri ve ilahiyatçılar katılacak.
1909 yılında Aydın’da doğan ve 2004 yılında 95 yaşında Atina’da yaşama veda eden “Benden Selam Söyle Anadolu’ya” kitabının yazarı Dido Sotiriyu da anılacak bu yıl. Türk -Yunan dostluğu için büyük çaba sarf eden yazar Sotiriyu’ için böyle bir etkinlik düzenlenmesi, Yunan basınında da yer almış. Yazarın anılacağı toplantı 24 Ağustos Cuma günü, saat 14.00’te.

Dikili Barış, Demokrasi ve Emek Şenlikleri’nin vazgeçilmez konularından birisi de çalışma hayatının sorunları. “Çalışma Hayatımızın Sorunları, Yeni Umutlar-Yeni Ufuklar” konulu söyleşiye Türk-İş adına Doç. Dr. Aziz Konukman, DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, KESK Genel Başkanı İsmail HAkkı Tombul, Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu katılıyor.
Etkinlik 24 Ağustos Cuma günü saat 15.00’te.

26 Ağustos’a kadar sürecek şenlikte yanlızca paneller ve söyleşiler yok elbette. Dikilili engelli yazar Ertan Doğan’ın yanı sıra bir çok yazarın okuyucuyla buluşması için standlar hazırlanmış. Cumhuriyet Kitap Kulübü’nün yazarları, kimi çocuk yazarları okuyucularıyla buluşacak.
Sadece sanatevlerinde değil, Dikili’nin neredeyse tüm otellerinde, aile çay bahçelerinde resim ve heykel sergileri açılacak. Geceleri ise “Dikili’de Dikili Bir Ağacınız Olsun” konserleri düzenlenecek.

Başkan Osman Özgüven,”Dikilimizin Barış, Demokrasi ve Emek Şenlikleri 12 Eylül sonrasındaki o zor koşullarda 12 Eylül’ün üzerimize karabasan gibi çöktüğü yıllarda filizlendi büyüdü. Yine o günlerden bu günlere gelişimizde ne yazık ki; barış ve demokrasi sorunumuz devam ediyor. Biz de demokrasimizi tam anlamıyla yerleştirinceye kadar, kalıcı barışı sağlayıncaya kadar bu mücadelemize devam edeceğiz. Bu festivaller böyle devam edecek” diyor.
Bunca emekle yoğurulan şenliğin, tüm dünyada ve ülkemizde, “kalıcı barış sağlansa da” daha uzun yıllar devam etmesini gönülden diliyoruz.
Şenliğin ayrıntılı programı internette, http://www.izmir-dikili.bel.tr adresinde.
Şenlikle kalın…