Kayınvalidem doğduğu köyün adını söylediğinde önce anlamamış, bir kere daha söylemesini rica etmiştim. Köyün adı onca yıldır aklımdan hiç çıkmadı: Evcikuzkışla.
Çorum il merkezine 42 kilometre uzaklıktaki köy, bugün daha çok Kuzeyköy diye biliniyorsa da, kayınvalidemin söylediği ismini sevdim. Tarım ve hayvancılığın yaygın olduğu köyün 2000 yılına göre nüfusu 40.
“Evcikuzkışla da nereden çıktı?” diyebilirsiniz. 31 Ağustos’ta 76. kez bizleri selamlayacak İzmir Fuarı’nın bu yıl ağırlayacağı onur kent, Çorum.
Çorum deyince aklıma Evcikuzkışla geliyor. Dolayısıyla kayınvalidemin ağzından düşürmediği, bizim semizotuna benzeyen madımak yemeği, yarma buğdayı, çiğdem çiçeğiyle artık anılarda kalan Evcikuzkışla’nın havasını solumak için Çorum standını görmek farz oldu.
Adını leblebisiyle dünyaya tanıtan kentin, İzmir Fuarı’nda “onur konuğu” olması Çorum’da sevinçle karşılanmış. Gelişen sanayisiyle “Anadolu Kaplanları” olarak tanımlanan illerden birisi olan Çorum’un, sahip olduğu kültürel miras ise göz kamaştırıcı.
Hititler’in başkenti Hattuşaş, UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alırken, il aslında ikinci Kapadokya olacak bir potansiyele sahip. Hitit uygarlığına ev sahipliği yapan Çorum, M.Ö. 5000 yılından bu güne yerleşim bölgesi.
Hitit Uygarlığı’nın başkenti Hattuşaş… Cumhuriyet döneminin ilk kazı çalışmasının yapıldığı yer olan Alacahöyük… 2008 yılı Ağustos ayında düzenlenecek Hititoloji Kongresi’yle dünya arkeologlarının ve tarihçilerinin gözünün üstünde olduğu bir il Çorum. Bu nedenle ilin İzmir Fuarı’nda konuk olması, sesini daha çok duyurması için büyük önem taşıyor.
İlde beş aydan bu yana görevde olan Çorum Valisi Mustafa Toprak, yakın dönemde keşfedilen Ortaköy-Şapinuva’da yapılan kazı çalışmalarıyla ortaya çıkarılan Hitit Uygarlığı’na ilişkin kalıntıların ilin önemini daha da arttırdığını vurguluyor.
Vali Toprak, turizmin kente katacağı değerlerin sanayisiyle atağa kalkan Çorum için büyük bir avantaj olduğuna değiniyor. Konaklama sorunları olsa da yeni otel projelerinin hayata geçmek üzere olduğunun müjdesini veriyor. Kültür turizmine katkı koyacak her projeye açık olduklarını söylüyor.
İzmir, dünyaca ünlü leblebisi, yöresel yemekleri, Hattutaş ve Hititler’e ilişkin bilgileriyle Çorum’u ağırlayacak. Çorum sahip olduğu kültürel mirası hem dünyaya tanıtmak hem de vatandaşlarının ekonomisine fayda yaratmak amacıyla İzmir Fuarı’nda önemli bir adım atacak. İzmirliler de kitaplardan okuduğu bu müthiş uygarlığa ev sahipliği yapan kent sayesinde, tarih bilgilerini biraz daha geliştirecek.
İzmir Fuarcılık Hizmetleri Kültür ve Sanat İşleri A.Ş. İZFAŞ, onur konuğu kentler uygulamasıyla tam bir mozaik görünümü veren İzmir’de yaşayan Çorumlular, Ankaralılar, Mardinliler, Uşaklılar ve daha nice başka Anadolu kentinden gelen insanların gönlünü almayı başarıyor.
Yazar Saadet Erciyas’ın önceki “Kent-Yaşam” yazıları:
[catlist id=18 pagination=no]