EXPO 2015’e resmi aday olan İzmir’in “Herkes için sağlık” temasına paralel, “1. Uluslararası Taş ve Heykel Sempozyumu” düzenlenmesi ve ana temasının “Taş ve Su” olarak belirlenmesi kararlaştırılıyordu.
Mermer Fuarı’na ayrı bir önem verdiği bilinen ve bu önemle sektöre de bir dinamik getiren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kongrede yaptığı konuşmada, maden ve doğal taş sektörünün ülke ekonomisine daha fazla katkı koyması için, bilgi ve teknoloji açısından desteklenmesi gerektiğini belirtiyordu.
Dünyanın en büyük ikinci mermer fuarını düzenlemekten gurur duyduğunu vurgulayan Kocaoğlu, fuarın ve sektörün birlikte büyüdüğünü, fuara katılan firma sayısıyla, sektör ihracatı arasında paralellik olduğunu söylüyordu. Aziz Kocaoğlu, “Sayı arttıkça, Marble Fuarı büyüdükçe, sektör ihracatı da artıyor” diyordu.
Kongrenin açılışını yapan Büyükşehir Belediye Başkanı, daha sonra Ege İhracatçılar Birliği’ndeki etkinliğe katılıyor, Uluslararası Taş ve Heykel Sempozyumu için düğmeye basıyordu. Sempozyumla Marble Fuarı’nda kente armağan edilecek, mermer çeşmelerin yapımına ilişkin detaylar görüşülüyordu.
TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası, İzmir Büyükşehir Belediyesi, İZFAŞ ve DEÜ Jeoloji Mühendisliği Bölümü katkılarıyla ilk defa düzenlenen Ulusal Kongre’ye sektörün ihracatta lider firmalarının da katılması olumlu karşılandı.
Sektörün bilimsel destek almadan, Ar-Ge çalışması yapmadan, ileri teknoloji ürünleri kullanmadan, gerekli saha çalışmasını yaparken envanter çıkarmadan ileri gidemeyeceğini söyleyen bilim adamları, sektör temsilcilerine bir kere daha görüşlerini aktardı.
Sektöre destek vermek amacıyla, meclisin yoğun gündemine karşın kongreye katıldığını vurgulayan İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam, sektör temsilcilerini Ar-Ge desteği alma konusunda uyardı. Kalkınma politikasının ulusal çıkarlar doğrultusunda olmadığını görmenin üzücü olduğunu vurgulayan Susam, önümüzdeki günlerde mecliste Ar-Ge teşviklerinin konuşulacağını anlattı, sektörün 50 Ar-Ge elemanı sağlayamadığı için teşvik alamadığına değindi. Mehmet Ali Susam, “İhracat geliştirirken en az ithalat ile ihracatta en çok döviz kazandıran mermer sektörünün teşvik almasını gündeme taşıyacağız” dedi.
Kent yöneticilerini, milletvekillerini, sektörün büyük üreticilerini, bilim adamlarını, teknisyenleri, teorisyenleri, ihracatçı birliği yöneticilerini, fuar yöneticilerini bir araya getiren iki etkinlik gösteriyor ki, İzmir mermer ve doğal taş sektörünün üssü olma konusunda hayli ididalı. Bunun için ne gerekiyorsa yapacak. Mart ayında düzenlenecek mermer fuarı öncesinde sektöre getirilen bu dinamizmin, ihracat rakamlarını daha da arttırmasını dileyelim.
Category: Köşe yazıları