“Sıra numarası almak için hastanenin bahçesine bir bölüm yapmışlar. Birkaç tane kabin koymuşlar. Üstü kapalı bu bölümde sıra numarası almak için beklerken, aynı zamanda birşeyler yiyip içebilmeniz için birkaç masa da var. Burada bekleyen erkekler ve kadınlar o kadar çok sigara içiyorlar ki, biz hamilelerin durması imkansız. Sigara içen birkaç bayanı uyarmaya çalıştım, hemcinslerim oldukları halde ters ters baktılar yüzüme. Hatta bir tanesi az daha üzerime yürüyordu. Hastane yönetiminin acilen önlem alması lazım… Bahçede de olsa hastanede sigara içmeyi, yönetimin yasa çıkmasını beklemeden engellemeleri gerek.”
Hamile arkadaşımızın sitemine katılmamak imkansız. Sigara yasağının uygulanmasına daha bir seneden uzun bir zaman var. Bu süreçte kurumlar yasağa hazırlık süreci yaşayacaklar sözüm ona. İyi de etrafınıza baktığınızda sigara içmeyi yasaklama niyetinde olan yer görüyor musunuz, söyler misiniz lütfen?
Yemek yediğimiz lokantalarda, restoranlarda sigara içilmeyen masalar ayrılmış. Ama sonuçta aynı havayı soluyor, siz de içmiş kadar oluyorsunuz. Üstelik kazara birisini uyarsanız, buyurun, kavga nedeni.
Kimi yerlerde afişler görüyorum, “Kanser bulaşıcıdır, sigara dumanı sayesinde” diye… Bir yakınım da bu afişi görünce sigara içmeyi bırakmaya karar vermiş. Ne kadar da sevindirici. Oysa birçok tiryaki, sigara paketlerinin üzerindeki insanı irkilten uyarıları görmüyor bile.
Biliyorsunuz bir süre önce Toraks Derneği Türkiye’nin Akciğer Kanseri haritasını yayımladı. Dünyada en çok sigara tüketilen ülkelerden bir tanesi olan ülkemizde bunun sonucu olarak akciğer kanserinin görülme oranının hızla arttığı açıklandı. Araştırmada kadınların sigara içme oranında da artış gözlendiği belirtildi.
Derneğin yaptığı araştırmada, dünyada kadınların yüzde 10-12’sinin, erkeklerin ise yüzde 47-52’sinin sigara içtiği, Türkiye’de ise içme oranının kadınlarda yüzde 24, erkeklerde yüzde 63 olduğu açıklandı.
Türkiye’de her iki cinsin de içicilik oranı, dünya ortalamasının üzerinde.
“Sigara içmeyenler de kansere yakalanıyor” diyen kimi tiryakileri biliyorum ki bu rakamlar da etkilemeyecek.
Önceki gün uzun zamandır görüşmediğim bir arkadaşım telefonda müjde veriyordu. “Biliyor musun, ben sigarayı bıraktım. Hem de hipnoz tedavisiyle. Meğer ne kadar berbat ve pis bir şeymiş. Nasıl içmişim bunca yıl? Dünyaya yeniden geldim sanki” diyordu.
Kentimizdeki tüm hastane ve sağlık kuruluşlarının, yasağın yürürlüğe girmesini beklemeden bu pis ve berbat maddenin içimini yasaklamalarını diliyorum.
Belki bu işe İzmir Büyükşehir Belediyesi Eşrefpaşa Hastanesi öncülük eder ve semtindeki diğer kurumlara da örnek olur. Hem ana teması “Herkes için sağlık” olan EXPO 2015 için somut bir adım da atılmış olur.
Category: Köşe yazıları