Derneğin Başkanı Gültekin Yazgan ve 50 yıldır yaşamını paylaştığı değerli eşi Tülay Yazgan’la gerçekleştirdiğimiz söyleşi boyunca gördüm ki, sadece başkan ve eşi deği, kitaplıkta görevli herkes bu son derece zor işe gönülden bağlı.
TÜRGÖK’ün kuruluş amacı Türkiye’deki ve yurt dışındaki görme engellilere Türkçe yayınlar hazırlamak. Bu şekilde hizmet veren başka bir kurum olmadığını belirten Tülay Yazgan, görme özürlülerin kültürel yaşamına destek verdiklerini vurguluyor. İzmir’de kurulan ve tüm Türkiye’ye hizmet ulaştıran kitaplık, Braille Alfabesi’nde basım yapan 5 baskı makinasına da sahip. Ancak yer darlığı nedeniyle makinalardan ikisinin çalıştırılamadığını öğrendiğimiz kitaplıkta, araçların bir kısmı dairenin balkonuna taşmış durumda.
Gültekin Yazgan, bu sorunu çözebilmek amacıyla “Bir Nokta Bin Nokta” kampanyasını başlattıklarını ve daha geniş bir mekana çıkmak amacında olduklarını vurguluyor ve şunları söylüyor:
“TÜRGÖK’ün hizmet verdiği görme engelli sayısı giderek artıyor. Çünkü hepsi daha çok bilgilenmek ve daha çok kaynağa ulaşmak istiyor. Bizim henüz bir kabartma kitap koleksiyonumuz bile yok. Daha çok kişiye hizmet verebilmek için daha geniş bir yer satın almaya karar verdik. Daha geniş bir çalışma alanına kavuşursak, dergi ve kitap göndermenin yanı sıra eğitici kurslar da açıp görme özürlülerin kültürel gelişimine destek olacağız.”
TÜRGÖK’ün İzmir İl Dernekler Müdürlüğü denetiminde başlatılan “Bir Nokta Bin Nokta” kampanyasına cep telefonuyla da bağış yapmak mümkün. Bunun için Turkcell hatlı cep telefonundan 4403’e boş bir mesaj göndererek 5 YTL. bağış yapılabiliyor.
Türkiye Görme Özürlüler Derneği Kitaplığı’nda hazırlanan ve aylık periyodda çıkan Arkadaş adlı sesli dergi, 1700 görme özürlüye ulaşıyor. Aylık kültür edebiyat dergisi olan sesli Arkadaş dergisi, dinlediğinizde bir radyo tiyatrosu ya da programı tadı veriyor. Müzikle desteklenmiş, son derece profesyonelce hazırlanmış bir CD. Artvin’den Kars’a, Kastamonu’dan Adana’ya 71 il ve 372 ilçedeki görme engellinin kapısına ulaşan sesli dergide söyleşiler, şiirler, atasözleri, güncel haberler, aktüel konular yer alıyor.
Kitaplıkta sesli derginin yanısıra “Yavru Balarısı” ve “Balarısı” dergileri de Braille Alfabesi’nde basılıyor. Burada gönüllülerin de desteğiyle okuması yapılmış 2 bini aşkın sesli kitap bulunuyor. Görme özürlülerin talep etmesi durumunda çoğaltıp hemen evlerine yollanan bu sesli kitaplar için de hiç bir bedel alınmıyor.
Tamamen gönüllü desteğiyle yürütülen çalışmalara, İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Konak Belediyesi’nin teknik destek ve personel desteği verdiğini öğreniyoruz. Gültekin Yazgan, aynı duyarlılığı İzmir milletvekillerinden de beklediklerini, ancak “göremediklerini” belirtiyor biraz sitemle.
Geçen hafta sizlere bu köşede, İstanbul’da yayımlanan Görülmeyen Gazete’den söz etmiştim. Bu hafta da kentimizdeki Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı’na ilişkin bilgileri paylaştım.
Bizler, bir gazete bayisine gittiğimizde, istersek kendimiz için istersek çocuklarımız için her konuda, neredeyse yüzlerce yayına ulaşabilecek durumdayız. O yüzden bizim için ne “Görülmeyen Gazete”, ne “Balarısı”, ne “Yavru Balarısı” dergileri ya da “Arkadaş” dergisi bir şey ifade etmiyor olabilir. Ancak benim şu küçücük zaman diliminde öğrendiğim ve sizler paylaştığım bu bir kaç yayın, görmeyen vatandaşlar için son derece değerli.
O nedenle çevremizdeki görme özürlülerin bu yayınlardan haberi olsun istedim. Umalım ki bu yayınların sayısı artsın ve daha çok görme engelliyi kucaklasın…
Ve son söz: Bu son derece yoğun emekle hazırlanan yayınlara destek veren, tüm gönüllülerin eline, emeğine ve yüreğine sağlık…
Category: Köşe yazıları