10 tona kadar su kullanan tüketiciye, suyu bedava vermiş. Belediye çalışanlarına da suyu yüzde 50 indirimli veriyormuş.
Ekmeği yaygın olduğu gibi 35, 40 ya da 45 kuruş yerine, belediyenin yeniden derleyip toparladığı ekmek fırınında üretip 25 kuruşa satıyormuş.
Sağlık hizmetlerini kendi dispanserinde 1 YTL’ye veriyor, parası olmayandan ücret almıyormuş.
Öğrencileri eve ücretsiz servislerle ulaştırıyormuş. Toplu ulaşım ise zaten ücretsizmiş.
Sayıştay denetçisinin tuttuğu rapor olmasa, Dikili Belediye Başkanı’nın yaptığı bu hizmetler, onların geçtiği basın bültenlerinin gazetelerde aldığı yerlerde sınırlı kalacaktı.
Belediyenin üç yıldır yayımladığı Gazete Dikili’de hizmetler ne kadar anlatılsa da, insanlar, “Aaa ne güzel şeyler oluyor Dikili’de” deyip sonra yine unutacaktı tüm yapılanları.
Oysa bu rapor sayesinde, tüm Türkiye, istenirse, bu ilginç sonuca karşın, ülkede sosyal belediyecilik de yapılabileceğini bir kere daha gördü. Haberi okuyanlar, televizyonda izleyenler, internette gezinenler “İstenirse olabiliyormuş” dedi hayretle ve biraz da kıskançlıkla.
Osman Özgüven, dün düzenlediği basın toplantısında “Bu yaptıklarımız suç ise, suç işlemeye devam edeceğiz. Sosyal belediyeci olmaya çalışacağız. Bu uygulamalar kolay uygulamalar. Halktan aldığımızı halka vermek zorundayız” diyor.
Türkiye’nin tek SHP’li belediye başkanı Osman Özgüven’in rapora konu olan “aykırı” uygulamaları aslında yeni değil.
İlçede gelenekselleşen ve artık dünyaca tanınan Barış ve Dostluk Festivali nedeniyle yıllar önce suçlandığını anımsatan Özgüven bakın ne diyor:
“Karşı yaka Midilli ile barış ve dostluk festivali düzenlediğimizde bize ‘vatan haini’ demişlerdi. Ondan sonra komşumuz Yunanistan ile dost olmak için daha çok çaba harcamaya başladılar. Nazım Hikmet’in ‘Vatan Haini’ şiirini hatırlayalım. Vatan hainliğiyse yaptığımız, vatan hainliğine devam edeceğiz.”
Aslına bakarsanız, Dikili Belediye Başkanı Osman Özgüven’in “işlediği” suçlara eklenecek başka uygulamaları da var. Örneğin kadınlar için açtığı dayanışma merkezi var. Kadınlar bir araya gelerek, belediyenin sağladığı olanaklarla harika el işleri çıkarıyor, sonra bunları satıp evlerine katkılı oluyor.
Dikili’de Uluslararası Heykel Sempozyumu düzenleniyor, ilçenin her tarafına ünlü heykeltraşların eserleri dikiliyor. Çocuklar yazarlarla buluşturuluyor, kitap sevgisi aşılanıyor, satranç yarışmaları düzenlenip gelişimlerine destek olunuyor. Küresel ısınmaya karşı konserler düzenliyor.
İlçede temiz ve çevre dostu jeotermal enerji kullanımı yaygınlaştırılıyor. Belki bir süre sonra, belediye meclisi bu konuda da bir karar alıp “yeni bir suç”a imza atabilir…

Gazetecilerin oylarıyla “Sosyal ve Kültürel Hizmetler Dalında Ege’de Yılın Belediye Başkanı” seçilen Osman Özgüven, ödülünü deneyimli gazeteci Engin Yavuz’un elinden aldı.
Category: Köşe yazıları