Dönüş yolunda ise, adını bile bilmediğimiz genci anarken, bir mermer atölyesinin önünde duruverdik İscehisar’da. Birbirinden güzel oyma çeşmelerin yer aldığı küçük atölyenin sahibi hemen yanımıza geldi. Kısa süre sonra sektöre ilişkin bir söyleşinin içinde buluverdik kendimizi. Küçük atölyesinde aracılarla yurt dışına satış yapmaya çalışan atölyenin sahibi olduğunu öğrendiğimiz ustanın baştan sona söylediği tek bir söz vardı: “Acil birlik olmamız lazım. Bizi toparlayacak bir başa, lidere ihtiyacımız var.”
Adı bizde kayıtlı ustanın yaşadığı deneyim, “birlik olma konusunda” neden ısrarlı olduğunu çok güzel anlatıyor.
“Mart ayında mermer fuarına katıldık. Biz çok güzel mermer çeşmeler üretiyoruz ama bu olanaklarla ayda ancak iki tane çeşme çıkartabiliyoruz. Katıldığımız fuarda İsrailli bir firma bize ayda 40 tane çeşme yapıp yapamayacağımızı sordu. ‘Para peşin’ dediler, müşteri sağlam. Aldı mı bizi kara kara düşünceler… ‘Nasıl üretiriz?’ diye düşündük, taşındık, arkadaşlara danıştık, ne yazık ki bir çözüm üretemedik. Bizi bir araya getirecek, ‘Haydin toplanın” diyecek bir başa ihtiyacımız var. Biz cahil insanlarız, ama tek başımıza bir şey yapamayacağımızın da bilincindeyiz. Mutlaka bizleri bir yola sokacak, birliğimizden kuvvet yaratacak lidere ihtiyacımız var. Bunu sağlarsak bu sektör ilerler.”
Neden ARGE desteği için başvurmadıklarını sorduğumuz atölye sahibinin söyledikleri ise sektörün bir başka sorununa dikkat çekiyordu:
“ARGE desetği için başvurmak istedik ama biliyorsunuz sektör geçtiğimiz kış bir hayli sıkıntılı dönemler yaşadı. İşçilerimizin SSK’larını bile yatıramadık. Şimdi yatırıyorsak da geçmiş dönem borcunu kapatmadan teşvik vermiyorlar. Teşvik alabilsek kalkınacağız, ama borcumuzu kapatamadıktan sonra neye yarar ki… O yüzden yağımızla kavrulmaya çalışıyoruz. Ne uzayabiliyoruz ne de istediğimiz gibi yol alıyoruz.”
Mermer sektöründe yer alanlar hareketli günler yaşıyor bugünlerde. Hareketlilik özellikle Afyon’da yoğunlaşıyor.
Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ), 2. Uluslararası Dokimeon Mermer Heykel Sempozyumu düzenliyor 16 Haziran – 18 Temmuz tarihleri arasında. Sloganları da çok hoş: Sanat Afyon Beyazı’nda Buluşuyor… AKÜ Güzel Sanatlar Fakültesi sanatçıyı sanatseverlerle bir araya getirmeyi planladığı sempozyumda, mermer ocakları 2000 yıl önceye tarihlenen Dokimeon/İscehisar’daki tarihi ve günümüzdeki çalışmalardan da söz edilecek.
İscehisar ilçesinde ise özellikle küçük üreticiler ve torna atölyeleri için önem taşıyan bir festival başlıyor. 20-22 Haziran tarihlerinde yapılacak Mermer ve El Sanatları Festivali “MERFES 2008” ilçede sekizinici kez düzenleniyor.
Bir başka etkinlik ise sektörün sorunlarının tartışılacağı bir ortam yaratmayı hedefliyor. 26-27 Haziran 2008 tarihlerinde “MERSEM 2008” olarak adlandırılan, Türkiye 6. Mermer ve Doğaltaş Sempozyumu var.
Afyon’un yanısıra İzmir’de de sektör hareketli. Doğaltaş ihracatında bir milyar dolara yaklaşan cironun gerçekleşmesinde lokomotif görevi üstelenen Ege Maden İhracatçıları Birliği’nde ise bir başka heyecan rüzgarları esiyor. 26 Haziran 2008 tarihinde genel kurulu yapılacak olan Birlikte, taşların yerinden oynayabileceği konusunda söylemler gelişiyor.
Dileyelim ki sempozyumlarda tartışılan sorunlara acil çözümler bulunsun… Sektörün gelişmesinde kilit rol üstlenen ihracatçılar, sektörün sorunlarının çözümüne daha çok katkı koyabilsin… Sektör sanatsal üretimleriyle de dikkat çeksin. Ama en önemlisi, tüm gelişmeler taşın ağırlığı altında ezilenlerin yaşam koşullarının iyileşmesine daha çok katkı koysun…
Category: Köşe yazıları