Kısa zaman içinde büyük olasılıkla birbiri içinden çıkan bu iki dernek, hedefleri, amaçları, yöneticilerinin, üyelerinin bilgi, birikim ve deneyimleriyle İzmir’de yaşayan, çalışan, üreten, katma değer yaratan iş kadınlarının ufkunu açacak oluşumlar.
Her iki derneğin yönetimindeki isimler, genellikle farklı sektörlerde üst düzey yöneticilik yapan ya da firma sahibi olan kadınlar…
İZİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Şehnaz Yılmaz Footer, her meslek gurubunda aktif olarak çalışan saygın ve vizyon sahibi iş kadınlarını bir araya getirmeyi hedeflediklerini söylüyor. İzmirli iş kadınlarını ulusal ve uluslararası platformlara taşıma konusunda destek olacaklarını belirtiyor. Derneklerini, Uluslararası İş ve Profesyonel Kadınlar Konfederasyonu’na ve diğer uluslararası kuruluşlara üye yapmayı planladıklarını anlatıyor.
İZİKAD’ın ardından kurulan EGİKAD’ın da hedefleri de benzer aslında. Ege İhracatçılar Birliği’nde yapılan tanıtım toplantısına katılma olanağı bulduğum Ege İş Kadınları Derneği’nin de amacı kadını ekonomik ve sosyal, siyasal yaşamın içine, üretime katmak. Evlerinde üretim yapan kadınları, iş kadınlarının deneyimlerini aktararak iş kadını olmaya yöneltmek, iş fikirleri olan ama bunları yaşama geçirmek için yeterli kaynağı olmayan kadınlar için fon kaynaklarını araştırmak, Avrupa Birliği ve Dünya Bankası’nın hibe destek programlarından yararlanmalarını sağlamak, yurt dışından ve yurt içinden gelen iş kadını heyetlerini Egeli iş kadınlarıyla buluşturmak…
EGİKAD’ın toplantısında söz alan İzmir Sanayici ve İşadamları Derneği (İZSİAD) Başkanı İlknur Denizli’nin sözleri bu çalışmaların kadınların örgütlenmesi açısından ne kadar önemli olduğunu bir kez daha ortaya çıkarıyor:
“Son 10 yılda Türkiye’de kadın işgücündeki azalma yüzde 22. Kadın evine geri dönüyor. Oysa Türkiye’nin esas hedefi kadını siyasetin ve ekonominin içine çekmek olmalı.”
Çoğunluğunu kadınların değil de erkeklerin oluşturduğu bir sivil toplum kuruluşunda başkan olduğu için kendisini çoğu kez yalnız hissettiğini vurgulayan Denizli, böyle bir olayın ilk kez İzmir’de gerçekleşmesinden duyduğu mutluluğu bir kez daha paylaşıyor konuklarla. Bir yıl içinde 17’den fazla iş kadını derneğinin açılışına destek verdiklerini, bu gelişmeler karşısında umutlu olduğunu söylüyor.
EGİKAD’ın Başkanı Dr. Sündüz Tanergeç öncelikli hedeflerini sıralıyor:
– Bir çok odada seçim takvimi işlemeye başladı. Ticaret ve sanayi odaları, borsa seçimleri için iş kadınlarını bilgilendirip, komite, meclis ve yönetimlerde yer almalarını sağlamak,
– Egeli iş kadınlarının envanterini çıkartmak.
– İş kadınlarıyla iş arayan kadınları bir araya getirecek uş kadınları kariyer günleri düzenlemek…
Sokakta ya da evde, çalışan, üreten ama örgütlenip bir güç olamayan kadınlar için danışılacak, fikir alınacak, deneyimlerin paylaşılacağı bir ortam yaratmayı hedefleyen her iki dernek de çok önemli işlevleri üstlenebilir.
Yeter ki yöneticiler kolay erişebilir, danışılabilir noktada olsun.
Yeter ki bu dernekler; iş yaşantısının zorluklarıyla henüz tanışmamış, çekingenliğini üzerinden atamamış olan deneyimsiz kadınları ürkütmeden, iyi ya da kötü iş fikirlerini, ekonomik sıkıntılarını çekinmeden, rahatlıkla paylaşabilecekleri bir ortam yaratılabilsin.
Yeter ki yetkililer, deneyimleri, maddi ve manevi birikimleriyle karşısındaki hemcinslerini ezmeye, bir seçkinler kulübü oluşturmaya çalışmasın.
Yeter ki, kadınları bir araya getirecek ilk etkinlikleri bir çay ya da yemek olmasın…
Yeter ki, dernek yöneticileri yaptıkları etkinliklerde gazetelerin ikinci sayfalarını değil ekonomi, eğitim, siyaset sayfalarını hedeflesin.
Bu kent adına bir bellek oluşturan haber sitemiz Kent-Yaşam’a emek veren bir gazeteci, bir işletme sahibi ve aynı zamanda bir ev kadını olarak; bu derneklerde yoğun işleri, evleri, eş ve çocukları olmalarına karşın görev alarak, hem İzmir hem de ülkemiz kadınının toplumdaki yerine ilişkin, yaratıcı, iyi niyetli ve birbirinden zor projeleri gerçekleştirmek için çalışan tüm kadınların başarılı olması yürekten dileğimiz…
Category: Köşe yazıları