43 yaşındaki Şennur Serbest, 20 yaşından bu yana zeytin topladığını söylüyor. Akhisar’ın içinden. Ekim ayından başlayarak Ocak ayına kadar sabah 08.00’den akşam 16.00’ya kadar günlüğü 20 lira yevmiye ile zeytin hasadında çalışıyor.

Bir ağaçtan zeytin toplanması yaklaşık 1,5 saat sürer. 4-5 arkadaş, ağaca geliriz, bir çabuk toplayıveririz. Yaklaşık 25 kadar kadın çalışıyoruz burada. Bizi en çok soğuk zorluyor. Zeytini de çok seviyoruz, zeytinyağını da. Hiç eksik etmeyiz soframızdan Ben en çok buranın zeytini Domat’ı ve Uslu’yu severim. Lezzeti başka yerde yoktur.”
Akhisar’da resmi rakamlara göre 10 milyon, zeytincilerin söylediğine göre dağlık araziye dikilen ağaçlarla birlikte sayısı 12 milyonu aşan zeytin ağacı bulunuyor. Zeytin ağacının üstündeyken söyleştiğimiz Şennur Serbest, 90 gün süren sezonda iş bulan 22 bin işçiden sadece bir tanesi. Zeytin hasadı için gittiğimiz Akhisar’da gezdiğimiz tesislerde, zeytinliklerde her yerde arı gibi çalışan kadınları görüyoruz.
Zeytin hasadı Akhisar’dan
Sofralık zeytin üretiminde lider konumuyla Akhisar, 30 Ekim-1 Kasım 2009 tarihleri arasında, 4. Türkiye Zeytin Hasat Şenliği’ne ev sahipliği yaptı.

Ece Zeytin ile Gürkay Zeytin ve Zeytinyağı tesislerinde gezerken, yöneticiler sektörün sorunlarına ilişkin bilgiler verdiler. Gürkay Zeytinyağı firması ortaklarından Gürkan Güreşen’e ürünlerini niçin büyük marketlerde göremediğimizi, bu lezzetlere büyük kentlerde neden ulaşamadığımızı sorduk. Güreşen’in verdiği yanıt hiç de sürpriz olmadı aslına bakarsanız:
“Burada 40’a yakın fabrikada üretim yapılıyor. Bizim büyük marketlere ürün vermemiz çok zor. Koşulları öylesine ağır ki, neredeyse tamamı sömürü üzerine kurulmuş bir sistem.”

“Pazarlamada ortaya çıkan en büyük sorun zincir marketlerle yaşanıyor. Zeytin ve zeytinyağında ulusal zincirlerde, raf bedeli ve katılım bedelleri nedeniyle tüketici fahiş fiyatlar ödüyor. Yurtdışında da durum maalesef bu şekildedir.”

Akhisar’da sırıkla zeytin toplamanın “ayıp sayıldığını söyleyen Akhisar Ticaret Borsası Başkanı Emin Demirci, zeytinlerin tek tek elde toplanması sonucu sofralık zeytinde yüzde 90 verim alan firmalar olduğunun altını çiziyor.
Zeytin için birlik olmuş bir kent

Akhisarlıları, güç birliği yaptıkları zeytin için büyük emek vermişler. Verdikleri emeklerinin karşılığını da almışlar ve bundan gurur duyuyorlar. Bize eşlik eden Z&Z Dergisi editörü, zeytin gönüllüsü arkadaşımız Özgür İtarcı da bize yol boyunca bilgi veriyor. Akhisar’da arazilerin 6 metreye x 6 metre, son zamanlarda da 3 metreye x 3 metre aralıklarla dikildiğini, çok özenildiğini anlatıyor.

Bir işletmede ortalama 2-3 teknikerin çalışabildiğini anlatıyorlar. Akhisarlı olan Nihan Yüksek, Aye Bartan, Özlem Kaya, Ceren Ozan severek okudukları okullarından mezun olunca inceleme yaptığımız modern tesislerden birisinde çalışmak istediklerini söylüyor.
Zeytin, kentte güçbirliği yaratmış görünüyor
Bir dönem tütünüyle adından söz ettiren Akhisar’da 35 yıl önce ilk zeytin fidanını dikilmesiyle başlayan zeytin öyküsü, bugün kentin ileri gelen tüm kurum ve kuruluşlarını birbirine kenetlemiş görünüyor.

Demirci : “Akhisar zeytinin başkenti”

Panele Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği (EZZİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Nedim Güreli, Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) Başkanı Mustafa Tan, Adnan Menderes Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Renan Tunalıoğlu ve Ece Zeytinleri Yönetim Kurulu Başkanı ve EZZİB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mustafa Gökalp konuşmacı olarak katıldılar.
Güreli: Türkiye, dünya lideri olacak

Tan: Yolumuza taş koyanlarla savaşacağız
Türkiye’nin zeytincilikte gömlek değiştirdiğini söyleyen Mustafa Tan sektörün İspanya’nın ardından dünya ikinciliğini hedeflediğini vurguladı. “Akhisar’ı bu savaşta çok dinamik, genç bir asker olarak görüyorum” diyen Tan, Akhisar’ın yabancılara da örnek gösterilebilecek bir yer olduğunu belirtti.
Yrd. Doç. Dr. Tunalıoğlu: Örgütlülük şart

Gökalp: Stoklama sorununu çözmeliyiz
Sofralık zeytinde bu yıl için 400 bin ton, önümüzdeki yıl yeni ağaçlarla 500 – 600 bin ton ürün beklediklerini söyleyen Ece Zeytin ve Zeytinyağı Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Gökalp, “Bunu eritmek için büyük oranda yağa gidilebilir. Stoklamayla ilgili sorun çözülürse kaliteli standart ürün sağlanabilir.” dedi.
Altunyaldız: İzmir’de organik kümelenmeye gidiyoruz
Paneli yöneten İhracat Genel Müdürü Ziya Altunyaldız Akhisarlı üreticinin 41 ülkeye ihracat yaptığının altını çizdiği konuşmasında, Dış Ticaret Müşteşarlığı’nın kümelenme konusuna önem verdiğini anlattı. Aytunyaldız, tarım ürünlerinde sorunların çözümü için İzmir’de organik ürünlerde kümelenmeye karar verdiklerini söyledi.
Zeytinlikleri kuşbakışı izlemek

Zeytin hasadı önümüzdeki hafta bir başka zeytin cenneti Ayvalık’ta, ardından da Mut’ta devam edecek.
Category: Köşe yazıları