İllerin, ilçelerin görkemli standları

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın standı da görülmeye değer. İzmir İl Kültür Müdürlüğü’nün standında Bergama, Dikili, Foça ilçeleri yan yana sıralanmış.


Parmaklıklar Ardında Yeşeren Umutlar
Onların kısa sürede bir yere gidecekleri yok. Seyahat planlarını uzunca bir süreliğine ertelemişler. Umutları demir parmaklılar ardında şimdilik. Ancak onlar kadın. Boş durmuyorlar. Sürekli üretmek onların doğasında var.

Standdaki diğer kadın Semiha Yücesoy ise Mardin Meydanbaşı Çok Amaçlı Toplum Merkezi (ÇATOM) adına katılmış fuara. “Bizim oraların kirazı ünlüdür. Kadın arkadaşlarımız iğnedenliklere, lavanta torbalarına, bez torbalara oyalarla kiraz çiçekleri işlediler. Biz de onlar adına burada satıyoruz” diyor. İzmir Fuarı’nın, Turizm Fuarı’na göre daha hareketli geçtiğini söyleyen Yücesoy, arkadaşları adına daha çok satış yapabilmeyi ümit etmiş fuar süresince.
Dört gün süren fuar boyunca İzmir’i görecek zaman bile bulamayan genç kadınlar sohbet arasında dizilerdeki Mardin imajından yakınıyorlar. “Dizileri gören evlerimizde tüfekler, kadınlar evlere kapalı, geri bir kent sanıyor bizi. Yok böyle birşey. Başlık parası, töre daha çok küçük yerlerde var. Mardin’in merkezinde böyle şeyler kesinlikle yok. Reyting için bizim insanımızı yanlış anlatıyorlar” diyor.
TOBB’un desteklediği kadın girişimciler

Sektörde kadın çalışan sayısı

Herkes, şu kriz ortamında olabildiğince bol dökümanla ziyaretçileri bilgilendirmeye çalışıyor. Samimi bir fuar bu fuar. Türkiye’nin renkleri, kokusu, coşkusu var her yerde.
Ne dediler?
Fuara katılanların görüşleri farklı farklı, kimi olumlu, kimi olumsuz konuşuyor.
– İşte bu yıl fuar adama benzedi. Neydi o öyle ilk yıl? İller korkuyordu sanki stand açmaya. İlk yıl küçücük standlarda gelenler, bu yıl bağımsız standlarda yerlerini almışlar.
– Muğla, Antalya illeri niye stand açmamış ki? Turizmin parlayan yıldızlarını göremedik.
– Büyük acentaları göremedik, bizim için hayal kırıklığı yarattı.
– Kriz en çok bu sektörü etkiledi. Bu fuara halktan çok, profesyonel katılımcı bekliyorduk. Yabancı katılımcı istediğimiz gibi olmadı. Halk promosyon anahtarlık istiyor biz tur satacak, otelimizi anlatacak ziyaretçi bekliyoruz.
– Hava muhalefeti olmasa, katılımcı daha mı çok olurdu acaba?
– EMITT farklı tabii, ama burası da iyi yolda. Orası İstanbul. İzmir’in kendine özgü yönleri var. Ulaşım daha rahat buradan bir çok tatil yöresine. Bu fuar da gelişecek, önümüzdeki yıl daha da güzel olacaktır.

Benim gözlemlerime gelince…
– Yetkililer ilk gün şöyle bir görünüp kayboldular. Sonraki günlerde ara ki bulasın. Son üç gün, özellikle illerin standlarında sorunuza yanıt alamayacağınız ilgisiz ve yetkisiz görevliler vardı.

– Aynı durum İzmir Ticaret Odası standı için de geçerliydi. Son derece resmi duruşlu, adet yerini bulsun tarzı bir stant hazırlamıştı oda da.

– Bursa il standı son derece dinamikti. Son güne kadar hep kalabalıktı. Bursa Kültür Tanıtma Birliği Müdürü Zeki Beyhan’ın son güne kadar standda gelenlere bilgi verdiğini gördüm. Bursa standının en dikkat çeken yanı, meşhur İskender Dönercisi’nin dağıttığı dönerli sandviçlerdi kuşkusuz.
– Ayvalık Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen, fuarın ilk iki günü neredeyse hiç ayrılmadığı standa gelen konuklarla tek tek ilgilendi. Ayvalık’ta belirlenmiş 1876 taş bina bulunduğunu anlatan Türközen, 1650 yılından sonra yapılmış bu binaların en büyük kentsel sit alanını oluşturduğunu ve büyük ilgi gördüğünü söyledi.

“Bizdeki meze çeşidi adalarda bile yok” diyen başkan Türközen, beldede çekilen dizilerin de tanıtımlarına büyük katkı sağladığını söylüyor. Turizm fuarını nasıl buldunuz? sorusuna Türközen, “Biz bu yıl ikinci defa katıldık fuara. İyi gelişme içinde olduğu gerçek. Katıldığımız için mutluyuz. Gödüğümüz ilgi sevindirici. İzmir bizim için önemli bir kent. Bize gelen turistin büyük kısmı İzmir’den. Burada İzmirlilere kendimizi daha iyi anlattığımızı düşünüyorum” yanıtını veriyor.
– Fuar Türk konukseverliğinin sergilendiği harika bir ortamdı. Herkes standında gelen konuklara bir şeyler sunmak için yarıştı sanki. Ayvalık, Tire, Edremit, Aydın, Isparta standlarına gelenler ekmeklerini zeytinyağına batırıp, harika zeytinleri tattılar. Ayranlarını, sübyelerini içtiler, lor tatlılarını, peynirlerini, gül lokumlarını yediler afiyetle.
– Fuarda durmadan çalışan bir kesim de temizlik görevlilileriydi. “Biz en çok mermer ve Uluslararası İzmir Fuarı’nı seviyoruz” diyen geçici temizlik işçileri, yorgunluklarına rağmen, “Sizin işleriniz iyi olsun ki, bizler daha çok işe gelelim” diyorlardı güleryüzle. Mermer ve İzmir Fuarı’nda 250 yakın bir ekiple çalıştıklarını belirten bir geçici işçi, “Bu fuarda en çok 15-20 kişi alınmıştır işe” diyordu.
Ve son söz: Fuarlarda en kazançlı iki sektör gıda sektörü ve dijital baskıcılar olmalı.
İzmir’in kente çok kazandıran, gerçek bir fuarlar şehri olması dileğiyle…
Category: Köşe yazıları