Geçtiğimiz günlerde İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, gastronomi turizminin önemli bir ayağı olan şarap turizmi için sessiz sedasız bir çalışma gerçekleştirdi. İzmir Kongre ve Ziyaretçi Bürosu (İzmir CVB) Başkanı olarak dünya çapında yaklaşık 20 bin üyesi bulunan Uluslararası Şarap Eğitmenleri Birliği İcra Kurulu Başkanı Martin Ward’ı ve Wine Educators International Londra Temsilcisi ve şarap eğitmeni Richard Boost’ı İzmir’de ağırladı.
İzmir’de dört gün kalan ve şarap turizmi için önem taşıyan ziyaretçiler Urla Şarapçılık, Sevilen Şarapçılık, Selendi Şarapçılık, Urlice Şarapçılık ve Yedi Bilgeler şarapçılık tesislerini gezdi, tadımlar yaptı. Bu ziyaretlerin amacı dünya üzerinde milyarlarca dolar büyüklüğe ulaşan butik şarap turizmi rotasına İzmir’i sokabilmek.
Bu rotada yer almak demek aynı zamanda eğitimli, kültürlü ve para harcayan turistin kente gelmesi demek. Bu yıl 20 bin şarap eğitimcisini ve tadımcısını ağırlamak üzere harekete geçen İzmir’de geçen yıl Dünya Bağ ve Şarap Kongresi ile Dijital Şarap İletişimi Konferansı nın düzenlenmesi ise kent için önemli bir referans olarak gösteriliyor.
Amerika, Fransa ve İtalya dünya şarap pazarını elinde tutan ülkeler. Dolayısıyla bu ülkelerde enotrizm olarak tanımlanan şarap turizmi (winetourism- enotourism) de oldukça ileri bir noktada. Şarap meraklıları iyi ve kaliteli şarabın peşinde bu ülkelere özel turlar düzenliyor, şarap mahzenlerini, üretim tesislerini geziyor, otellerde konaklıyor, gittikleri yörenin gurmeleriyle tanışıp yerel tadlarını tanıyor ve para harcayarak ülke ekonomisine ciddi katkılarda bulunuyor.
Türkiye’de yeni yeni gelişen şarap turizminde otel, restoran ve şaraphane konseptini taşıyan ilk ve şimdilik tek otel olan 7 Bilgeler geçtiğimiz yaz Selçuk Çamlık’ta hizmet vermeye başlamış.
İzmir Ticaret Odası’nın şarap dünyasının iki önemli ismiyle ziyaret ettikleri yerlerden birisi olan 7 Bilgeler Otel ve Şarap Evi’nin kuruluşu, bir hayalle başlamış. İkisi de hekim olan Gülgün ve Bilge Yamen çifti şaraba olan sevgilerini, ilgi ve bilgileriyle harmanlayıp bir ilke imza atmışlar. “Her işte olduğu gibi bu işte de birbirimize arka taşı olduk ” diyen Bilge Yamen göz hekimi, eşi Gülgün Hanım ise çocuk endokrin uzmanı.
Gülgün Hanım, 7 Bilgeler süreci başlayınca çocuk ve endokrin uzmanlığının üstüne bir de şarapçılık eğitimi aldığını belirtiyor. Mesleğinin getirdiği titizliği tesislerine de yansıtmış olan Gülgün Yamen, ”On yılımı doktorluğun her evresini yaşarak geçirdim. Ama hepimizin bir hayatı var. Doktorluk benim asıl mesleğim, ama şarap üretmek çok farklı ve özel bir duygu. Hayallerimizi gerçekleştirdiğimiz bir tesis burası. Bizim hayatımız 7 Bilgeler” diyor. Tesisi kurarken önolog denilen yabancı şarap uzmanlarından destek aldıklarını belirtiyor.
Yamen çifti, üretim aşamasında aldıkları tıp eğitiminin de büyük faydasını görmüş. “Çok kitap okuduk, çok çalıştık ancak katettiğimiz süreçte Hacettepe’de laboratuvarlarında aldığım eğitimin büyük yararı oldu. Şarap konusu mikrobiyoloji ve laboratuvarın önemli olduğu bir alan. Tüm analizleri kendimizin yapabiliyor olması, önoloji için ciddi bir avantaj” diyor. Yurtdışında dört yıllık fen bilimleri eğitiminin ardından üç yıl da önoloji (şarap eğitimi) okunduğunu belirten Bilgin Yamen de, bütün dünyada aldıkları eğitimin de katkısıyla şarap alanında iddialı doktor meslektaşları olduğuna dikkat çekiyor.
Yamen çifti, 7 Bilgeler Tesisi için 5 milyon liraya yakın bir yatırım yaptıklarını dile getiriyor. İşe başlarken herkesin “Paranızı batırmak istiyorsanız bu işe girin” diye söze başladığını belirten çift, hayallerinden vazgeçmemiş. Bir sezon sonra otel yatırımlarına yeni bir tesis daha eklemeyi düşünen Yamen çifti, Gökçealan köylüleri için de istihdam olanağı yaratmış. En ölü sezonda tesislerinde on kişinin çalıştığını söylüyorlar. Köyün yüzyıllardır sofralık şarap için üzüm üretilen bir köy olduğunu ve köylülerin bu konuda oldukça bilgili olduğuna değinen Gülgün Yamen, bağlarda da köylünün deneyimlerinden yararlandıklarını dile getiriyor. Tesislerinde köyden gençlerin çalıştığını, yapılacak onarımlarda, inşaat işlerinde öncelikle köydeki işletmelerden destek aldıklarını anlatıyor.
Türkiye’nin ilk Şarap Oteli 7 Bilgeler, restoran konusunda da oldukça dikkatli. Hafta sonu grupların rezervasyonla kahvaltıya gelebildiği tesis oldukça sıcak bir ortama sahip. Çocuk ihtisasının üzerine endokrin alanında da uzmanlık yapan Gülgün Yamen, restoranda kendisinin yemediği bir şeyi konuklarına da ikram etmediğini söylüyor. Sağlıklı yaşam için her şeyin doğal kullanıldığını, katkı maddelerinin mutfaklarına girmediğini belirtiyor. Gülgün Hanım, sözlerini şöyle sürdürüyor:
“Beyaz pirinç yerine buğdayı koyuyorum. Yemek tabağının şarapla uyumlu olmasına dikkat ederken protein, sebze ve karbonhidrat dengesine de bakıyorum. Mutfakta kendi zeytinliklerimizden gelen zeytinyağını, zeytinleri, bahçemizde doğal olarak yetiştirdiğimiz sebzeleri, otları kullanıyoruz. Yemeklerde Fransız mutfağından esintiler olsa da ben ülkemize gelen yabancılara kendi yerel tatlarımızı sunmaktan yanayım. O nedenle mönümüzde şatobiryan, ördek, beğendi gibi bize has yemekler koyuyoruz. Yakında köy fırınımız yaşama geçecek. Kendi ekmeğimizi de üreteceğiz”.
Şarabın en iyi yol arkadaşlarından birisi olan peyniri eşinin memleketi Kars’tan getirdiklerini anlatan Gülgün Hanım’ın hayallerinden birisi de otele gelen yabancı konuklar için mutfak sanatları bölümünü açmak.
Şaraphane İtalyan sistemi
7 Bilgeler’in Şaraphanesi tesisin içine, gelen konuklara üretim aşamasını da gösterecek şekilde yerleştirilmiş. Restorandan şaraphaneye geçilebildiği gibi terastan da üretimi izlemek mümkün. Gelen konukların bağdan üzüm toplayıp, tesiste işlenişini de yaşamalarına olanak sağlayacak bir sistem oluşturulmuş.
Yıllık kapasitelerinin 90 ton şarap olduğunu belirten Bilge Yamen, şaraphanelerinde şu an 70 bin şişe şaraplarının bulunduğunu söylüyor. Şarap konusuna olan meraklarını üretim yapıp, bir işletme açacak kadar bilgiyle pekiştiren çift, bulundukları bölgenin antik dönemde şarap, zeytinyağı ve buğdayla öne çıkan bir bölge olduğuna dikkat çekiyor.
7 Bilgeler’in bağlarında ünlü sanayici Güler Sabancı’nın bağlarında da bulunan ve Türkiye’de yanlızca üç bağda üretilen Malbec üzümü yetişiyor. İtalyan sisteminin kullanıldığı şaraphanede son teknolojiyle çalışan modern bir sistem kurulmuş. Kaliteyi etkileyen önemli bir ayrıntı olarak üzümler pompa kullanılmadan tanka aktarılıyor.
Bilge Yamen, şarapçılığın geri dönüşü zor bir yatırım olduğunu belirtiyor. Yamen, ”Şarap işletmenin asıl lokomotifi olan kısım. Ama başlangıçta turizm yatırımımız da önemli bir destek oldu. Şarap turizmi ülkemizde yeni yeni gelişen bir sektör. Türkiye’nin bağlar içindeki ilk şaraphane-otel konseptindeki bu tesisinin şarap turizmi rotasında önemli bir durak olacağını düşünüyoruz” diye ekliyor.
7 Bilgeler’de üretilen şaraplara Yunanistan’da felsefeyi başlatan 7 Bilge’nin adı verilmiş. Anaxogoras, Solon ve Thales tesisin öncelikle şişelenen şarapları. Tüm ürünleri için marka tescil işlemlerini yaptırdıklarını anlatan Gülgün Yamen, 2011 yılında üretime başladıklarını söylüyor. Şarap üretiminde o yılın yağış, sıcaklık, nem durumlarının çok etkili olduğunu belirtirken, “Aslında bir şişenin içine o yılın iklim özelliklerini, anılarını, öyküsünü tıkıyorsunuz. 10 yıllık bir şarap içerken 10 yıl öncenin tüm öyküsünü de bardağa dökmüş oluyorsunuz. Şarabı bilenler tattıkları şarabın yılına ilişkin özellikleri bir çırpıda söyleyiverirler size” diye tamamlıyor sözlerini Gülgün Yamen.
Çift aynı zamanda iyi de birer tadımcı. Tadımın önce burun sonra damaktan geçtiğini ve damak zevkini eğitilebilir olduğunu belirtiyorlar.
Konuklar yabancı şarapseverler
Türkiye’nin ilk butik şarap otelinin müşteri profiline gelince, tahmin ettiğimiz gibi yabancı ağırlıklı. Kruvaziyer turizmi için Kuşadası’na gelen konukların yanısıra on-line sistemle de yer ayırtıyor ziyaretçiler.
Avrupa’nın en büyüğü olarak bilinen Çamlık’taki Lokomotif Müzesi’ne yürüme mesafesindeki otel Şirince, Efes Antik Kenti, Artemis Tapınağı, Meryem Ana Evi, Priene Antik Kenti gibi dünyaca ünlü arkeolojik alanlara da 15-20 dakika uzaklıkta.
Açıldıklarından bu yana Avustralya, Portekiz, İspanya, İtalya, Hollanda, Çin, Amerika ve Kanada’dan konuklarını ağırlayan otele ilişkin, on-line turizm sitelerinde yer alan olumlu yorumlar 7 Bilgeler’in şimdiden İzmir’in şarap turizmi rotasında iyi ve kaliteli bir durak olacağı izlenimi veriyor.
Şarap turizmi rotasında önemli bir durak: 7 Bilgeler
Category: Köşe yazıları