Yoksullara yardım konusunda son yıllarda yaşanan olumsuz örnekler nedeniyle çoğumuzun aklında; yapılan yardımların gittiği yere ilişkin bir soru işareti, kuşku oluşsa da, bir fenerin ışığına ihtiyaç duymadan karınca kararınca inandığımız derneklere yardım etmeyi sürdürüyoruz. Yardım konusu, özelikle şu Ramazan günlerinde daha bir hareketlilik kazanıyor. Oysa yoksulun yardım ihtiyacı sadece Ramazan’da değil, 12 ay sürüyor.
İzmir’de tam 67 yıldan bu yana “yardım” kültürünü kesintisiz yaşatan ve milyonlarca insanın yaşamına dokunmuş derneklerden biri de İzmir İl Fakirlerine Yardım Derneği. Dernek, Ramazan ayı nedeniyle oldukça hareketli günler yaşıyor şu sıralar.
Bir yardım derneğini ayakta tutabilmek
İzmir İl Dernekler Müdürlüğü’nün verilerine göre İzmir’de kayıtlı 12 bin 567 dernek bulunuyor. Bugün bu derneklerin yüzde 45,45’i faal. Yüzde 54,55’i ise fesh etmiş durumda. Bunca dernek içinde hala etkinliğini sürdüren dernek sayısı 5 bin 712 iken, İzmir’de “Kamu yararına” statüsünü taşıyan dernek sayısı sadece 22.

“Temel felsefemiz dilenmeyen, kimseye avuç açmayan fakire yardım etmek” diye söze başlayan Sancar Maruflu İzmir’de insanların yüzde 68’inin yoksulluk sınırında yaşadığını belirtiyor. Bu rakamın yüzde 38’ini ise açlık sınırındaki insanların oluşturduğuna dikkat çekiyor. “Günlük yaşayan, geçimini günlük ne bulduysa sağlayan bir kesimden söz ediyoruz” diyen Maruflu’ya, “Özellikle Ramazan aylarında öne çıkan, belediyelerin yardımları nereye gidiyor?” diye soruyoruz Yanıtı oldukça manidar.

Yardım işinin çok ciddi bir organizasyon olduğunu dile getiren Sancar Maruflu, belediyelerin bu konuda başarılı olduğuna inanmıyor. “Belediyeler yardım yapacakları zaman mahalle muhtarlarıyla mutlaka görüşmeli. Benim fakirime yardım gitmiyorsa, ulaşamıyorsa bu organizasyonlarda sorun var demektir. Çünkü bizden yardım alan kişi gerçekten ihtiyaçlı” diyen Maruflu, şu görüşleri paylaşıyor:

Fakiri biz buluyoruz
İzmir İl Fakirlerine Yardım Derneği’nden destek alan ihtiyaç sahiplerine kendilerinin ulaştığına dikkat çeken Sancar Maruflu, “Biz dilenmeyen fakire, ihtiyaç sahibine ulaşıyoruz. İzmir’de yoksulluk sadece çeperlerde değil, kentin merkezinde de çok yoksul ama bunu söyleyemeyen insanlar var. İşte biz onlara mutlaka ulaşıyoruz” diyor. Bu Ramazan ayında üç bin aileye destek vereceklerini belirten Sancar Maruflu, bu ay 1750 ailenin yardımlarının tamamlandığını söylüyor. Yoksulların en çok gıda talebinde bulunduğunu anlatan Maruflu gelen yardımlar doğrultusunda giysi ya da eşya yardımı yapabildiklerini de belirtiyor.
İzmir’in önde gelenlerinin eseri

Burs sayımız azaldı
Geçmiş yıllarda derneğin çok daha fazla üniversitede okuyan gence yardım ettiğini söyleyen Sancar Maruflu, devletin kamu yararına dernek statüsündeki derneğe kota koyduğunu, daha çok yardım ağırlıklı çalışmaya yönelttiğini dile getiriyor. “Bize bağışçılarımız taahhütte bulunurdu. Diyelim doktor kendisi, Ben tıp öğrencisi okutacağım’ der, parasını ayırırdı. Bizim bugün hala Mazhar Zorlu’nun, Enis Berki’nin ayırdığı fonla okuttuğumuz gençlerimiz var. Bunu arttırmayı çok isteriz” diye anlatıyor bugünkü durumu.
Damlaya damlaya göl olur

Kurumlar da yardım etmeli


Duvarlarda Behçet Uz’dan Mazhar Zorlu’ya, İhsan Alyanak’tan İsmail Sivri’ye onlarca bağışçının, İzmirli yardımseverin fotoğrafları asılı. Kadın kollarındaki üyelerin derneğe bağış toplamak için yaptığı çalışmaların fotoğrafları, “Bu işte ne çok emektar, alın teri var” dedirtiyor.
Üniversite yıllarında çok sevdiğim bir yakınım aracılığıyla İzmir İl Fakirlerine Yardım Derneği’nden burs almış başarılı bir öğrenci olarak biliyorum ki, derneğe yapılan katkı gerçekten yerine ulaşıyor.

Dernekten ayrılırken Sancar Maruflu, “Bağışın büyüğü küçüğü olmaz. Damlaya damlaya göl olur. Bu yıl kişi başı fitre 10 lira. Dört kişilik bir aile 40 lira ödüyor. Bu para bile yeter yoksula destek olmak isteyene. Biz İzmir’i, İzmirliyi 67 yıldır kucaklıyoruz burada. İzmirlinin İzmirliye yardımcı olabileceği en doğru adreslerden biri burası” diyor.
TEV’in kapısından çıkarken yanında torunu olan yaşlı bir kadınla karşılaşıyorum. “Kızım, burada yardım yapan bir dernek varmış” diye soruyor. İçim huzurla yerini tarif ediyorum.
Category: Köşe yazıları