İzmirde kadın nüfusun en yoğun yaşadığı ilçelerden biri olan Konak Belediyesi, kısa bir süre önce hizmete giren Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü ile Türkiyede yerel yönetimler tarihinde bir ilke imza attı. Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaşın öngörüsüyle kurulan müdürlük şimdiden Türkiyenin bir çok iline örnek oldu. Kadın sosyal politikalar ve projelerden sorumlu müdürlüğün başına ise 33 yıldır belediyede hizmet veren ve çalışma alanını sokaklar olarak tanımlayan Meryem Sezgin getirildi.

Kadın profili her bölgede farklı


Her mahalleye kreş kurmak değil sözünü ettiğimiz aslında. Zaten belediye olarak kreş açamıyorsunuz ve her mahallenin kreş ya da gündüz bakımevi ihtiyacı farklı. Öte yandan mevcut semt merkezleri yetersiz. En az 20-30 semt merkezi daha gerekli. Bu merkezleri çocukların da gidebileceği, yaşlıların yararlanabileceği, engellilerin erişebileceği bir toplum modeli projesi gibi düşünüyoruz. Mersinlide de yeni bir semt merkezi inşaatı sürüyor.
Bizim çocuklar projesi

Çocuklara doğru davranmayı öğretiyor burada eğitmenlerimiz. Uzman psikologlar eşliğinde 4-8 yaş arası tüm çocuklar, kız, erkek, engelli hepsi bir arada yani bir toplum modeli içinde eğitim alıyor. İkişer aylık bu eğitim programında resim, sanat, beden, spor atölyelerinde kurslar düzenliyoruz. Çocuklara iyi insan olmak, yardımlaşma, çevre bilinci, insan hakları, insana saygı, büyüklere saygı, küçüklere sevgi çerçevesinde bir toplumda iyi insan olmak için gerekenleri aktarıyoruz. Anneler de bu eğitimler içinde yer alıyor. Çocuklarına nerede yanlış davranıyorlar, iletişimde nasıl problemler yaşıyorlar anlatıyorlar, çocukların da bir birey olduğunu burada öğreniyorlar.
Semt merkezlerindeki eğitimi kendilerinin de aldığını anlatıyor Meryem Hanım. Bu şekilde kendilerini o bireylerin yerine koyabildiklerini ve üstelik onlarla daha iyi iletişim kurabildiklerini söylüyor.
30 ilçe belediyesine örnek oldular

Yaklaşık 30 kişilik bir ekiple çalıştıklarını ve ağırlıkla sahada yani sokakta olduklarını anlatan Meryem Sezgin, müdürlüğün diğer ilçe belediyelere de model olduğunu belirtiyor.
İzmir sınırları içindeki 30 ilçe belediyesinin kadın ve sosyal hizmetlerden sorumlu birim yöneticilerinden oluşan bir komisyon kurduklarını söyleyen Sezgin, belediyelerin kadınlar için yaptığı çalışmaların son yıllarda gerilediğini düşündüğünü kaydediyor. Kadınların sadece eğitim, seminer istemediğini, hayata karışıp emeklerinin değerlenmesi için çaba gösterdiklerini vurgulayan Meryem Sezgin, sözlerini şöyle sürdürüyor:

Konakın yaşlı nüfusun yaşadığı en yoğun ilçelerden olduğuna da değinen Meryem Sezgin, Türkiye genelinde oran yüzde 7, İzmir genelinde yüzde 9, Konakta ise yüzde 12 dolayında. Bu nedenle hasta refakatçi kursu açmayı planlıyoruz. Özellikle Güzelyalıda, Hatayda apartmanların zemin katlarındaki kafelerin yaşlıların buluşma yeri olduğunu, semt merkezi işlevlerini yüklendiğini görüyoruz, projelerimizi bu yönde gerçekleştirmek istiyoruz diyor.
Kariyeri babalar yapsın

Dezavantajlı gruplarla ilk çalışmaya başladığımda insanların kendilerine koyduğu hedefler vardı. İnsanlar, Hayatını kurtarmak, iş bulmak, aldığı destekle okulunu bitirip biran önce iş yaşamına atılmak amacıyla başvururlardı bizlere. Oysa şimdi durum çok değişti. Şimdi devlet bize baksın mantığı daha yaygın. Teşvikler de bunu arttırıyor. 2005 yılında tanıştığım insanların hala yardımlarla geçimlerini sürdürmeye çalıştıklarını görmek üzücü. Çok zor durumda insanlar ve onlar için çok ciddi aile yardımları var elbette. Onlar ayrı. Ama üretmek, çabalamak yerine bunlarla geçinmeyi tercih etmek ne kadar doğru, sorgulamak gerek.
Söz yardımlara gelince yeni açıklanan yeni Aile Paketini de soruyoruz Meryem Sezgine. Kesinlikle onaylamadığını belirtiyor, kadınların yaşamlarına, kariyerlerine bir başkasının yön vermesini doğru bulmadığını belirtirken, Kariyeri babalar yapsın, biraz da kadınlar onları yönetsin diyor sitemle.
Eşitlik Birimi kurulacak

İyi insana ihtiyaç var
Meryem Sezgine bunca sorunla uğraşırken, kendilerini en çok nerede çaresiz hissettiklerini soruyorum. Duygularını şöyle dile getiriyor Sezgin:
Biz aslında çok özverili bir ekiple çalışıyoruz. Hatta bir sivil toplum kuruluşu gibi çalışıyoruz. Başkanımızın dediği gibi iyilik var bu kapının ardında. Başkanımız da bize sonuna kadar destek veriyor. Bu açıdan hiçbir sorun yok ama yetişmiş eleman bulmakta çok zorlanıyoruz. Yetişmiş derken sadece eğitim değil sözünü ettiğim. İyi insanlardan söz ediyorum. İyi insan olmak, vicdanlı olmak, yardım kültürüyle yetişmek, el uzatmak çok önemli bizim işimizde. Bizler çocukluğumuzda böyle yetiştirildik. Meğer ne kadar önemliymiş. En çok buna ihtiyaç duyuyoruz.
Yaşlı nüfus çok fazla

Category: Köşe yazıları