Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye’de 2015 yılının ilk çeyreğinde bir önceki yıla göre büyümede zayıf sinyaller geldiğini, bu yılın düşe kalka geçecek bir yıl olacağına dikkat çekti. Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin teknolojik dönüşüme odaklı, kadınların iş gücüne katılımının arttığı ve girişimciliğin yükseldiği yeni bir ekonomi modeline ihtiyaç duyduğunu söyledi.
Ekonomi Gazetecileri Derneği’nin (EGD) bu yıl 11’incisini düzenlediği Kartepe Ekonomi Zirvesi, 28 Mart 2015 günü Kocaeli Maşukiye’deki Green Park Otel’de gerçekleşti. Zirve, Türkiye’nin dört bir yanından gelen gazetelerin ekonomi servisi sorumluları, yazar, editör ve muhabirlerini bir araya getirdi. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, zirvede “Dünyada ve Türkiye’de Ekonomik Görünüm” başlıklı bir sunum yaptı.
“Enseyi karartmamak lazım”

Dünya ekonomisi için 2014’te yüzde 3,3, 2015’te yüzde 3,5, 2016’da yüzde 3,7 büyüme beklendiğini anlatan Hisarcıklıoğlu, Türkiye’de 2015’in ilk üç ayında gerek dövizdeki dalgalanma, gerek ihracat pazarlarındaki sıkıntılar ve gerek çevre coğrafyadaki karışıklıkların moral bozduğunu söyledi. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, “Ama enseyi karartmaya gerek yok, riskler, fırsatlar ne bakmak lazım” diye konuştu.
Türkiye ekonomisi için tarihi fırsat

Türkiye’nin 2015 yılında dönem başkanlığını üstlendiği devlet ve hükümet başkanları zirvesi (G20) kapsamında uluslararası iş çevreleri buluşmasının (B20) 14-15 Kasım 2015 tarihlerinde Antalya’da yapılacağını belirten Rifat Hisarcıklıoğlu, bu zirve sayesinde küresel ölçekli iş yapan şirketlerin yöneticilerinin Türkiye’ye uğrayacağını, bunun ülke ekonomisi için büyük bir fırsat olduğunu dile getirdi. Hisarcıklıoğlu, ekonomideki kurallara uluslararası toplantılarda ve merkezlerde karar verildiğini hatırlattı. B20’de küresel ölçekteki korumacılık önlemlerine odaklanacaklarını anlatan Hisarcıklıoğlu, ekonomik kriz korkusuyla ülkelerin korumacılık tedbirlerini artırmasının dünyadaki büyümenin yavaşlamasının ana nedeni olduğunu vurguladı.
2015 düşe kalka geçecek bir yıl

2015 yılındaki riskleri, “ABD Merkez Bankası’nın (FED) alacağı faiz kararı”, “çevre coğrafyalardaki karışıklıklar” ve “genel seçime kadar yaşanacak süreç” olarak sıralayan TOBB Başkanı, Avrupa’daki parasal genişleme beklentisi, petrol fiyatlarındaki gerileme ve açıklanan yapısal dönüşüm programlarının ise Türkiye için fırsat oluşturduğunu dile getirdi. 2015 yılı için “Objektif bakarsak düşe kalka geçireceğimiz bir yıl olacak” diyen Rifat Hisarcıklıoğlu, “Ama biz iyimser yaklaşıyoruz. Türkiye ekonomisi 2014’te büyümede yüzde 3’ü yakalar inşallah. 2015 için, ilk çeyrekteki öncü rakamlarda büyüme için zayıf sinyaller var. Net ihracat bu dönemde büyümeye katkı vermiyor. Büyümenin iç talebe dayalı olacağını görüyoruz. Zaman zaman aksama olsa da Türkiye ekonomisi büyümeye devam ediyor” diye konuştu.
Karekodlu çek dönemi başlıyor

İşsizliğin Türkiye için hala önemli bir sorun olduğuna değinen Hisarcıklıoğlu, geçen yıl iç piyasada protesto edilen senet ve karşılıksız çek tutarlarında enflasyon kadar artış olduğunu belirtti. Rifat Hisarcıklıoğlu, “Karşılıksız çeklerde 2014’ün son dört ayına bakıldığında, önceki yılın aynı dönemine göre artış trendi var. Bu 2015 için bir veri olabilir” dedi. Çok yakında iç piyasada sağlıklı ticaret yapabilmek için devrim niteliğinde bir çalışma olan “karekodlu çeklerin” yaşama geçeceğini anlatan Hisarcıklıoğlu, Türk icadı olacak çeklerin cep telefonundan okutulduğu zaman endeks bilgisine ulaşılabileceğini anlattı.
Yeni ekonomi modeli şart

Türkiye’nin istediği büyümeyi yakalayıp zenginleşebilmesi için yeni ekonomi modeline ihtiyaç duyduğunun altını çizen Rıfat Hisarcıklıoğlu, teknolojik dönüşüm, kadınların iş gücüne katılımı ve girişimciliğin bu yeni modelin ana unsurları olduğunu söyledi. İhracatımızın kilogram değerinde sıkıntı olduğunu dile getiren Hisarcıklıoğlu, ileri teknoloji ihracatını arttırmamız gerektiğini vurguladı.
OECD ülkeleri ortalamasında yüksek teknoloji ihracatı yüzde 18 iken Türkiye’de bu oranın yüzde 4 olduğunu anımsatan Hisarcıklıoğlu, ‘Yeni hikayenin en önemli bileşeni yüksek teknoloji olmak zorunda. Gereksiz tartışmaları bırakıp, esas konuya hepimizin odaklanması lazım. Geliri arttırmak istiyorsak işin hamallığından kurtulmak istiyorsak en azında şu ortalamayı yakalıyor olmamız lazım. Biz bunu rakiplerimiz kadar yapamıyoruz. Gelişmekte olan ülkeler bile bizden daha iyi yapıyorlar’ dedi.
Hisarcıklıoğlu en hızlı büyüyen 100 şirket içinde yazılım ve bilişim teknolojileri şirketlerinin sayısının ABD’de 60 iken Türkiye’de 21 olduğuna da dikkati çekti. Kamu ihalelerinin Türkiye’nin büyüme politikasındaki yeni trend olduğunu dile getiren Hisarcıklıoğlu, kamu alımı sanayinin dönüşümünde en önemli itici güç olduıunu söyledi.
Kadın girişimciliğinde maya tuttu

“Zenginleşmek istiyorsak ekonomiye kadınları daha çok katmamız lazım.Bu bir moda ya da trend filan değil” diyen Rıfat Hisarcıklıoğlu, kişi başına düşen milli geliri OECD ortalamasına yükseltebilmek için daha fazla kadını girişimci olarak istihdam piyasasına katılması gerektiğini kaydetti. Bu konuda başarılı geri dönüşler aldıklarını söyleyen Hisarcıklıoğlu, “Görüyorsunuz bugün göle attığımız maya tuttu.Bütün oda sistemi içindeki kadınların temsil oranı yüzde 300 arttı.İki tane yönetim kurul başkanımız kadın, dört tane de meclis başkanımız var. Türkiye’nin büyümesiyle girişimcilik birbirine paralel.Türkiye’nin girişimcisi düştüğü zaman büyümesi de düşüyor. Girişimci sayısı artınca büyüme artıyor. Bu yüzden Anadolu’nun her yerinde rol model olan kadın ve genç girişimcileri çıkartmak için çaba sarfediyoruz” dedi.
KOBİ’ler ekonominin can damarı
Türkiye’nin ihracatını sırtlanıp götürenlerin dil, adres bilmeyen küçük ve orta ölçekli işletmelerin girişimcileri olduğunu dile getiren TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, bunun müthiş bir başarı hikayesi olduğuna değindi. KOBİ’lerin istihdama katkısının dünya genelinde yüzde 64 iken Türkiye’de bu oranın yüzde 78 olduğunu söyleyen Hisarcıklıoğlu, küresel ölçekte KOBİ’lerin sesi olacak bir yapı oluşturmak için ICC (International Chamber Of Commerce – Türkiye Milletlerarası Ticaret Odası) ile birlikte bir çalışma içinde olduklarını ve bu yapının İstanbul merkezli olacağını söyledi.
KOBİ’lerin Türkiye ekonomisi açısından hayati değeri olduğunu vurgulayan TOBB Başkanı, “KOBİ’ler önemli ama dönüşümü yapmaları lazım. Mevcut sistem sürdürülemez. KOBİ’lerin kurumsallaşması stratejisi bir an önce hazırlanmalı” dedi.
Ekonominin nabzını tutan gazeteciler buluşması

Türkiye’nin farklı bölgelerinde yayımlanan gazete, dergi, ajans, televizyon ve internet sitelerinde görevli, her kademeden ekonomi odaklı çalışan gazetecileri bir araya getiren Kartepe ekonomi zirveleri 11 yıldır düzenleniyor. Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) Başkanı Celal Toprak, bu buluşmalarda mesleğin her türlü sorununun konuşulmasının çıtayı daha da yükselttiğini belirtti. Toprak, işsiz kalan meslektaşlarına destek olacak proje çalışmasının tamamlanmak üzere olduğunu söyledi. Kartepe’de gerçekleşen toplantıya İzmir’de görev yapan ekonomi muhabirleri de katıldı.