Turizmciler en kötü sezonlarından birini yaşıyor. Sosyal medyada Antalya’ya giden ziyaretçilerin çektiği “terk edilmiş sahil kasabası” izlenimi veren görseller dolaşıyor. Turizmin başkenti Antalya’da Rusya krizinin etkileri Haziran ayıyla birlikte iyiden iyiye su yüzüne çıkmaya başlarken, Egeli turizmci de bu krizden payına düşeni alıyor. Yaşanan olumsuzluklar, güvenlik kaygısı Avrupa’dan gelen turistin ayağını bıçak gibi keserken, gözler yerli turiste çevrilmiş durumda.

Genel olumsuzlukların yanı sıra İzmir, Aydın bir de haksız rekabetle baş etmeye çalışıyor. Bakanlığın ardı ardına açıkladığı destek paketlerinde Antalya, Muğla gibi iller tarifeli tarifesiz demeden uçak desteği alırken, İzmir, Aydın tarifesiz uçaklara verilen destekle yetinmek zorunda bırakılıyor. Nedense turizm pastasının yüzde 95’ini alan illere verilen destek, şaşırtıcı biçimde yüzde 5’ten esirgeniyor. Destek paketi kapsamının genişletileceği söyleniyor. Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet İşler, “Gözümüz, kulağımız bakanlıktan gelecek destek haberinde” diyor.

Öyle bir noktaya geldik ki, hepimiz kent merkezinde turist görünce sevinir olduk. İşin teselli veren kısmı, Türkiye’nin çok farklı kentlerinden İzmir’e gelenlerin sayısında artış olması. Çünkü İzmir özgür yaşam biçimiyle, adıyla bile insanların içini ferahlatıyor.
Ege’nin en güzel turistik beldeleri Çeşme, Seferihisar, Pamucak, Gümüldür, Foça, Dikili, Ayvalık, Kuşadası özellikle İstanbul’dan gelen yerli turistin ilgi odağı durumunda. Bunda ilçelerde düzenlenen “Ot Festival”, “Enginar Festivali”, “Lavanta Şenliği” gibi ünü kent dışına taşan renkli yerel festivallerin de büyük katkısı var şüphesiz.
Bayram öncesi İzmir’in turizm sektöründeki fotoğrafını çekmeye çalışalım, istatistikleri anımsayıp tanıtım için neler yapılıyor gördüklerimizi paylaşalım.
Rakamlar iç açıcı değil

Mayıs ayı istatistikleri İzmir’in içler acısı halini gözler önüne seriyor. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü sitesinde yayımlanan turizm istatistiklerine göre, kente bir önceki yıla göre hava yoluyla gelenlerin sayısında yüzde 37,89 azalma olmuş. Deniz yoluyla gelenler ise bir önceki yıla göre yüzde 84,39 azalmış. Toplam girişlerde yüzde 48,73 azalma yaşanmış.
İzmir’e en çok turist gelen ilk üç ülke Almanya, Hollanda ve İngiltere olmuş. Almanya’dan gelenler bir önceki yıla göre yüzde 15,7, Hollanda’dan gelenler yüzde 18,5, İngiltere’den gelenler yüzde 37,2 azalmış. Avrupa ülkelerinin dışında İran’dan gelenlerin payı geçen yıla oranla yüzde 23,4 artmış.
Müze istatistikleri

Turizmdeki rakamlar doğal olarak müze istatistiklerine de yansıyor. 2016 yılı ilk beş aylık dönemde bir önceki yıla göre yüzde 30,68 dolayında azalmış. İzmir’in UNESCO Kültür Miras Listesi’ndeki iki kenti Efes ve Bergama’ya gelen ziyaretçi sayısı da düşüşten payını almış. İzmir’in en çok ziyaret edilen müzelerinin başında gelen Efes Antik Kenti’nin ziyaretçi sayısı bir önceki yıla göre yüzde 39,6, Yamaç Evler yüzde 42, Bergama’daki Akropol ve Asklepion’un ziyaretçi sayısı ise yüzde 56 azalmış.

Onca tanıtım, fuara katılım, dergilere gazetelere verilen onca ilan, sosyal medyada yapılan reklam ve tanıtıma karşın anlaşılan o ki bu sene böyle geçecek, beklenen sıçrama kolay kolay yaşanmayacak. Turizm sektörünün paydaşları bu nedenle çok temkinli. Sektör temsilcileri her fırsatta bu sene yaşanan krizin verdiği zararın etkilerinin ancak 2020’de “belki” atlatılabileceğini dile getiriyor sık sık. Sektörün en büyük korkusu tedarikçilerde yaşanabilecek batmalar, yetişmiş elemanın farklı sektöre kayması, ödenmeyen çekler sonucu yaşanma olasılığı bulunan iflaslar.
İZTAV’dan beklenti büyük

Ramazan Bayramı ve ardından gelecek Kurban Bayramı’nda erken rezervasyonların yaşanması ise turizmcilere bir parça soluk aldırabilecek gibi görünüyor. Antalya’nın dip yapmış fiyatlarına karşın Ege’nin renkli yaşam biçimi, tatlı esintisi, doğal güzellikleri, eko turizm olanakları, insanının sıcaklığı, modern alış veriş merkezleri, sağlık dolu mutfağı, mavi bayraklı plajları, eşsiz kumsaları, dalış turizmindeki bakirliği, engelli plajları rekabette avantaj yaratan unsurlar kuşkusuz.

Son dönemde yeniden ayağa kaldırılan İzmir Tanıtma Vakfı’nın (İZTAV) başına İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun geçmesi ise böyle sıkıntılı bir dönemde avantaj olarak görülüyor. Yönetim Kurulu 11 üyeden oluşan İZTAV’ın yönetiminde İzmir Valiliği, İzmir Ticaret Odası (İzTO), Hilton Otelcilik, Türkiye Seyahat Acentaları Birilği (TÜRSAB), İzmir Fuarcılık Hizmetleri Kültür ve Sanat İşleri Ticaret AŞ (İZFAŞ), Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO), İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB),Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK), Ege Turizm Derneği, Swissôtel Büyük Efes ve Viltur bulunuyor.

Sektöre de büyük moral veren bu gelişmeyle birlikte İZTAV’dan beklenti de çok. İZTAV’ın kent tanıtımı için ayıracağı bütçeyle daha önce yapılmamış özgün projelerin yapılması, kentin sesini daha çok duyurmak için “hemen şimdi” harekete geçilmesi bekleniyor. Hareketlilik henüz istenen hızda gerçekleşmese de, bu sıkıntılı süreçte umutlar diri tutulmaya çalışılıyor.

Bir yandan İZTAV, bir yandan İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) kent tanıtımı için ayrı ayrı çalışmalarını sürdürürken, sosyal medyada farklı kurumlarca ardı ardına açılan İzmir’i tanıtan siteler de geleceğe yatırım olarak değerlendiriliyor. İZKA’nın yeni yayına giren visitizmir.org sitesinin yanında İzmir İl Kültür Turizm Müdürlüğü’nün hazırladığı, www.ipu.gov.tr alan adlı İzmir Parmaklarınızın Ucunda önemli tanıtım çalışmaları.
www.visitizmir.org

İZKA’nın son İzmir Kalkınma Ajansı Kurulu’nda tanıtılan www.visitizmir.org kente ilişkin akla gelebilecek çok sayıda ayrıntının yer aldığı çift dilli bir site olarak hizmete girdi. İzmir’e gelmek isteyen kişilerin bir bakışta aklına gelebilecek hemen hemen tüm sorularına yanıt vermeyi hedefleyen siteyi incelerken, İzmir’de yapılacak ne kadar çok şey olduğuna şaşırıyor insan. “İnsanların İzmir’e gelmek için bir nedeni olmalı” düşüncesiyle planlanan sitede “Ne yapmalı, nereye gitmeli, nasıl gelmeli, nerede kalmalı?” sorularına çok detaylı yanıtlar verilmiş.

Sitede en ilginç detaylardan biri de “Şehir merkezinde bir gün” bölümü. “Tarih dolu bir gün, “sanat dolu bir gün”, müze dolu bir gün”, “ruhani bir gün”, “Kemeraltı’nda unutulmaz bir gün”, “sağlık dolu bir gün”, “çocuklar için keyifli bir gün”, “doğayla iç içe bir gün” ve “Kordonboyu’nda deniz keyfi” bölümleri sadece yabancılar için değil İzmirliler için bile oldukça cazip seçenekler öneriyor. Sitede İzmir’e ilişkin kısa tanıtım fimleri ve çok etkileyici İzmir fotoğrafları da yer alıyor.
www.ipu.gov.tr

Kenti detaylarıyla tanıtan sitelerden bir başkası da İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından hazırlanan www.ipu.gov.tr alan adlı “İzmir Parmaklarınızın Ucunda” sitesi. www.ipu.gov.tr web adresinden ulaşılabilen site kenti anlatan bilgiler sesli olarak da dinlenebiliyor. Kentin merkezi Konak’ın tarihçesi, yemek kültürü, rekreasyon alanları, coğrafi bilgileri, ziyaret edilecek cazibe merkezlerinin tanıtıldığı ana sayfadan İzmir’in diğer ilçelerini tanıma olanağı da bulabiliyorsunuz. Sitede tarihi, kutsal mekanların, mesire ve doğal alanların, kentsel alanların, spor tesislerinin 360 derece tanıtımlarının yapıldığı bölüm oldukça ilgi çekici. Bu bölümde Atatürk ve İzmir başlığı altında Cumhuriyet Meydanı, Menderes, Seferihisar, Tire, Torbalı’da yer alan Atatürk anıtlarının 360 derece görüntüleri de yer alıyor.