İzmir’e gelen turist sayısında bu yıl yaşanan rekor düşüş, müze ve ören yeri ziyaretlerine de yansıdı. Ocak-Ağustos döneminde, İzmir’in Dünya miras listesinde yer alan, ağırlıkla yabancı turistin ziyaret ettiği Efes ve Bergama’da büyük düşüşler yaşandı.
İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün verilerine göre sekiz aylık süreçte İzmir iline bağlı müzelerde yaşanan ziyaretçi kaybı yüzde 39,6 olurken, müze gelirleri ise yüzde 33,1 azaldı. İzmir’deki müzeleri Ocak-Ağustos döneminde 1 milyon 158 bin 276 kişi ziyaret etti.
İzmir’in en çok gezilen, müze gelirlerinin yüzde 74’ünü karşılayan dünyaca ünlü Efes’te ziyaretçi sayısındaki düşüş yüzde 44,5’i buldu. Yamaç Evler’in ziyaretçi sayısı yüzde 55,3 azaldı. St.Jean Kilisesi’nin ziyaretçi sayısı yüzde 43,8, yenilenen Efes Müzesi’nin ziyaretçi sayısı da yüzde 36 azaldı.
Dünya Miras Listesi’ndeki Bergama’nın en çok ziyaret edilen ören yeri Asklepion’daki kayıp sekiz aylık dönemde yüzde 62,2’yi buldu. Akropol’ün ziyaretçileri yüzde 53,5 azalırken, Bazilika’da yüzde 43,8, Bergama Müzesi’nde yüzde 30,1 ziyaretçi kaybı yaşandı.
İzmir kent merkezindeki Agora’da ise ziyaretçi sayısındaki düşüş yüzde 44,6, Kültürpark’taki Tarih ve Sanat Müzesi’nde ise yüzde 16,1 olarak yaşandı.
Yerli turistin ağırlıkla ziyaret ettiği ve ciddi bir iç turizm hareketliliği yaşanan ilçelerdeki müzelerde ise artış yaşandı. Çeşme Müzesi sekiz aylık süreçte yüzde 17,3, Tire Müzesi yüzde 21,6, Çakırağa Konağı yüzde 19,5 artış yaşadı. Teos ören yeri, Metropolis ve Klaros Antik Kenti de ziyaretçisi artan yerler oldu.
Öte yandan geçen yıl yenilenerek hizmete giren ve ücretsiz olarak gezilebilen Atatürk Müzesi’nin ziyaretçi sayısı yüzde 186 artış gösterdi. Müzeyi ilk sekiz aylık dönemde yaklaşık 58 bin kişi gezdi.
Turist azaldı, müzeler sessizleşti
Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği’nce (ETİK) yayımlanan 2016 Ocak-Ağustos Dönemi İzmir Turizmi Analizi’ndeki verilere göre İzmir turizmi yılın sekiz aylık döneminde yüzde 41,3 geriledi. Hava yolu girişler yüzde 30,8 azalırken, kruvaziyer trafiği yüzde 82 dolayında düşüşle dibe vurdu. Rapora göre, İzmir’e yılın sekiz aylık döneminde gelen yabancı ziyaretçi sayısı yüzde 41,3 azalarak 846 bin 558 kişiden, 496 bin 815 kişiye geriledi.
İzmir turizminin gelişme eğilimleri analizi verilerine göre, 2016 yılının sekiz aylık döneminde büyük turist kaybeden İzmir turist pazarlarının tamamında geriledi. İzmir, Almanya’dan yüzde 16, İngiltere’den yüzde 27, Hollanda’dan yüzde 27, Belçika’dan yüzde 40, İran’dan yüzde 28 ve Fransa’dan yüzde 66 daha az turist çekti. Kente gelen turisteki azalma doğal olarak müzelerin ziyaretçi istatistiklerine de olumsuz olarak yansıdı.
Giriş ücretleri yüksek
Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı olarak, Döner Sermaye İşletmesi (DÖSİMM) tarafından işletilen müzeler arasında en yüksek ücret ödenerek gezilebilen yerlerden biri İstanbul’daki Topkapı Sarayı Müzesi, bir diğeri İzmir’deki Efes ören yeri.
40 lira ücret ödeyerek gezilebilen Efes ören yeri içindeki Yamaç Evler’in giriş ücreti ise 20 lira. İzmir’in dünya miras listesindeki kentlerinden bir diğeri olan Bergama’daki Akropol ören yerini ziyaret için ödenen ücret 25 lira, Asklepion içinse 20 lira.
İzmir’de bulunan Efes Müzesi, St.Jean ören yeri, Agora, Arkeoolji Müzesi 10 liraya gezilebiliyor. Çeşme Müzesi’ne giriş için 8 lira ödeniyor. Bergama Müzesi, Bergama Kızılavlu, Klaros, Metropolis, Tarih ve Sanat Müzesi, Birgi Çakırağa Konağı, Teos, Ödemiş Müzesi girişleri ise 5 lira.
Çeşme Ildırı ören yeri, Ayasuluk, Atatürk Müzesi, Etnoğrafya Müzesi, Klazomenai antik kenti, Tire Müzesi ise ücretsiz olarak gezilebiliyor.
Türkiye’deki 300’ü aşkın müze ve ören yerini ücretsiz gezme olanağı sağlayan Müzekart’ın bedeli ise 40 lira.
İmrendiren rakamlar
İzmir turizm istatistikleri ve ETİK’in raporuna bakarken “Dünyada durum nasıl ?” diye düşündüm ve internette küçük bir araştırma yaptım. “Dünyanın en çok ziyaret edilen müzeleri” diye araştırdığınızda gerçekten de insanı imrendiren rakamlar çıkıyor karşınıza.
Fransa’nın Paris kentindeki Louvre Müzesi yılda 9,3 milyon; Çin’in Beijing kentindeki National Museum of China yılda 7,5 milyon; Amerika’nın Washington kentindeki National Museum of Natural History 7,3 milyon; İngiltere’nin başkenti Londra’daki British Museum 6,7 milyon; Amerika’nın Washington kentindeki National Air and Space Museum yılda 6,7 milyon ziyaretçisiyle imrendiriyor. Yıl içinde tematik sergiler açılan, etkinlikleriyle göz kamaştıran müzelerde sadece sergileme yapılmıyor, interaktif müzecilik anlayışıyla da hizmet veriliyor.
Türkiye’den rakamlar vermek gerekirse, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın (http://www.kulturvarliklari.gov.tr/TR,43336/muze-istatistikleri.html) verilerine göre, 2015 yılında en çok ziyaret edilen müzelerin başında İstanbul’daki Ayasofya Müzesi geliyor. Bu müzeyi geçen yıl yaklaşık 3 milyon 500 bin kişi, Topkapı Sarayı Müzesi’ni 3 milyon 253 bin kişi, Konya Mevlana Müzesi’ni ise 2 milyon 338 bin kişi gezmiş. Ören yerleri açısından bakıldığında ise Denizli’deki Pamukkale ören yerini yaklaşık 1 milyon 750 bin kişi, Efes ören yerini ise 1 milyon 702 bin kişi ziyaret etmiş.
2014 Özel Müze ve Koleksiyoncu İstatistikleri’ne göre özel müzelerimizin ziyaretçi sayısı ise 2014 yılında yaklaşık 8,5 milyon kişi olmuş.
Turizmdeki çöküş müzeleri de vurdu
Category: Köşe yazıları