Türkiye’nin en büyük fuar alanı Fuar İzmir’in D Holü’nde hafta sonu farklı kentlerden 150’ye yakın iş kadınını buluşturan özel bir etkinlik düzenlendi. İzmir Ticaret Odası (İTO) İş Kadınları Konseyi’nin yürüttüğü 81 İl 81 Topuk Projesi’ne katılan iş kadınları, 14 – 15 Ekim 2016 günlerinde altıncısı düzenlenen İş Kadınları Platformu’nda bir araya geldi.

Afyon’dan, Antalya’dan, Bilecik’ten, Gaziantep’ten, Kütahya’dan, Muğla ve Bodrum’dan, Manisa’dan, Turgutlu’dan iş kadınlarının katıldığı fuarda, sayısı az da olsa İran’dan ve Kosova’dan da konuklar vardı.
Ekonomik göstergelerin iç kararttığı, turizmin dibe vurduğu, genç işsizliğinin resmi rakamlara göre yüzde 20’lere vardığı, sınırlarımızın yanı başında savaş tehdidinin kendini iyice hissettirdiği bir dönemde Türkiye’nin farklı kentlerinden büyük emek vererek İzmir’e gelen ve sergiliklerini profesyonelce hazırlayan iş kadınlarının tek hedefi, karşılıklı ticaret yapmaktı.

Fuarda lastikçi kadınlar da vardı, tekstilci kadınlar da. Hediyelik ürün satanlar, kooperatifler, çiftçi ve yayıncılar, kahveciler, pasta yapan kadınlar, çanta imalatçıları, perdeciler, sigortacılar, keçe ve ebru sanatçısı kadınlar iki günlük fuarda ürünlerini tanıtmak için karınca gibi çalıştılar. Yoğun emeğe karşın fuarı ziyarete gelecekler için servis araçlarının olmaması, fuardan geçen otobüs seferlerinin ise yeterince duyurulmaması ziyaretçi sayısını azaltsa da moraller bozulmadı.
Mecliste kadın sayısı artmalı

Açılış konuşmasında 2011 yılında bu konsey için kadınlar kollarını sıvadığında “Bu projeyi herhalde yapamazlar” diye düşündüğünü anlatan İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, altıncısı düzenlenen fuara katılan tüm kadınlara emeklerinden dolayı teşekkür etti. İzTO Meclis Başkanı Rebii Akdurak ise odanın meclisinin 176 üyeden oluştuğunu, bu üyelerden sadece altısının kadın olduğuna dikkat çekerek, “Altı tanesi yeter mi? Kesinlikle bu sayının artması lazım” diye konuştu.

Proje başladığında 70 kişiyle yola çıktıklarını dile getiren İş Kadınları Konseyi Başkanı Asuman Nardalı ise önümüzdeki yıl fuarı uluslararası nitelikte gerçekleştirmek istediklerini belirtti. Nardalı, 81 İl 81 Topuk projesi kapsamında bir internet sitesi oluşturduklarını belirterek, “Bizler iyi ticaret yapan kadınlarız. Birbirimizden alışveriş yapıyoruz. İşin esası bu. İnternet sitesi açtık ve burada birbirimizden alışveriş yaparak birbirimize destek oluyoruz. Kısacası biz kadınlar, kadın patronlardan alışveriş yapıyoruz, ama ayrımcı değiliz” dedi.
Şimdi Gaziantep’e gitme zamanı

Gaziantepli Kadınlar sergiliği, 6. İş Kadınları Platformu’nda en çok ilgi çeken sergiliklerden biri oldu. Fuarda geleneksel kutnu kumaşıyla üretilmiş topuklu ayakkabıları, Antep fıstığıyla tasarlanmış kolyeleriyle karınca gibi koşuşturdular. 81 İl 81 Topuk Projesi’nin Gaziantep temsilcisi, turizmci Hasibe Sözmen, önemli bir girişim olduğunu belirttiği fuara 16 kişilik bir grupla geldiklerini söyledi. Gaziantep’e ilişkin son dönemde ciddi bir algı sıkıntısı olduğunu dile getiren Sözmen,

“Bölgemiz tarihin her dönemi zorluklar yaşamış bir bölge. Bizim çalışmama, üretmeme gibi bir lüksümüz yok. Kadınlar olarak üretmek, çalışkan olmaz zorundayız. Buraya gelerek ayakta olduğumuzu, hayatın herşeye rağmen sürdüğünü gösteriyoruz. Özellikle bu dönemde tüm İzmirlileri, kadınlarımızı Gaziantep’e davet ediyoruz. Şimdi birlik olup birbirimize destek verme zamanı” dedi. İş Kadınları Fuarı’nı Gaziantep’te de düzenlemek istediklerini anlatan Hasibe Sözmen, fuarın profesyonelce düzenlendiğini ancak ulaşım konusundaki sıkıntı nedeniyle ürünlerini daha fazla kişiye ulaştıramadıklarını belirtti.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Oya Alpay ise belediyenin kutnu kumaşının yaşatmak ve yeni sanatçılar yetiştirmek için bir tasarım atölyesi kurduklarını söyledi. Alpay, çözgüsü ipek, atkısı pamuktan olan kutnunun yeni tasarımlarla modernize edildiğini söylerken, “Bu kültürel mirasımızı yaşatırken, gençlere de yeni iş olanağı yaratmayı amaçlıyoruz” diye konuştu. Oya Alpay, iş kadınları fuarında bir mühendis olarak erkek işi denen bazı sektörlerde kadınları görmenin çok güzel olduğuna da dikkat çekerken, “İzmirli iş kadınlarını kentimizde görmeyi çok isteriz. Şimdi Gaziantep’e gitme zamanı” dedi.
Armağan Portakal (Çiftçi – Torlak Çiftliği): Çiftliğimizde yetişen ve tamamen doğal yöntemlerle yapılan ürünlerimizle katıldık bu fuara. Zeytin, reçel, yumurta, enginar gibi ürünlerimiz oldukça ilgi gördü. Biz ürünlerimizi tencere usulü pişiriyoruz. Kendi yediğimiz ve annemizden gördüğümüz şekilde pişirilmiş ürünler. İlk defa ve Gaziantep’li kadınların davetiyle onların yanında katıldım fuara. Çalışma yaşamım boyunca çok sayıda fuara katılmıştım. Bir kadın girişim fuarının bu kadar ciddiye alınmış olması çok hoş. İlişki iletişim çok iyi. Girişmiş kadınlara verilen destek çok güzel ve çok anlamlı.
Emel Yeşilçavdar (Pidematik Firması): İş Kadınları Fuarı’na yıllardır katılıyorum. Bu yıl fuarın Fuar İzmir’de düzenlenmesi güzel ancak ne yazık ki ulaşım ciddi sorun oldu. Bu yüzden de beklediğimiz kadar ziyaretçi gelmedi.Kadınlar için önemli bir organizasyon ancak keşke bunca emeğe karşın daha fazla kişiye ulaşabilseydik.
Arzu Şimşek (Kostüm tasarımcısı): Aracım olmadığı için bu alana ulaşmak gerçekten sıkıntılı oldu. Ancak prestij açısından fuarın burada olması da güzeldi. Ürünlerimiz oldukça ilgi gördü. Yeni iş bağlantıları için adımlar attık. Önümüzdeki yıllarda ulaşım sorununun da çözüleceğine inanıyorum.
Solmaz Ansari (İranlı İş kadını): Biz hurma pekmezi ve Aloe Vera bitkisinin tanıtımı için buradayız. Antalya ile birlikte Ege Bölgesi’nde İzmir, Aloe Vera’nın yetişmesi için iklim olarak çok uygun. Ancak bilinmiyor. Kadınlarla birlikte bu bitkinin üretilip işlenmesi için yatırım olanaklarını araştırıyoruz. İlk defa katıldık bu etkinliğe. 81 İl 81 Topuk Projesi ilgi çekici bir proje. Aslında fuara 30’a yakın iş kadını gelecekti İran’dan. Ama ülkedeki son gelişmeler nedeniyle sanırım gelmeye çekindiler. Önümüzdeki yıl daha fazla kişinin katılacağını düşünüyoruz.
Berrin Akdere (Bodrum Begonvil Kadın Girişim Kooperatifi): Bu fuara ilk defa Kültürpark’ta düzenlendiğinde katılmıştık. Hediyelik eşya ürünlerinin yanında reçel evimiz var. Bodrum temalı çalışıyoruz. Fuarın burada olacağını duyunca heyecanlandık. Ancak beklediğimiz gibi olmadı. Açıkçası biz bize-diz dize oturduk. Fuar merkezde olsaydı eminim daha çok kişi gelebilirdi.Ulaşım konusunda destek alınmalıydı. Yine de fuara katılan kadınlarla alışverişimiz oldu. Çok emek verilmiş keşke karşılığını alabilseydik.
Tülay Meşe Akar (TMA Kurye): Fuar bu yıl daha profesyonel düzenlenmişti. Uzun zamandır görüşmediğimiz şirketlerle yeniden bir araya geldik. Şirketlerdeki yeni gelişmeleri fuarda yakından gördük. Yeni işbirliği olanaklarını görüştük. Verimli bir fuardı.