Turizm Haftası’nda turizmciler içini döktü, beklentilerini dile getirdi…
Turizm Haftası etkinlikleri Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı’nın katılımıyla Eskişehir’de Eti Arkeoloji Müzesi’nden başlatıldı. Türkiye’nin 2016’da yaşanan darboğaza karşın halen dünyada altıncı, Avrupa’da dördüncü büyük destinasyonu olduğunu anımsatan Bakan Avcı, sahip olunan 444 mavi bayrakla denizlerin temizliğini, kıyı ve deniz turizminde ciddi mesafeler aldığını, turizmi çeşitlendirmesi halinde Dünya’da ilk üçe girmememiz için bir neden bulunmadığını anlattı. Hintlilerin ortaya çıkardığı “düğün turizmi” için Türkiye’ye özellikle de Antalya ve Alanya’ya gelmek isteyenler olduğunu belirten Avcı, bu turizm çeşidinin önemli bir potansiyel vaat ettiğine dikkat çekti. Bakan Nabi Avcı, turizmin, çeşitlendirilmesi durumunda bizim için bakir pazarlar olan Japonya, Çin, Hindistan, Orta Doğu, Kuzey Afrika, Latin Amerika’daki insanları ülkemize çekebileceği bilgisini paylaştı.

İzmir’de 41. Turizm Haftası ise bu yıl Menderes’ten başladı. Turizm sektörünün ciddi sorunlar yaşadığı, geçen yıla oranla neredeyse iki turistten birisinin gelmediği ve hatta turistik bölgelerdeki uluslararası spor karşılaşmalarının bile yapılamadığı bir dönemde, turizmciler Bakan Avcı kadar iyimser olmamakla birlikte umutsuz da değildi. Turizmciler, hafta boyunca İl Kültür Turizm Müdürlüğü’nün koordinasyonunda gerçekleştirilen etkinliklerde, her fırsatta sorunlarını dile getirip, çözüm önerileri sundular. Bu etkinliklerde kentin turizm açısından adeta röntgeni çekildi. İlginçtir, “turizm kenti” İzmir’in yöneticileri ise hafta boyunca, neredeyse tüm etkinliklerde “vekaleten” temsil edildi. 9. Turizm Ödülleri ise, sektöre emek veren, yatırım yapan, yaşamını turizme adamış kişileri onurlandırdı.
Mehmet İşler: Bize müze gerek

Menderes’teki törende konuşan Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı, Ege turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet İşler, ihracatın 145 milyar dolar olduğu Türkiye’de, turizmin payının yüzde 21,5 olduğunu söylerken, cari açığın yüzde 25’ini, istihdamın da yüzde 16,5’unu kapatan bir sektör olduklarını anlattı. Son dönemde yaşanan güvenlik sorunları nedeniyle turizmin ciddi sıkıntılar içinde olduğuna değinen İşler, sektörün taleplerini dile getirirken,
İzmir’in acilen bir müzeye ihtiyacı olduğunu söyledi. Mehmet İşler, “Öte yandan doğrudan uçuşlar öncelikli talebimiz. Kruvaziyer turizmine devlet şu anda kişi başı 30 dolar destek verse de bu konu üzerinde çalışılması gerekiyor. Limana ihtiyacımız var. Tanıtımın artırılması ise olmazsa olmazımız” diye sıraladı taleplerini.
Sağlık turizmine destek şart

Turizm haftası kapsamında Medikal Park Hastanesi’nde düzenlenen İzmir Sağlık Turizmi panelinde konuşan İzmir İl Sağlık Müdürlüğü Sağlık Turizmi İzmir Bölge Koordinatörü Dr. Ümmü Aydın sağlığın dünyadaki tarihinin İzmir’den başladığını, İzmir’in tarihi boyunca “ölümün girmediği, vasiyetnamelerin açılmadığı bir şehir” olarak anıldığını söyledi. Dr. Aydın, İzmir’de toplam 307 sağlık kuruluşunun hizmet verdiğini belirttiği konuşmasında, “İzmir’e geçtiğimiz yıl sağlık turizmi kapsamında 14 bin hasta geldi. Hastaların yüzde 53’ü özel hastaneleri, yüzde 36’sı kamu hastanelerini tercih etti. Bu hastaların yüzde 93’ü turistin sağlığı, yüzde 7’si ise sağlık turizmi kapsamında hizmet aldı” bilgisini paylaştı.

Toplantıda medikal turizmin dünyadaki durumuna ilişkin bilgi veren Medical Park İzmir Başhekim Yardımcısı Dr. Zeki Hozer ise Türkiye’nin maliyet, kalite, bekleme süresi, nitelikle hekim kadrosu gibi avantajları nedeniyle yabancı ülkelerden hasta çektiğini anlattı. Dünya genelinde sağlık turizmi pastasının 176 milyar dolarlık bir paya sahip olduğunu kaydeden Dr. Hozer, “Bizim total ihracatımız 150 milyar dersek, medikal turizmde onun üstünde bir pasta var” dedi. İzmir’in bu alanda da çok ciddi avantajları olan bir kent olduğunu anlatan Dr. Zeki Hozer, “İzmir ana uçuş rotalarından biri olmazsa, sahip olduğu potansiyeli maksimize etme olanağı olmayacak” diye endişesini dile getirdi.

İzmir’in EXPO 2020 sırasında gündeme gelen sağlık temasının sürdürülmesi gerektiğini söyleyen ETİK Yönetim Kurulu Mehmet İşler ise, EXPO alanının bir mega projeyle Avrupa’nın en büyük SPA, wellness, termal merkezi yapılması önerisinde bulundu. İşler, “İzmir öncülerin, ilklerin şehri diyoruz ama elimizdekileri kaptırıyoruz. Termalle başladık ama şu anda Afyon önde. Sağlık turizmi burada başladı, şimdi parsayı İstanbul topluyor. Neden? Çünkü zaten hasta olan insan üç saatlik uçuştan sonra bir daha uçağa binip İzmir’e gelmek istemiyor. Uçuş avantajını İstanbul kullanıyor” diye konuştu.
Sektörün paydaşları buluştu

İzmir’i Sevenler Platformu’nun Başkanı Sancar Maruflu’nun İzmir Ticaret Odası’nda düzenlediği “İzmir Kenti Turizmi ve İzmir Kentinin Tanıtım ve Pazarlaması Zirvesi” turizmle ilgili çok sayıda kurum ve kuruluşu bir araya getirdi. Toplantı, sektörün sorunlarının ele alındığı ve dile getirildiği bir başka platform oldu. Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer krizi aşmak için öz kaynaklara güvenilmesi gerektiğini dile getirirken, Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç turizm konusunda yerel yönetimlerin daha fazla desteklenmesi finans olanaklarının buna göre oluşturulması gerektiğini anlattı. Selçuk Belediye Başkanı Dahi Zeynel Bakıcı turizmde marka olmanın önemine değinirken, kültür ve inanç turizmi konusunda daha fazla çalışılması gerektiğini dile getirdi. Bu yıl düzenledikleri Ot Festivaliyle Turizm Ödülü de alan Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç ise panelde, yıllardır turizmin konuşulmasına karşın hala bir yasanın olmayışının sıkıntılarını belirtti. Dalgıç, son zamanlarda yaşanan güvenlik sorunları nedeniyle ilçede düzenlenen uluslararası spor etkinliklerine hakem bile gönderilmemesinin üzücü olduğunu kaydetti.
Turizmde engelli farkındalığı

Turizm haftasında gerçekleştirilen çok önemli etkinliklerden bir diğeri ise İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Turizm Fakültesi işbirliğiyle düzenlenen “Turizmde Engelli Farkındalığı, Herkes İçin Engelsiz Turizm” konulu panel oldu. Engellilik ve erişilebilirliğin ağırlıkla ele alındığı panelde, Herkes İçin Turizm Derneği Kurucu Başkanı Ali Aydoğmuş engelli turizmin akademisyenler ve toplumun farklı gruplarınca nasıl algılandığından söz etti. Aydoğmuş, farklı engel gruplarından üyelerin bulunduğu dernekleri aracılığıyla, turizmde engellilerin de var olduğuna dikkat çektiklerini, engellilerin turistik alanlardan yararlanabilmeleri için farkındalık oluşturmaya çalıştıklarını söyledi.
İzmir üç ayda 15 bin turist kaybetti

ETİK’in Nisan 2017 tarihinde yayımlanan 36. Exclusive Raporu’na göre Antalya, İstanbul, Muğla ve İzmir gibi Türkiye’nin en önemli turizm merkezlerinde yaşanan turist kaybı, 2016’da olduğu gibi 2017 yılının ilk çeyreğinde de sürdü. Yılın ilk çeyreğinde düşüş Antalya’da yüzde 30, İzmir’de yüzde 20, İstanbul’da yüzde 15, Muğla’da yüzde 50, Kuşadası’nda yüzde 55’i geçmiş durumda. İlk üç aylık dönemde bu beş turizm merkezinin toplam turist kaybının 500 bine ulaştığı tahmin ediliyor. Üç aylık dönemde Ege’nin yabancı ziyaretçi kaybı 30 bini, Antalya’nın kaybı 122 bini bulurken, İstanbul’daki düşüş 300 bini aştı. İzmir Ocak-Mart döneminde, 2015 yılında 79,2 bin, 2016’da 72,5 bin yabancı ziyaretçi ağırlarken, 2017’nin ilk üç ayında 15 bin kayıpla 57,6 bin kişi ağırladı.
9. Turizm Ödülleri verildi
41. Turizm Haftası” kutlamaları kapsamında İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün “9. İzmir Turizm Ödülleri” şu kişi, kurum ve kuruluşlara verildi:
Seyahat Acentesi – Bastıyalı Turizm
Tur Operatörü – FTI Group Meeting Point International
Profesyonel Turist Rehberi – Nihat Nebil Altınel
İzmir Yerel Lezzetleri – Abbas’ın Yeri
Konaklama Tesisi (Resort Otel) – Sunis Efes Royal Palace Resort
Konaklama Tesisi (Şehir Oteli) – Best Western Premier – Karşıyaka
Yeme – İçme ve Eğlence Tesisi – İzmir Seyirtepe
Turizm Profesyoneli – Abdullah Aküzüm
Turizm Profesyoneli – Olivier Vetter
Turizm Yatırımcısı – Timur Ömürgönülşen / Kordon Oteli
Basın ve Medya – Mehmet Korkmaz Karabel / Ege TV
Sağlık Turizmine Katkı – Kent Hastanesi
Şef Aşçı – Günay Canbaz
Onur Ödülü – Önder Kayın
Onur Ödülü – Doç. Dr. Levent Köstem / Köstem Zeytinyağı Müzesi
Onur Ödülü – Muhittin Dalgıç / Alaçatı Ot Festivali