86. İzmir Enternasyonal Fuarı’nın (İEF) açılışı, Kurban Bayramı nedeniyle önceki yıllardan farklı olarak daha erken bir tarihe alındı. Partner ülkenin Rusya olduğu fuar, alışılmadık bir tarihte, 18 Ağustos 2017 günü açılacak. Aynı gün iki ülke arasında ilişkilerin güçlendirilmesi amacıyla Türk-Rus İş Forumu gerçekleştirilecek. Ege İhracatçı Birlikleri ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) desteğiyle düzenlenecek olan forumda enerji, sanayi, inovasyon, turizm, tarım, özel ekonomik bölgeler ve bölgeler arası işbirliği konuları ele alınacak.

2015 yılında ortaya çıkan uçak krizi sonrasında Türkiye ile ilişkileri “bir dargın bir barışık” halde giden dünyanın en büyük ekonomilerinden biri olan Rusya’nın, bu yıl ana teması “enerji” olan İEF’de partner ülke seçilmesi hem Türkiye hem de İzmir için büyük önem taşıyor. İki ülke arasındaki krizin neredeyse sembolü haline gelen “domates krizi”nin fuar sırasında yapılacak görüşmeler yoluyla aşılabileceği dile getiriliyor. Rusya Federasyonu Ekonomik Kalkınma Bakanı Maxim Oreshkin, Enerji Bakanı Novak Alexander, Sanayi ve Ticaret Bakanı Denis Manturov ile Tarım Bakanı Alexander Tkachev’in yanı sıra 300 dolayında bürokratın katılması bekleniyor.
Ünlütürk: Bakan düzeyinde temsil önemli

Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, özellikle Rusya ile ilişkilerin iyileşme normalleşme sürecinde olması nedeniyle iş forumunun daha fazla önem kazandığına dikkat çekiyor. “Geçtiğimiz yıllarda yaşadığımız krizler nedeniyle Rusya’yla olan ticaret hacmimiz oldukça geriledi” diye konuşan Ünlütürk, “Özellikle İzmir fuarında konuk ülke olması sıfatı, bakan düzeyinde temsil ediliyor olması, o kadar bürokratın iş insanının burada olması bence için önem taşıyor. Ben Egeli ihracatçı için de bölgemiz için de önemli fırsat olarak değerlendiriyorum. Bu uyumlu şekilde ilişkilerimize ve siyasete yansıyacaktır diye düşünüyorum” diye sürdürüyor sözlerini.

Sabri Ünlütürk, domatesin iki ülke arasındaki krizin sembolü olmasına karşın, ihracat açısından geniş bir alana sahip olduğumuza dikkat çekiyor. Ünlütürk, “Domates sembol oldu olmasına da, öte yandan dünya kadar hem tarım ürünü, hem tekstil, hem deri, kimyasal maddeler ticareti söz konusu. Onun için sadece domatese takılmamak lazım, alan çok geniş. Bütün o alanlarda da ticaretimizi artırmak için elimizden gelen maksimum çabayı harcayacağız” diyor.

Ege Bölgesi’nden Rusya’ya yapılan ihracatın çok düşük olduğunu kaydeden EİB Başkanı Sabri Ünlütürk, bu ilişkiler sonrası önümüzdeki dönemde yeni başlangıçlar olacağına inancını dile getiriyor. Rusya’nın kendileri için önemli bir hedef pazar olduğunu kaydeden Ünlütürk, “Rusya elbette hedef pazarımız ama geçtiğimiz yıllarda yaşanan sıkıntılar nedeniyle her ne kadar hedef pazar olarak koyduysak da hedeflerimizi gerçekleştirmeyi başaramadık. Ama bu bir dönüm noktası olacaktır. İhracatımızı mutlaka katlayacağımızı düşünüyorum” diye konuşuyor.
Karlov’un vasiyeti yerine geliyor

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, 86. İzmir Enternasyonal Fuarı’na ilişkin basın toplantısında Rusya’nın partner ülke olmasında, geçen yıl silahlı bir saldırı sonucu yaşamını yitiren Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov’un büyük emeği olduğunu anlattı. “Karlov’un vasiyetini yerine getirmiş olduk” diyen Kocaoğlu, Rusya’nın uluslararası fuara ilk kez 1934’te katıldığını, bu yıl 63. kez İzmir’e gelerek İEF’ye en çok katılan ülkelerin başında yer aldığını belirtti. Kocaoğlu, Kültürpark’ın kuruluşunda Rusya’daki Kültürpark’ın örnek alındığına da değindi.

Rusya, 86. İzmir Enternasyonal Fuarı’nda 759 metrekarelik alanda, doğalgaz, petrol, kimya, tarım, finans ve turizm sektörlerindeki firmalarıyla yer alacak. Yaklaşık 300 kişilik üst düzey yönetici ve iş adamının yer alacağı heyette Rusya Enerji, Sanayi ve Ticaret Bakanı, Ekonomi ve Kalkınma Bakanı ile Tataristan Cumhurbaşkanı da yer alacak. Bakanlar Ege Serbest Bölgesi’ni de (ESBAŞ) ziyaret ederek, bölgedeki firma temsilcileri ile buluşacak.
On gün sürecek fuar süresince İzmir’in Rus turizm pazarından pay alabilmesi için özel bir tanıtım çalışması da yapılacak.
SSCB ve Rusya her zaman büyük ilgi gördü
İzmir Beynelmilel 9 Eylül Panayırı’na ilk kez 1934 yılında, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği olarak katılan Rusya Federasyonu 63. kez katılacağı İEF’de her zaman büyük ilgi görür. Fuarda endüstrisini, teknolojik gelişmelerini edebiyat dünyasının önemli yazarlarını tanıtan Rusya, 1957 yılında uzaya gönderdiği yapay uydu Sputnik’in maketini Devlet Başkanı Cemal Gürsel’e armağan eder. 1961 yılında pavyonun kapısına uzaya çıkan ilk insan Gagarin’in iki metre yüksekliğinde fotoğrafını asılır. Aynı zamanda Vostok Uzay Gemisi’nin modeli sergilenir.

Rusya, fuarda pavyonuna olan ilgiyi artırmak için basınla da ilişki kurmayı ihmal etmez. Milliyet Gazetesi’nin 19.08.1965 tarihli sayısından “İzmir, Özel” mahreciyle yayınlanmış bir haberde şu bilgiler yer alır:
“Fuar yarın açılıyor: Bu yılki fuarın parolası : Dünyada barış ve dostluk…
34. İzmir Enternasyonal Fuarı yarın saat 18.00’de Lozan Meydanı’nda yapılacak törenle açılacaktır…
Bu yıl onuncu defa İzmir Enternasyonal Fuarı’na katılan Sovyet Rusya’nın pavyon Müdürü V. Hostorn Gornastayev düzenlediği basın toplantısında Sovyet ihracat mallarının Türk iş adamlarına tanıtılacağını açıklamış ve Pavyonumuzda iki binden fazla çeşitli emtia teşhir edilmektedir. Ülkelerimiz arasındaki ilişkiler bu yıl özellikle geçen yıllara göre daha iyiye gitmiştir. Yıldan yıla artmakta olan Sovyetler Birliği ile Türkiye arasındaki ticaret hacmi 1965’de geçen yılın üç mislini bulacaktır.”

Aynı gazetenin 22 Ağustos 1965 tarihli sayısının 5. sayfasında yer alan ilan ise bir davet niteliğindedir…
“Sayın okuyucular sizleri İzmir Enternasyonal Fuarı’ndaki Sovyet Pavyonu’na davet ederiz. Pavyonumuzdaki herşey Sovyet halkının barış ve Türkiye ile Sovyetler Birliği arasındaki dostluk münasebetlerinin kuvvetlenmesi için besledikleri en samimi arzularının birer ifadesidir…”