Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2016 verilerine göre İzmir’de bulunan yaşlı nüfus sayısı 432 bin 681. İzmir’de yaşlı bakım hizmeti için çok sayıda resmi ve özel huzurevi bulunmasına karşın, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün 2015 yılı Kurumsal Yaşlı Bakım İhtiyacı Tespit ve Öneriler Raporu’na göre, 2 bin 670 yaşlı, kurum bakımı için sırada bekliyor. Raporda, “İlde tüm alternatif hizmet modellerinin uygulanması yanında İzmir Narlıdere benzeri yüksek kapasiteli, alternatif modellerin bulunduğu kompleks yapılar ile Alzheimer / demans huzurevlerinin yatırım programına alınması gerekli görülmektedir” bilgisi yer alıyor.

Alzheimer konusunda hastalara ve hasta yakınlarına yardımcı olabilecek yatılı ya da gündüz bakımı veren devlet kurumlarının sayısı oldukça sınırlı. Alzheimerın yoğun görüldüğü Ankara, İstanbul gibi büyük kentlerde olduğu gibi İzmir’de de Alzheimer / demans gibi farklı özelliklere sahip yaşlı gruplarına uygun hizmetlerin verileceği kuruluşların acilen hizmete sokulması gerekiyor.
Devlet ucuz, özel pahalı

İzmir’de bakanlığa bağlı olarak hizmet veren özel huzurevi ya da bakımevi sayısı ise 40 dolayında. Bu huzurevlerinin çoğunda Alzheimer, Parkinson, demans hastaları için de bakım hizmeti veriliyor. Özel huzurevi ya da bakımevlerinde Bakanlığın 2017 yılı için belirlediği taban ücreti 780 lira + KDV, tavan ücreti 3 bin 950 + KDV. Ancak bu fiyatlar verilen hizmetin niteliğine göre değişebiliyor.

Gündüz bakım evleri nefes aldırıyor
İzmir’de Alzheimerlı hastalar için gündüz bakım evleri de bulunuyor. Hasta yakınlarının hastalarını sabah bırakıp akşam alabildikleri gündüz bakım evleri, aile bireylerine ve hastaya bakanlara bir nebze nefes alma olanağı sunuyor. Hasta genelde sabah servisle evinden alınıp kuruma bırakılıyor. Kahvaltısı, öğle yemeği, ara öğünü verilen, ilaçları takip edilen, basit hobilerle uğraşan hastalar bu kurumlara belirli bir ücret ödüyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Karabağlar Üçkuyular semtindeki Alzheimer ve Demans Hasta ve Aileleri Buluşma Danışma Merkezi de hasta yakınlarına gündüz bakım evi desteği veriyor. 2013 yılında açılan merkez, hastalığın birinci evresini yaşayan, kendi öz bakımını yapabilen, bulaşıcı bir hastalığı bulunmayan, Alzheimer raporu olan kişilere hizmet veriyor. Kadınların haftada iki gün, erkeklerin üç gün yararlandığı merkeze yaşlılar sabah servisle getiriliyor. 09.30 – 16.00 saatleri arasında hizmet veren kurumda kahvaltı, öğle yemeği, basit spor hareketleri yapılıyor. Kadınlar için merkezden yararlanma ücreti aylık 165 lira, erkekler 215 lira ödüyorlar.
Hastaya evde bakılacaksa

Evde bakılan hastalar için İzmir’de bazı belediyelerin hasta nakil ambulansı, ev temizliğinin yanı sıra, yatak yarası bakımı, sonda takma çıkarma, tansiyon ve şeker ölçme gibi basit tıbbi hizmetler verebiliyor. Bu hizmetler için belediyelerin sağlık işleri müdürlüklerine başvurulması gerekiyor.
Bakıcının merhametlisi

Son yıllarda hastalığa ilişkin farkındalığında artmasıyla birlikte çoğu kurum Hasta ve Yaşlı Bakım kursları düzenleniyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi Meslek Fabrikası Sağlık Hizmetleri Bölümü’nde hasta yaşlı refakatçisi, hasta yaşlı bakımı eğitimi verilirken, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü Yaygın Eğitim Programları kapsamında halk eğitim merkezlerinde de dördüncü seviye hasta bakım elemanı kursları düzenleniyor. Bu kursları bitirenler bakımevleri, huzurevleri, geronto-psikiyatri klinikleri, hastane ve huzurevlerinde çalışabiliyor.

Sağlık Hizmetleri MeslekYüksekokulu’nun yaşlı bakım ya da evde bakım bölümünü bitirenler evde bakım ya da yaşlı bakım teknikeri olarak iş bulabiliyor. İzmir’de Ege Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Katip Çelebi Üniversitesi, İzmir Demokrasi Üniversitesi ve Ekonomi Üniversitesi’nin sağlık hizmetleri meslek yüksekokulu bölümleri bulunuyor.
Hastayla inatlaşma, hoşgörünü yitirme
Demans, hafızayı, diğer bilişsel yetenekleri ve bir kişinin günlük yaşam aktivitelerini sürdürme yeteneğine önemli derecede etki eden davranışları etkileyen, ilerleyen çeşitli hastalıkların çatı terimi. Alzheimer ise demansın en yaygın görülen türü olarak biliniyor. Hastalık ilerledikçe hasta önce kısmi sonra tamamen bağımlı hale gelebiliyor. Hastayla inatlaşmadan çözümler bulmak, hoşgörüyle yaklaşmak, doğru iletişimi sağlamak hastanın fiziksel güvenliğini sağlayıp, beslenmesini ve ilaçlarını takip etmek, huzursuzluğunu ve sinirliliğini azaltmak, uyku bozukluklarını gidermek gerekiyor.

TÜİK verilerine göre 2011 yılında Alzheimer hastalığından ölen yaşlı nüfus oranı yüzde 2,9 iken, bu oran 2012 yılında yüzde 3,4, 2013 yılında ise yüzde 3,6’ya yükselmiş. Alzheimer hastalığından hayatını kaybeden yaşlı nüfus oranı artmış.
Category: Köşe yazıları