Aynı zamanda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Türkiye Turizm Sektör Meclis Başkanı olan TÜROFED Başkanı’na Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın kapatılacağına ilişkin medyada yer alan haberleri hatırlattım. Gündemde yer bulan söylentilerin uzun zamandır konuşulduğunu belirten Osman Ayık, sektör olarak bakanlığın kapatılmasına karşı olduklarını vurgulayarak şunları söyledi:

Bir taslak çalışmadan söz edildiğini, varsa bu kararın tekrar düşünülmesi ve gözden geçirilmesi gerektiğini kaydeden TÜROFED Başkanı Osman Ayık, “Turizm Bakanlığı’nı kapatmak yerine tam tersi daha güçlü ve etkin hale getirmeliyiz. Bu bakanlığın ciddi bir birikimi var. Bu bakanlığı kapatarak birikimi yok etmek olmaz” diyor. Ayık, “Bunu sektör olarak Cumhurbaşkanımıza yazarak ileteceğiz. Siyasi otoritenin bizlerle diyalog içinde olması en çok arzu ettiğimiz şeylerden birisi” diye ekliyor.
Hedefi çok önceden yakalarız

Sektörün 2015 ve 2016’daki krizden çok hızlı bir şekilde geri döndüğünü söyleyen Osman Ayık, bunun nedenini, “Elimizde son derece güçlü bir ürün ve sektör var” diye açıklıyor. 2014’den sonraki iki yıl içinde fiyat anlamında ciddi kayıplar yaşadıklarını, tavizler vermek zorunda kaldıklarını kaydeden Ayık, “Arzı tekrar canlandırmak için şimdi muhtemelen 2018 yılından sonraki periyotta, bizim arzu ettiğimiz seviyelerde talep oluşmaya başladığı takdirde fiyatlarda da istediğimiz iyileşme gerçekleşecek” diyor.
Büyümeden ciddi pay aldık

“Bu trendin önümüzdeki yıllarda devam etmesi öngörülüyor. Dolayısıyla biz 2019’da ve muhtemelen 2020’de de iyi bir yıl yaşayacağız. Çünkü dünyada seyahat eğilimleri bunu gösteriyor. Ulaşım imkanları arttıkça, insanların seyahat frekansı da artıyor. Belki kısa kısa seyahat etseler de daha sık seyahat ediyorlar. En çok seyahatin oluştuğu coğrafya da bizim olduğumuz coğrafya. Eğer önümüzdeki 3-5 yıl konjonktürel olarak bir sıkıntı yaşamadığımız takdirde biz bu gelişmeden en çok pay alacak ülkelerden biri olacağız.”
İstihdam kaybımız çok

“Türkiye için bir talihsizliktir. Ciddi bir geçmişi vardır TUREM’lerin. O eğitim kurumlarından geçen insanlar sektöre yön vermiş insanlar. Birçoğu genel müdür olmuş, son derece birikimli insanlardı. TUREM’ler kapanıyorsa yeni yapıları ikame etmek gerekiyordu. Bunlar yapılmadı, ama umarız önümüzdeki süreç içinde bunların hepsi tekrar devreye sokulur. Çünkü bizim sektör olarak ihtiyaçlarımızdan biri ara eleman sıkıntısı. Türkiye genç insanların ülkesi, üretimden kopartmamak lazım, bizim ihtiyacımız olan birçok pozisyonda gençleri eğitip sektörle buluşturmamız lazım.”
Yurt dışı seyahatler daralabilir
TÜROFED Başkanı Osman Ayık’a tam da turizm sezonu öncesi dövizde yaşanan dalgalanmaların yurt içi ve yurt dışı turizm hareketliliğini nasıl etkileyeceğini soruyorum. “Dövizin artmasının, zorunlu olanlar dışındaki yurt dışı seyahatlerde daralmaya neden olacağını düşünüyorum” karşılığını veriyor. Ayık, “Yurt dışından gelenler içinse çok büyük avantaj olmayacak, psikolojik etkisi olacak. Harcayacak döviz miktarı, Euro veya Dolar miktarı değişmeyecek. Paralarının kıymetli olması Türkiye içinde harcayacakları miktarın, alım gücünün yükselmesi gibi olumlu bir psikolojik etkisi olacak” diyor.
Yüksek sezon dışında tatil

“Bizde tatil dönemi Temmuz, Ağustos aylarına iki – iki buçuk aya sıkışmış gibi görünüyor. O dönem bizim işletmelerimizin bir çoğunun uyguladığı en yüksek fiyat dönemine gelir. Belki biz orada doğru bir yönlendirme yapabilirsek bizim sezon başımıza ve sonumuza doğru kayan, daha geniş çaplı bir iç pazar trafiği yaratmış olabiliriz. Eğer bunu doğru bir şekilde kurgulayabilir, kamuoyunu bu anlamda bilgilendirebilirsek hem tesislerimizin sürekliliği hem sezonlarımızın daha genişleyebileceği, mevsimselliğin de kırılmasına destek olacak bir hale dönüştürmemiz mümkün olabilir.”
booking.com sorunu çözülecek

Küçük işletmelerin paket turla çalışma şansı olmadığı için bu portal üzerinden pazarlandıklarını belirten Ayık, “O tip işletmelerde booking.com’un yarattığı iş potansiyeli yüzde 30, 40, 60’lar mertebesindeydi” bilgisini paylaşıyor. Çok yakında sorunun çözüleceğine inandığını belirten Ayık, “booking.com yetkilileriyle Ekonomi Bakanlığı’nın yürüttüğü görüşmeler olumlu seyrediyor. Muhtemelen yakın bir zamanda booking.com Türkiye’den erişilebilir hale gelecek” diyor.
Komşu turizmini geliştirmek gerek

Yunanistan’da olan yaklaşık 30 milyon hareketliliğin yüzde 70’den fazlasının ise adaların üzerinden gerçekleştiğine dikkat çeken Osman Ayık, sözlerini şöyle sürdürüyor:
“Bu bizim için, Ege bölgesi için de bir potansiyel. İnsanları alıştırabilsek, bir iki haftalık tatillerini adalarda yapan insanlar bunun en az birkaç gününü karşı kıyıya geçerek Ege’de yapabilirler. Özellikle uzak destinasyondan gelen insanlar için bu çok cazip oluyor. Çin, Hindistan, Uzakdoğu, Japonya’dan gelenler veya Avrupa’nın uzak noktalarından, İskandinavya, İngiltere’den ya da Amerika’dan gelenler için. Mesela Yunanistan’a aşağı yukarı 1,5 milyon Amerikalı gelir ama Türkiye rakamını 500 binin üzerinde çıkartamıyoruz. Orada yerleşmiş insanlar var. O gelen insanları biz bir şekilde kombin yapabilirsek, bir kısmı bizim ülkemize de gelebilir. İşte bütün bunlar yeni bir kurgu gerektiriyor. Ve tabii hepsi tek bir bakanlığın işi.”
Category: Köşe yazıları