Ekonominin parçalı bulutlu bir havada seyrettiği ve insanların çıkış yolu aradığı bir dönemde son derece cazip önerilerin dile getirildiği toplantıda konuşan Hepsiburada Ticari Grup Başkanı Mutlu Erturan, “Şu an Türkiye’de e-ticaretin büyümesine engel olacak hiç bir şey yok” diye başladı sözlerine. Akıllı cihaz kullanımının yüzde 80’lere ulaştığı, müşteri trafiğinin yüzde 80’inin mobil telefonlara kaydığı bilgisini paylaşan Erturan, özellikle kadınların e-ticaret sitelerini yoğun kullandığına değindi.
4 bin kadın girişimci
Erturan’ın paylaştığı bilgiler arasında kadınlarla ilgili olanlar oldukça ilgi çekiciydi. Şirketin 17 binin üstünde iş ortağı olduğunu belirten Erturan bu sayının 4 bininin kadın girişimci olduğunu söyledi. Kadınlar için de teknoloji gücünü seferber ettiklerini dile getiren Mutlu Erturan, şu görüşleri dile getirdi:
“Türkiye’nin her yerinde el emeği göz nuru üretim yapan, farklı alanlarda fikirleri olan kadınlarımız var. Bazılarının bu girişimi yapmak için yeterli oranda kaynağı yok. Biz de kadın girişimcilere hem Türkiye’de farklı yerde ürünlerini satabilmeleri hem de kendi markalarını yaratabilmeleri için biraz da pozitif ayrımcılık göstererek destek oluyoruz. Onlara dijital fotoğraf çekim hizmeti verip, farklı komisyon oranları sunuyoruz. Ürünlerini ön plana çıkarıyoruz. 4 binin üzerinde kadın girişimcimiz platformumuzda satış yapıyor fakat bu sayı çok yetersiz, daha fazla kadına ulaşmak için elimizden geleni yapıyoruz.”
Kadınların geliri 45 kat arttı

72 ilden girişimci kadın var
İstanbul’da genel müdürlüklerinde 15 günde bir sadece kadınlar için ücretsiz e-ticaret eğitim verdiklerini belirten Aktaş, toplantıyı duymayan ya da gelemeyen kadınlar için TOBB aracılığıyla İzmir’de de eğitim vermek istediklerini söyledi.
Kendileriyle çalışan kadın girişimcilerin 72 ilden olduğunu ama tüm Türkiye’ye satış yaptığını anlatan Duygu Aktaş, Ege ve Marmara’daki kadınların kamunun verdiği faydalara ulaşmalarının, eğitim düzeyinin yüksek olmasının işi hızlandırdığını dile getirdi. Aktaş, “Bizim sitemizde sadece tasarımcılar değil, sanayiciler de var. Bizim girişimcilerimiz 72 ilden. Ama bu kadınların satış yaptığı iller Türkiye’nin 81 ili. Bölgesel düşünmemek lazım. Ürünlerinizi tüm Türkiye’ye ulaştırmış oluyorsunuz” diye ekledi.
Duygu Aktaş, iller bazında program faydalarını duyurmak açısından Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile ilerleseler bile her kadına kapılarının açık olduğunu belirtiyor. Aktaş, “Biz İzmir’deki özellikle geleneksel el sanatları, kooperatiflere de açığız. Aslında Hepsiburada’ya girip Girişimci Kadınların Teknoloji’nin Gücü Programı’nı tıklayarak detayları öğrenebilirler. Aynı zamanda kayıt da yaptırabilirler” diyor.
İşini e-ticarete taşımak, ekmeğini büyütmek isteyen kadınlar için hepsiburada.com sitesindeki Girişimci Kadınlar düğmesi belki sizin için de farklı fırsatların kapısını aralayabilir. En azından denemesi bedava…
Category: Köşe yazıları