Dünyanın en önemli müzeleri arasında yer alan, Berlin Müzeler Adası’ndaki Pergamon Müzesi’nde 2024 yılına kadar sürecek bir onarım çalışması başlamış durumda. Müzenin en çok ziyaret edilen alanlarından biri olan Zeus Sunağı’nın bulunduğu salon da yenilenen alanlar arasında.

1870 yılında Alman mühendis Carl Humann tarafından Bergama’dan kaçırılan Zeus Sunağı 17 metre yüksekliğinde merdivenlerle çıkılan, tanrılar ile devlerin savaşını betimleyen 94 kabartmadan oluşuyor. Müzenin sitesinde 2023 yılına kadar kapalı kalacağı duyurulan Zeus Sunağı’nın bulunduğu alandaki eserlerin, nem ve sıcaklık ölçen sensörlerle donatılmış kapaklarla koruma altına alındığı belirtiliyor.
Birkaç evre halinde iyileştirme çalışmaları yapılan müzede Miletos Agora Kapısı, İştar Kapısı ve Babil Geçiş Yolu ziyarete açıkken, Zeus Sunağı’nı göremeyecek olan ziyaretçiler için müze yönetiminin olağanüstü bir sürprizi var.

Müzenin hemen yanındaki bir alanda 2018 yılının Kasım ayında açılan 360 Derece Pergamon Panorama Sergisi, konuklara sadece Zeus Sunağı’nı değil, antik Bergama’nın 2000 yıl önceki günlük yaşamını görmeyi vaat ediyor.
İlk sergiyi 1,5 milyon kişi gezmiş
Pergamon Müzesi’nde görenleri büyüleyen ve 2 bin yıl önceki antik Bergama’nın bir gün ve gecesine son derece etkileyici bir perspektifle götüren sergi, dünyaca ünlü İran asıllı Alman illustratör – mimar Yadegar Asisi’nin eseri. Sergi, yaşamını Almanya’da sürdüren mimar Asisi’nin kendi fikriyle özel bir fotoğraflama ve canlandırma tekniğiyle oluşturulmuş. Yadegar Asisi bu sergi öncesinde Everest, Antik Roma ve Amazon Ormanları’nı anlatan panorama sergilerini açmış.

Akropol’den Antik Bergama’nın bir gün ve gecesini 360 derece görme olanağı sunan sergi ilk kez 2011 yılında yine aynı müzede açılmış. Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler ve dönemin Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç ile katıldığımız ITB Berlin Fuarı 2012 sırasında bizim de görme olanağı bulduğumuz sergiyi o güne kadar 1,5 milyon ziyaretçi gezmiş.

Mimar Asisi, 3,5 milyon Euro’ya mal ettiği belirtilen ilk çalışma için silindir biçiminde çelik bir yapı inşa etmiş. Mimarın özel bir teknikle çektiği fotoğraflar 30 metre çapında bir sahnede 25 metre yüksekliğinde, 103 metre uzunluğunda bir panoya aktarılmış. Pano da özel olarak inşa edilen yapıya monte edilmiş. Dijital pano, özel tekniklerle ışıklandırılmış. Böylece Antik Bergama’da geçirilecek bir gün ve geceyi canlı bir şekilde yaşama olanağı sunulmuş ziyaretçilere. Fonda dinlenen Eric Babak’ın müzikleri ise sergi için özel olarak bestelenmiş.
Genişletilmiş sergide Asisi de yer almış

Bugün 2011 yılındaki serginin genişletilmiş halinin sergilediği 360 derece Pergamon Sergisi için Asisi daha önceki çalışmasında olduğu gibi Bergama’ya gelip antik kent içinde çekimler yapmış. İlçede yaşayan kişiler dönemin kıyafetleriyle çekimlerde yer almış. Bergama’yı çocukluğundan beri çok sevdiğini ve mimarisinden çok etkilendiğini belirten Mimar Yadegar Asisi yeni panorama çalışması için altı kez gelmiş geçtiğimiz yıl Bergama’ya. Ardından Berlin’de özel bir sahne oluşturarak 40 figüranla çektiği yeni görüntüler eklemiş çalışmasına.

Görenleri hayran bırakan sergide taş ocağı, köle pazarı ve kurban meydanı görüntüleri de eklenmiş. İnsanların hareket halindeki bir gününü canlandıran fotoğraflar içinde bu kez Asisi’nin kendisi de Pergamon halkından biri olarak yer almış.
Zeus Sunağını göremeyecek ziyaretçiler için kentin Akropol’den 2000 yıl önce İmparator Hadrianus döneminde nasıl göründüğünü anlatan, bir gün ve gecesinin nasıl yaşandığını hissettiren Yadegar Asisi’nin sergisini kişi başı 19 Euro’ya ziyaret etmek mümkün.
(Fotoğraflar Yadegar Asisi’nin sitesinden alınmıştır. © asisi)
Bergama’ya daha fazla turist gelebilir

2016 yılında UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi’ne giren Bergama’ya olan ilgi her geçen gün artıyor kuşkusuz. İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün son verileri de bunun kanıtı. Veriler aynı zamanda Bergama’da en çok ziyaretçi alan yerin açık arayla Akropol olduğunu da gösteriyor.
Akropol’ü 2019’un Ocak-Haziran döneminde 1 milyon 435 bin 420 kişi gezmiş. Bu sayı 2016 yılında 726 bin 300, 2017 yılında 1 milyon 34 bin 695, 2018 yılında 1 milyon 801 bin 215 olmuş.

Asklepion’un 2019’un Ocak-Haziran döneminde ziyaretçi sayısı 624 bin 030’e çıkmış. Asklepion’u 2016 yılında 192 bin 695 kişi, 2017 yılında 286 bin 120 kişi, 2018 yılında 722 bin 370 kişi ziyaret etmiş.
Bazilika ya da Kızıl Avlu, 2019’un Ocak-Haziran döneminde 73 bin 212 ziyaretçi almış. Bazilika’yı 2016 yılında 52 bin 420, 2017 yılında 67 bin 210, 2018 yılında ise 93 bin 608 kişi gezmiş.

Bergama Müzesi’nin 2019 yılı Ocak-Haziran döneminde ziyaretçi sayısı 43 bin 936 ulaşmış. Müze 2016 yılında 80 bin 370, 2017 yılında 98 bin 375, 2018 yılında 52 bin 069 kişi tarafından gezilmiş.
Berlin’deki müzeye ilişkin onarım haberlerini duyduğumda, kendi kendime “Keşke bu onarım sürecini biz kendi lehimize çevirecek bir hamle yapsak” diye düşündüm. Mimar Yadegar Asisi’nin 2011 yılında Pergamon Müzesi’nde açtığı Panorama Sergisi’ni 1,5 milyon kişi gezmişken ve bu sergi insanda Bergama’yı görme isteği uyandırırken Zeus Sunağı’nın anavatanını neden çok daha fazla kişi görmesin değil mi?

Bergama Belediyesi’nin birkaç yıldır Bergama Ticaret Odası’yla birlikte düzenlediği “Bergama Seni Çağırıyor” projesi gibi bir çalışma neden bu kez ulusal sınırları aşarak düzenlenmesin? İzmirliler’i harekete geçirip büyük ilgi oluşturan proje, bakarsınız bir ilçenin kalkınması için bambaşka ufuklar açabilir.
Ancak belediyenin böyle bir girişimde bulunurken, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Kültür Turizm Bakanlığı ile işbirliği yapıp; kente ulaşım, yeme-içme, konaklama mekanları konusunda daha detaylı bir planlamaya ihtiyacı olacak sanırım.

Zira İZBAN’la Aliağa’ya gitmek, oradan dolmuş ya da belediye otobüsüyle ilçeye ulaşmak gerçekten yorucu bir deneyim ziyaretçiler için. Bir de özellikle yaz aylarında ilçeye yapılacak ziyaretlerin Pazar gününü de kapsayacağını düşünerek, gelenlerin yerel lezzetleri tadacağı restoranların da mutlaka açık olması önemli.