Bu hafta İzmir Atatürk İl Halk Kütüphanesi’nin görme engellilere hizmet veren birimini ziyaret ettim. Lise yıllarıma kadar sık sık ziyaret ettiğim, ödünç kitap biriminin üyesi olduğum kütüphanenin yeni yeri Pasaport’ta. Konak’ta kendi binası deprem tehlikesi nedeniyle yıkılan ve inşaatına hala başlanamayan kütüphane hafta içi her gün 08.30 – 17.30 arasında açık. Görme Engelli Birimi kiralanan binanın dördüncü katında. Kütüphanenin görme engelli bireylere verdiği hizmet tam 35 yıldır sürüyor. Bu hafta sayfamızda bu çok özel bölümün dışında 6 Eylül 2019 Cuma günü açılmasını büyük bir heyecanla beklediğimiz İzmir Enternasyonal Fuarı’ndaki kitap söyleşilerinden de söz edeceğiz. Yaz mevsimi sona ererken çevre ilçelerde süren kitap ve imza günlerine de kısaca değineceğiz. Okumanız bol olsun…
***
35 yıldır görme engelli kitap dostlarının yol arkadaşı
İzmir’de görme engelli bireylerin kitaba erişebilmesi, kitap okuyabilmesi ya da sesli kitap dinleyebilmesi için yararlanabileceği en önemli üç kurumdan bir tanesi İzmir Atatürk İl Halk Kütüphanesi. İzmir’in en büyük ve en önemli kütüphaneleri arasında yer alan İzmir Atatürk İlk Halk Kütüphanesi, 1973 yılından bu yana hizmet verdiği Konak’taki binası depreme dayanıklı olmadığı gerekçesiyle yıkıldığından bu yana yaklaşık iki yıldır Pasaport’taki yeni yerinde. Kütüphane, Vali Kazım Dirik Caddesi üzerinde 1343 Sokak No: 31 adresinde kiralanan binada kitap severlere ve görme engelli bireylere hizmet verirken zemin katında çocuk bölümüyle hizmetini sürdürüyor. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü verilerine göre 2018 yılında kitap sayısı 60 bine yaklaşan ve 134 bin 779 okuyucuya hizmet veren kütüphanenin üye sayısı 19 bin 450. Kütüphanenin çalışmalarını sosyal medya hesabı www.facebook.com/İzmir-Atatürk-İl-Halk-Kütüphanesi adresinden de izleme olanağınız var.
İzmir’in en kapsamlı kütüphanesi olan Atatürk İl Halk Kütüphanesi’nin en önemli özelliklerinden biri ise görme engelli bireyler için de hizmet veren en eski kurum olması. İzmir’de 35 yıldan bu yana görme kütüphane bünyesinde engelli kitapseverlere, öğrencilere, sınavlara hazırlanan gençlere destek olan bu özel bölümü dışında Karşıyaka Belediyesi Görme Engelliler Kütüphanesi ve Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı (TÜRGÖK) bulunuyor.
1973 yılında Konak’taki kendi binasına taşınan Atatürk İl Halk Kütüphanesi’nin görme engelli bireylere yönelik hizmeti 1984 yılından başlamış. Görme engellilerin eğitim seviyesini yükseltmek ve kültürel gelişmelerine katkıda bulunmak, görme engellilerin, yazılı ve sesli kaynaklara erişimini sağlamak üzere açılan bölümde kabartma kitap üretimi, sesli kitap üretimi ve gönüllü okuyucularla görme engelli öğrencilerin birebir ders çalışması gibi son derece önemli çalışmalar Pasaport adresinde de hala sürdürülüyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 2011 yılında başlattığı “Bilgiye Erişimde Yalnız değilsiniz” projesi kapsamında kütüphanede görme engellilerin bilgiye erişimi için teknolojik cihazlarla özel programlar bulunuyor. Yazıları 80 kata kadar büyüten Clear View cihazı, Brail Alfabesi’nde kitap okuyamayıp normal kitap okumak isteyen görme engelliler için kitap okuma cihazı, kabartma baskı almayı sağlayan kabartma yazıcısı, görme engellilerin ofis programlarını kullanması ve internet üzerinde araştırma yapmaları için Window-Eyes ekran okuma programı, dakikada 20 kitap sayfası tarayabilen Eye-Pal programı gibi programlar, kitap dostu görme engellilerin kitapla bağının kopmamasını sağlıyor.
Kütüphanede Brail Alfabesi’yle üretilmiş 1200 kabartma kitabın yanı sıra, 2 bin adet e-kitap ve 2 bin 100 adet sesli kitap bulunuyor. Türk ve Dünya klasikleri, çocuk kitapları, ders kitapları gibi çok farklı alanlarda üretilmiş sesli kitaplar üyelere CD-DVD formatında ya da taşınabilir belleklere yüklenerek veriliyor. Sesli kitaplar Türkiye’nin her yerine, isteyen tüm görme engelliler için ücretsiz olarak ulaştırılıyor. Kabartma kitaptan okuma yapmak isteyen görme engelliler ise yine Türkiye’nin her yerinden bir ay süreyle ödünç kitap alabiliyor.
Kütüphaneye üye olmak için Başbakanlık Engelli Kimlik Kartı ile nüfus cüzdanı yeterli oluyor. Görme Engelliler Bölümü, aktif olarak kütüphaneden yararlanan 250 üyeye ve Türkiye’nin her yerindeki görme engellilere hizmet verirken, 350’ye yakın gönüllü üye de bu bölüme destek veriyor. Görme engelli üye, kütüphaneye gittiğinde sesli kitap dinlemek isterse zamanı uygun olan gönüllü üyeler telefonla çağrılıp bire bir canlı okuma da yapabiliyor.
Dileyelim ki, yoğun emekle çalışan personeliyle, 35 yıldır görme engelli bireylerin yaşamına kocaman bir pencere açan Atatürk İl Halk Kütüphanesi Görme Engelliler Bölümü, en kısa zamanda “engelli dostu olan kendi binasında” Türkiye’nin dört bir yanında hizmet vermeyi sürdürür. Görme engelli bireylerin kitaba erişebileceği İzmir’deki kütüphanelerin telefon numalarını da okurlarımızla paylaşalım:
İzmir Atatürk İl Halk Kütüphanesi Müdürlüğü 0.232.483 38 46
Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı (TÜRGÖK) 0.232.224 26 27
Karşıyaka Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü Görme Engelliler Kütüphanesi 0.232.330 28 93
***
İzmir Fuarı’nda Yüz Yüze Sohbetler
Bu yıl kapılarını 88. kez açacak olan İzmir Enternasyonal Fuarı 6-15 Eylül 2019 tarihleri arasında Kültürpark’ta ziyaretçilerini ağırlayacak.
İzmir Fuarı’nda yazar ve sanatçılarla yapılacak “Yüz Yüze Söyleşiler”in yanı sıra Kitap Sokağı’nda kitap evlerinin ve yayınevlerinin sergilikleri de yer alacak. Kitap severler sergiliklerden fuara özel fiyatlarla kitap satın alabilecek. Öte yandan TARKEM’in Uzun Havuz çevresinde açacağı Tarihi Kemeraltı Çarşısı Bölümü’nde de kitap dostlarını keyifli zamanlar bekliyor olacak. Kemeraltı’nın tarihi ve kültürel değerlerinin tanıtılacağı bu bölümde yazar, araştırmacı, kent gözlemcisi, fotoğrafçı ve sanatçılarla çeşitli atölyeler düzenlenecek, sergiler, söyleşiler, imza günleri gerçekleştirilecek. Dr. Erkan Serçe, Doç. Dr. Akın Ersoy, Serdar Çelenk, Sibel Önbaş, Orhan Beşikçi ve Mehmet Gülümser, kent kültürü, tarihi, gastronomi alanlarında söyleşiler yapacak akademisyen, gazeteci, rehber, yazarlar arasında yer alıyor.
Yazarlarla söyleşmek
Bir İzmir klasiği olan İzmir Fuarı’nda kitap severler 7 Eylül Cumartesi gününden başlayarak Resim Heykel Müzesi -Sanat Galerisi önündeki alanda ünlü yazarlarla buluşma ve sohbet etme olanağı bulacak.”Yüz Yüze Sohbetler”e katılacak yazarlar ve söyleşi saatleri şöyle:
07 Eylül Cumartesi
19.00 – 19.45: Gülperi Sert – Çiğdem Erkal İpek
19.45 – 20.30: Sunay Akın
08 Eylül Pazar
19.00 – 19.45 : Kaybedenler Kulübü/Erol Egemen – Kaan Çaydamlı
19.45 – 20.30: Fatih Mehmet Maçoğlu
10 Eylül Salı
19.00 – 19.45: İzmir’im Serisi/Kalpten Kalbe Izmir (30 Yazar Izmir’i semtleriyle anlatıyor)
11 Eylül Çarşamba
19.00 – 19.45: Varol Yaşaroğlu
19.45 – 20.30 : Mahir Ünsal Eriş
12 Eylül Perşembe
19.00 – 19.45: İhsan Eliaçık
19.45 – 20.30: Osman Balcıgil
19.45 – 20.30: Hüseyin Cengiz
13 Eylül Cuma
19.00 – 19.45: Ercan Kesal
14 Eylül Cumartesi
19.45 – 20.30: Murat Menteş – Hakan Karataş
15 Eylül Pazar
18.00 – 19.00: Canan Tan
19.00 – 19.45: Nilgün Bodur
19.45 – 20.30: Merdan Yanardağ
***
Foça Kitap Günleri
Bu yıl ilki düzenlenen 1. Foça Kitap Günleri, Beşkapılar Kalesi’nde gerçekleşiyor. 16 Ağustos günü başlayan ve – 1 Eylül gününe kadar sürecek kitap günleri süresince söyleşi ve etkinliklerin yanı sıra birçok yayın evi de kitaplarını okurlara sunuyor. 16 Ağustos 2019 günü Handan Gökçek – Murat Şahin – Cevdet Yüceer’in katıldığı Foça ve İzmir Kitapları üzerine söyleşiyle başlayan kitap günlerinde okurlar Baran Aydın, Ataol Behramoğlu, Hüsnü Arkan, Ahmet Önel, Hasan Öztoprak, Nihal Kadıoğlu Çevik ve Ahmet Uhri, Ali Lidar, Mahmut Eşitmez – Zafer Fehmi Yörük, Babacan Pesenkurdu, Şükrü Erbaş, Özer Akdemir, Fatih Özcan ve Hüseyin Yurttaş’la buluşma olanağı buldu. Okurlar, yazarların “Türk’ün Kadim Vizyonu ve Atatürk”, “İzmir’in Lezzetleri ve Müzeleri”, “Küçük Prens üzerine ve Küçük Prens Müzesi”, “Bir Karşı-Distopya olarak Liberhell”, “Özgürlük ve edebiyat üzerine”, “Doğa ve Direniş Öyküleri – Kaz Dağları Direnişi Üzerine”, “Şiirin Uzun Yolunda” başlığını taşıyan söyleşilerini izledi.
***
İzmir Kitaplığı
Ephesos Yamaç Ev 2
Sabine Ladstätter
Homer Kitabevi’nden çıkan “Ephesos Yamaç Ev 2” kitabı bir rehber kitap. Avusturya Arkeoloji Enstitüsü Efes Kazıları Başkanlığı’nı da yapan Sabine Ladstaetter tarafından kaleme alınan kitap İzmir’in UNESCO Miras Listesi’ndeki iki önemli kentinden biri olan Efes Antik Kenti’nin merkezindeki zengin Romalılar’a ait konutları anlatıyor. Muhteşem mermer kaplamaları, mozaikleri ve duvar resimleri ile etkileyici Yamaç Evler’e ilişkin arkeolojik bulguların tanıtıldığı rehber kitapta, çok sayıda etkileyici, yakın plan fotoğraflar da bulunuyor. Gezerken gördüğünüz, ama işlevini bilemediğiniz konutlardaki ayrıntılar kitabı okuyunca açıklığa kavuşuyor. Ephesos Yamaç Ev 2, yaşanan depremlere karşın bugüne kadar gelebilmiş ve iyi korunmuşluğuyla Roma konut kültürüne ilişkin en önemli ve dikkat çekiçi anıtlardan biri olarak kabul ediliyor. Efes’te Yamaç Ev 2’nin keşfinin 50. yılının ardından yazılan kitapta bu evlere ilişkin gündelik yaşam, duvar resimleri, beslenme ve yemekler, misafir ağırlanma ve kabulu, mücevherler ve özel eşyalar detaylarıyla anlatılıyor. Bu arada kısa bir bilgi paylaşalım, Efes Antik Kenti içinde yer alan Efes Yamaç Evler’i gezmek için ayrı bilet almanız gerekiyor. Bu muhteşem evleri ziyaret bedeli bu yıl kişi başı 36 lira olarak belirlenmiş.
***
Bu hafta ne okudum?
Şahika ve Feraye / Roman
Yazar: Sinan Akyüz / Alfa Yayınları
Sinan Akyüz tarafından kaleme alınan “Şahika ve Feraye” gerçek bir yaşam öyküsünden esinlenerek yazılmış. Kitap kapağında da yazdığı gibi tam anlamıyla “savrulan hayatların hikayesi”. Şahika ve Feraye’nin öyküleri 1900’lü yılların başında varlıklı bir çiftçi ailenin kızları olarak Çanakkale’de başlıyor. Büyük umutları hayalleri olan kardeşler yaşamlarını hiç beklemedikleri bir şekilde Ürdün’de Arap kocalarının eşleri olarak sürdürmek zorunda kalıyor. Romanda Çanakkale Savaşı’ndan yorgun ama başarıyla çıkmış, ancak gücünü toptam yitirmeye başlamış Osmanlı İmparatorluğu’nun topraklarında yaşayan vatandaşlarının dramlarına tanıklık ediyorsunuz. Son derece sürükleyici bir şekilde kaleme alınmış kitapta yakın tarihimize ilişkin hüzünlü anlar, kaderin şekillendirdiği zorlu yaşamlar, yürekleri inciten bir dram, aşk ve heyecan dolu satırlar arasında kaybolacaksınız.
***
En çok okunanlar
Şehvetiye Tarikatı – İsmail Saymaz – İletişim Yayınları
Beren ile Luthien – J.R.R. Tolkien – İthaki Yayınları
Livaneli’nin Penceresinden – Zafer Köse – Doğan Kitabevi
Gör Beni – Azra Kohen – Everest Yayınları
Bir Ömür Nasıl Yaşanır – İlber Ortaylı – Kronik
Her Şey Değişir – Anette Inselberg – Destek Yayınları
Nazım Hikmet’in Yolculuğu – Haluk Oral – İş Bankası
Sevgiliye Mektuplar – Rosa Luxemburg – Alfa Yayınları
İçimizdeki Şeytan – Sabahattin Ali – Yapı Kredi Yayınları
İfşa – Toygun Atilla – Kırmızı Kedi Yayın
Bu liste Kitapsan, Pan Kitabevi ve Yakın Kitabevi’nin desteğiyle hazırlanmıştır.
Okumanız bol olsun
Category: Kitap dostu yazıları