Urla Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi bu yıl iptal edilen Enginar Festivali nedeniyle ürünlerini sosyal medya üzerinden satma kararı aldı. Kadınların sosyal medyadan yaptığı çağrı karşılık buldu, koopratif inanılmaz destek gördü. Geçtiğimiz yıl aynı dönemde 10 bin enginarı işleyip satan kooperatif, olağanüstü günler yaşadığımız şu dönemde yaklaşık 15 bin enginarı sattı şimdiden. Urla’nın coğrafi işaretli sakız enginarı paketlenip kargoyla gönderiliyor. Sosyal medyadan gelen siparişlere yetişmekte zorlanan kooperatife ve enginar üreticilerine Urla Belediyesi’nin şirketi URİT de destek oluyor.
Eğer koronavirüs salgını nedeniyle evlerimizde olmak zorunda kalmasaydık hafta sonu çoğumuzun rotası Urla’da düzenlenecek Enginar Festivali olacaktı. Bu yıl festival 17-19 Nisan 2020 tarihleri arasında düzenlenecekti. O tarihlerde festivali düzenlemek de festivale katılmak da hayal oldu. O günlerde koronavirüs salgını nedeniyle ikinci kez sokağa çıkma yasağı var, İzmir’in de aralarında bulunduğu 31 ilde.
Bizler her ne kadar evlerimizde olsak da çiftçi büyük emekle yetişen milyonlarca baş enginarı tüketicinin sofralarına ulaştırma derdine düşmüş durumda. Çiftçinin yardımına koşan Urla Belediyesi’nin şirketi URİT, Urla Ziraat Odası ve Urla Kadın Kooperatifi şu sıra büyük bir telaşla enginarları sosyal medya üzerinden pazarlayarak tüketiciye ulaştırmaya çalışıyor.
Sosyal medya üzerinden satış konusunda kooperatifin başarısı gerçekten çok etkileyici. Üç yıl önce katıldığım Urla Enginar Festivali’nde Urla Kadın Kooperatifi’nin emektar başkanı Düriye Kayserlioğlu ile de görüşmüştüm. O sıra Belediye’nin hemen arka sokağındaki pasajda bulunan dükkanlarında kooperatifin üyesi kadınlar, büyük bir telaşla bir yandan enginarları ayıklıyor bir yandan da enginarlı eşsiz lezzetlerden yaptıkları yiyecekleri hazırlıyorlardı müşteriler için.
Enginarlı börek ve enginarlı pilavın lezzeti unutulacak gibi değildi. 2014 yılında 85 kadınla kurulan kooperatifte o gün 140 kadının üye olduğunu, hatta geçen dönem Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar’ın da üyeleri arasında yer aldığını söylemişti Kayserlioğlu. Urla İskele’deki çay evinde kooperatifte üretilen ürünlerin satıldığını, dikiş atölyesinde ise üretimin başarıyla sürdüğünü anlatmıştı.
Sosyal medyanın gücü satışları artırdı
Festivalin iptal edildiği şu günlerde Urla Kadın Kooperatifi’nin sosyal medya hesabında mesaj trafiği hayli yoğundu. Bana da Instagram, Twitter ve Facebook üzerinden pek çok mesaj geldi satışlara ilişkin. Ancak bu mesajlarda yazan telefona ulaşamayınca kooperatifin başkanı Düriye Kayserlioğlu’nu aradım ve bu hareketliliğin öyküsünü dinledim kendisinden.
Bu yıl olağanüstü koşullar yaşanmasına karşın kadınların çabasıyla sosyal medyada müthiş bir ilgi oluşmuş. Büyük bir emekle 15 bin enginar işlemişler. Herkes birbirine mesaj yollayarak enginarların satışına destek olmuş. Geçtiğimiz yıl aynı dönemde yaklaşık 10 bin enginar işlerken bu yıl günde 5 bin enginarı satışa hazırlayabilmişler. “Sosyal medyanın etkisiyle satışlarımız güzel gidiyor. Sosyal medya hesaplarımızda tüm gruplarımıza, dayanışma ağlarına, gıda topluluklarına, tüketim kooperatiflerine, kadın kooperatifi gruplarına çağrı yaptık. Çok olumlu yanıtlar aldık” diyor Kayserlioğlu.
Kooperatifte bu gün için 184 ortaklarının bulunduğunu, Urla enginarı için tüm ortakların harekete geçtiğini anlatan Düriye Kayserlioğlu, kooperatifin yanı sıra Urla Belediyesi’nin şirketi URİT’in de enginarları işleyerek satacağını belirtiyor. Üretim alanının sınırlı olması nedeniyle Urla Belediyesi ile işbirliğine gittiklerini anlatan Kayserlioğlu, kooperatifin kapasitesini geliştirebilmek için çaba harcadıklarını, plan ve programlar yaptıklarını, çözüm için ilke ve değerlerine bağlı kalarak işbirliğine yöneldiklerini söylüyor.
Urla Kadın Kooperatifi’nin girişimi bir yandan dayanışmayı geliştirirken, enginarın djital platformda satışına da hareketlilik getirmiş. Kooperatif biraz da rol model olmuş sosyal medyadaki bu çabasıyla. Koronavirüs nedeniyle hazırlıkların nasıl yapıldığını, nasıl önlem aldıklarını sorduğumda şöyle yanıt veriyor Düriye Kayserlioğlu:
“İşçilik yapmaya en fazla 20 kadın gelebiliyor. Kadınlar dönüşümlü olarak çalışabiliyor. Alan içinde belli mesafede çalışma yapılabiliyor. Aynı zamanda bu kadınlar karantina nedeniyle aile içindeki yaşlı ve çocukların da bakımını yapıyor. Kooperatif çatısı altında üretimi üç gıda mühendisi denetliyor. Gıda üretimi için Covid-19 önlemini karantina başlamadan almıştık. Arkadaşlarımız bu doğrultuda maskeli, eldivenli ve iki metre kuralına uyarak üretimi sürdürüyorlar.”
Kayserlioğlu, kooperatifte çalışan kadınlar arasında engelli çocuğu olanların bulunduğunu, atölyeye gidemeyenlerin de arkadaşlarına yemek yaparak, maske yaparak, pasta tatlı göndererek, evden telefonla sipariş alarak destek olduklarını söylüyor. Yani bu süreçte herkesin elini taşın altına koyarak çalıştığını ve tam anlamıyla bir dayanışma gösterdiğini dile getiriyor.
Düriye Kayserlioğlu, kooperatifin yaș sebze meyve üretim atölyesinde işlenen coğrafi işaretli “Urla Sakız Enginarı” İzmir’in yanı sıra en çok İstanbul ve Ankara’ya gönderildiğini belirtiyor. Enginarları tüketicilere hijyenik paketlerle, taze ve sağlıklı gıda olarak ulaştırdıklarını söylüyor.
Kooperatifin günlük işleme kapasitesi 5 bin taneyle sınırlı. O yüzden vakumlu enginarlarda bu rakamın üzerine çıkamayan kooperatifin yoğun siparişe yanıt vermesi biraz zaman alıyor. Ama yine de bu çabaya destek olmak gerek. Sebze dünyasının en faydalı ürünlerinden biri olan ve üstelik kentimizde yetişen Urla’nın muhteşem sakız enginarına ulaşmak için sosyal medya üzerinden kooperatife ulaşabilir, siz de alışveriş yapabilirsiniz.
Kooperatifte vakumlu temizlenmiş sakız enginarı tanesi 4,5 liradan, işlenmemiş taze enginar tanesi 3,5 liradan, yarım kilogram enginarlı, karakılçık, tam buğday ya da vegan erişte 17,5 liradan satılıyor. Enginarlar için kooperatifin 0 553 554 58 88 nolu telefonu ve Instagram’daki @urlakadinkoop hesabı, yine URİT’in 0 232 754 45 32 nolu telefonu aracılığıyla sipariş verebiliyorsunuz.
Kadınların el emeği değerleniyor.
Urla Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi 2014 yılında kuruldu. Kooperatifin yönetim kurulu Düriye Kayserlioğlu’nun başkanlığında Sibel Uyar, Şenay Demirçi, Fatma Betül Batur Ünay ve Yücel Işık’tan oluşuyor. Urla Belediyesi de kooperatifin ortakları arasında yer alıyor. Kooperatifin unlu mamuller satışını yaptığı Urla Karya Pastanesi’nin yanı sıra tarhana, erişte ve konserve üretimi de bulunuyor. Balıklıova’da denize sıfır plaj işletmesinde ise tüm ürünler kadınlar tarafından üretiliyor. Tekstil atölyesinde ise dikiş, tasarım, işleme, boyama çalışmaları yapılıyor. Kooperatifin en önemli işletmesi olan ve 2019 yılında Urla İskele’de açılan Dükkan Atölye’de de üreten tüm kadınların el emeği ürünleri bulunuyor. Şimdilik salgın nedeniyle tüm bu mekanlar kapalı.