İzmir’in ekonomik, sosyal ve kültürel kalkınmasına destek olmak amacıyla 2006 yılında kurulan İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA), 2019 yılında başlattığı “İzmir Kalkınma Ajansı Kültür Yayınları” çalışmasıyla kentin tarih ve kültür mirasına da katkılı oluyor.Ajans bugüne kadar üç kitap yayımladı. Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Görevlisi Ömer Durmaz tarafından hazırlanan “Manzaram İzmir” kitabı İZKA Kültür Yayınları’ndan çıkan ilk kitap oldu. Kitapta İzmir’in fotoğraflanmaya başladığı 19. Yüzyıl ortalarından günümüze uzanan süreçte çekilen izmir fotoğraflarından bir seçki yer aldı.
İZKA Kültür Yayınları’nın yayımlanan diğer iki kitabı ise İzmir üzerine araştırmaları ve eserleriyle tanınan araştırmacı yazar İlhan Pınar’ın Almanca “Osmanlı Dönemi’nde İzmir’de Bir Cemaat – İzmir’de Alman İzleri” ve “Osmanlı Dönemi İzmir Plan ve Haritaları” adlı eserleri oldu. İzmir Kalkınma Ajansı’nın kulturyayinlari.izka.org.tr alan adlı web sitesinde yayımlanan kitaplara ilişkin ayrıntılı bilgiler yer veriliyor. Sınırlı sayıda basıldığı belirtilen kitaplar öncelikle İZKA tarafından belirlenen kurum ve kişilere gönderiliyor. Satışı yapılmayan bu değerli kitaplara erişmek için sitedeki “yayın talep formu”nu doldurulması gerekiyor.
—
Smyrna Edebiyat Yarışması’na başvurular sürüyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sanat Dairesi Başkanlığı ve İZELMAN AŞ tarafından düzenlenen Smyrna Edebiyat Yarışması’na başvurular sürüyor. Öykü ve şiir dallarında, lise ve serbest olmak üzere iki sınıflandırmada düzenlenen yarışmaya başvurular 14 Temmuz 2020 günü sona erecek. Yarışmaya katılacak adaylardan lise kategorisinde “Salgın günlerinde umut”, serbest kategoride ise “İzmir’de bir gün” temalarında eser üretmeleri isteniyor. Adaylar yarışmaya öykü dalında bir, şiir dalında en fazla üç eserle katılabilecek. Eserlerin en son 14 Temmuz 2020 günü saat 17.00’ye kadar edebiyat@izelman.com.tr veya kutuphane@izmir.bel.tr adresine e-posta yoluyla gönderilmesi gerekiyor.
Sunay Akın, Prof. Dr. Adnan Akyarlı, Gülce Başer, Orçun Masatçı, Sina Akyol, Ümit Aykut Aktaş, Yıldız İlhan, Demet Aksu, Oğuz Tümbaş, Polat Özlüoğlu ile Vecdi Sayar’dan oluşan yarışma jürisi 15-21 Temmuz 2020 tarihleri arasında eserleri değerlendirecek. Kazanan eserler 23 Temmuz 2020 günü İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İZELMAN’ın sosyal medya hesaplarından duyurulacak. Dereceye giren eserler İzelman tarafından bastırılacak. Yarışmanın birincisine MacBook Air dizüstü bilgisayar ve 250 liralık kitap hediye çeki, ikincisine Asus dizüstü bilgisayar ve 150 liralık kitap hediye çeki, üçüncüsüne ise Kindle Touch e-kitap okuyucu ve 100 liralık kitap hediye çeki ödül olarak verilecek.
—
Çocuklar hayal ettiği filmin hikayesini yazacak
Türkiye Sinema ve Audiovisuel Kültür Vakfı (TÜRSAK) tarafından düzenlenen “16. Çocuk Filmleri Festivali Filmimin Hikayesi Yarışması”na başvurular sürüyor. Son başvuru tarihi 12 Temmuz 2020 olarak belirlenen ve bu yıl “Geleneksel Eyüp Oyuncakları” temasıyla hazırlanan yarışmaya yaşları 8 ile 12 arasındaki çocuklar katılabiliyor. Vakfın çocuklara sinema sanatını sevdirmek amacıyla bu yıl 16.’sını düzenlediği “Filmimin Hikayesi” Yarışması; İstanbul, Ankara, İzmir, Samsun, Şanlıurfa illerinde yaşayan 8 ila 12 yaş aralığındaki tüm ilk ve orta öğretim öğrencilerine açık. Öğrencilerin gönderdiği hikayeler hem kitaba basılacak hem de internette yayımlanacak. Birinci seçilen hikayeler İstanbul’da düzenlenecek “Filmimin Hikayesi” Kısa Film Atölyesi’nde filme çekilecek. Başvurular, hikaye@tursak.org.tr e-posta adresine gönderilecek iletilerle yapılabilecek. İletinin ekinde öğrencinin yazdığı hikaye, öğrencinin fotoğrafı ve ebeveynin imzaladığı ve öğrencinin bilgilerinin bulunduğu izin yazısı olacak. Yarışma şartnamesine cocukfestivali.tursak.org.tr/cocuk/page?slug=cocuk-sartname adresinden ulaşılabiliyor.
—
Fethi Sekin, Körfezin ikinci “kütüphaneli” arabalı vapuru
İZDENİZ Genel Müdürlüğü bünyesinde 01 Temmuz Kabotaj Bayramı’nda hizmet vermeye başlayacak olan Fethi Sekin Arabalı Vapuru, Körfez’deki yüzen kütüphanelerin ikincisi oldu. Türkiye’nin ilk “yüzen kütüphanesi” Ahmet Piriştina Arabalı Vapuru 2018 yılında hizmet vermeye başlamıştı. 1000 kitap kapasitesi bulunan kütüphaneye ilk altı ayda 800 kişi üye olmuştu. Kabotaj Bayramı’nda İzmirlilere hizmet vermeye başlayacak olan Fethi Sekin Arabalı Vapuru ise Körfez’in ikinci yüzen kütüphanesine sahip olacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi Kütüphaneler Şube Müdürlüğü tarafından oluşturulan vapurdaki kütüphanede farklı türlerde 500 kitap yer alacak. Kütüphaneden 21 günlük dönemlerle yolcular iki ödünç kitap alabilecek. Okuyucular, vapurdan aldıkları ödünç kitapları vapura ya da iskelede bulunan kitap sandığına 21 gün sonra bırakabilecek.
—
Ben Ne Okudum?
Hititler ve Hattuşa İştar’ın Kaleminden / Muazzez İlmiye Çığ / Kaynak Yayınları
Haziran ayında 107 yaşına giren bilim kadını, dünyanın sayılı Sümerologlarından Muazzez İlmiye Çığ, Hititler’le ilgili çok önemli bilgileri paylaşıyor kitabında. Çığ, Anadolu’nun ortasında en az 3 bin 500 yıl önce imparatorluk kurduğu halde çok az tanındığını farkettiği Hititlere ilişkin bu bilgileri paylaşırken ilginç ve kolay anlaşılır bir yol tercih ettiğini belirtiyor kitabının önsözünde. Hititler’in bıraktıkları sanat eserleri, arşiv ve kitaplıklarıyla kendilerine ve o zamanki Anadolu halklarına ait bilgileri günümüze kadar ulaştırdığına dikkat çekiyor. Bu gelişmiş topluluğu özellikle gençlere anlatabilmek için çocukluğundan beri yakın arkadaşı ve meslektaşı olan Hatice Kızılyay’ın kızı İştar’ın günlüğünden notlar şeklinde hazırladığını belirtiyor. Muazzez İlmiye Çığ’ın diğerlerinde olduğu gibi çok güzel ve samimi bir dille kaleme aldığı bu kitabını okuduğunuzda, bir Anadolu insanı olan Hititler’le yaşam tarzlarımızın ne kadar çok benzeştiğini göreceksiniz. Hititlerin başkenti Hattuşa’da bulunan ünlü Yazılıkaya’nın saray, tapınak ve şehir kalıntılarını, bu kalıntılar arasında bulunan tabletlerde anlatılan imparatorluk halkının ve ailelerin yaşam koşullarını, doğum, ölüm, evlenme ve boşanma adetlerini, kitaplıklarını, müzik dans ve içkilerine, yemeklerine ilişkin bilgileri, bu günlere kadar ulaşan gelenek göreneklerini öğreneceksiniz.
—
İzmir Kitaplığı
İzmir 1830-1930 Unutulmuş bir kent mi? / Bir Osmanlı Limanından Hatıralar
Derleyen: Marie Carmen Smyrnelis / İletişim Yayınları
Osmanlı İmparatorluğu’nda çeşitli nüfusların birlikte yaşama tarzları sorunu ile Akdeniz’deki ağlar üzerine çok sayıda makalenin yazarı olan Marie Carmen Smyrnelis’in derlediği kitap İzmir yangınından önceki İzmir’i, Osmanlı İzmir’ini inceliyor. Müslüman halk için nüfusun büyük bir kısmı Hristiyan ya da Yahudi gayrimüslimlerden oluştuğu için “gavur İzmir” olarak anılan kent, Avrupalılar içinse süregelen entellektüel yaşamın yoğunluğu nedeniyle “Doğunun küçük Parisi” olarak tanımlanıyor. Smyrnelis’in derlediği ve İzmir’in kozmopolit zenginliğini ortaya çıkartan çok yazarlı kitap 1830-1930 yılları arasında yaşamış İzmirliler’in öyküsünü anlatıyor. Fransız Kültür Bakanlığı’nın katkılarıyla yayınlanan kitabın çevirisini Işık Ergüden yapmış. Marie Carmen Smyrnelis’in önsözüyle başlayan kitabın birinci bölümü “Ticaret ve Deniz Yollarının Kavşağı Smyrna:Bir Liman Şehrinin Doğuşu” başlığını taşıyor. İkinci bölüm, “Smyrna, Çoğul Bir Şehir:Ortak Yaşamlar”; üçüncü bölüm “Şark’ın Küçük Paris’i:Modernlikler ve Kozmopolitizm”, son bölüm ise “Kopmalar” başlığıyla kaleme alınmış 14 yazarın makalelerinden oluşuyor.
—
Çok satanlar listesi
Sarmal – Murat Ağırel – Kırmızı Kedi Yayınevi
Bir Nefes Gibi – Ferzan Özpetek – Can Yayınları
Delibo – Murat Uyurkulak – Can Yayınları
Asla Vazgeçme Asla – Ali Türkşen – Kırmızı Kedi Yayınevi
Uygarlıkların Batışı – Amin Maalouf – Yapı Kredi Yayınları
İkinci Hayat – Nurdan Gürbilek – Metis
Ben Kazanmadan Bitmez – Bircan Yıldırım – Destek Yayınları
Kararı Ben Veririm – Esra Ezmeci – Destek Yayınları
Neandertaller Konuşur muydu? – Caner Kerimoğlu – Varyant
Balkon Sefası – İsmail Saymaz – İletişim
Bu liste Duvar Kitabevi, Kırmızı Kedi, Pan Kitabevi, Remzi Kitabevi ve Yakın Kitabevi katkılarıyla hazırlanmıştır.