Türk Kütüphaneciler Derneği (TKD) İzmir Şubesi üyeleri, “Pandemi Sürecinde İzmir Kütüphanelerinde Kullanıcı Tutumları ve Yeni Normalde Kütüphanelerin Ürettiği Çözümler” konulu çevrim içi toplantıda buluştu. 23-24 Aralık 2020 günlerinde, iki oturum halinde gerçekleşen toplantıyı TKD İzmir Şubesi Yazmanı Serenay Çakırer yönetti. Toplantıya kent ve halk kütüphanelerinin yanı sıra üniversitelerin, eğitim kurumlarının ve kültür merkezlerinin kütüphane sorumluları katıldı.
TKD İzmir Şube Başkanı Asuman Nesibe Özdil, pandemi sürecinde okurlarla bire bir iletişim halinde olan kütüphanecilerin çok zor bir görev üstlendiklerini söyledi. Hemen her yerin kapalı olduğu dönemde hala açık olan ve hizmetini sürdüren halk kütüphanelerine daha fazla insan geldiğini anlatan Özdil, meslektaşlarının en çok Hayat Eve Sığar (HES) kodu konusunda sıkıntı yaşadıklarını belirterek şu görüşleri dile getirdi:
“İnsanlar çok daha agresif hale geldi. Çünkü sosyalleşemiyor, konuşamıyor. İşlemini doğrudan yaptıramıyor. HES kodu soruluyor, kimlik vermek zorunda. Engeller çıkıyor kullanıcı karşısına bu da insanı agresif yapıyor. Ama çalışan kişi de valilik emri, HES kodu sorulacak diyor. Kodu nasıl alacağını bilemeyen var. Bu desteği de vermek zorunda kalıyorsunuz. Her iki taraf zorlanarak bir şeyleri yerine getirmeye çalışıyor. Böyle bir yerde temaslı olmamak çok zor. Bu da çalışanları ister istemez strese sokuyor.”
Internet üzerinden, Zoom uygulaması aracılığıyla düzenlenen toplantıya katılanlar, pandemi sürecinde okurlarla doğru ve hızlı iletişim kurabilmek için elektronik kütüphane çalışmalarının hız kazandığını dile getirdi. Üniversitelerin kütüphane sorumluları açık oldukları süreçte öğrencilerin az da olsa ders çalışmak ya da araştırma için kütüphaneye geldiklerini, ancak bu süreçte maske ve mesafeye dikkat edilerek, içeri alınan öğrenci sayısının sınırlandığını anlattı.
Oturuma katılan kütüphaneciler, pandemi sürecinde sterilizasyona, hijyene daha çok önem verdiklerini, okurlara ödünç verilen ya da geri getirilen kitapların mutlaka karantinada bekletildikten sonra raflara yerleştiğini belirtti. Çocuklara da hizmet veren halk kütüphanelerinin yetkilileri ise pandemi sürecinde çocuklar adına daha çok velilerin kitap seçtiğini, çocukların artık gün boyu oyun oynayıp, kitapla buluştuğu bu alanlara getirilemediğini anlattı.
Kütüphane yetkilileri, pandemi sürecinde okurlarla doğrudan iletişim için sosyal medyayı daha çok kullandıklarını, etkinliklerini sosyal medya üzerinden gerçekleştirdiklerini, okurlarla çevrimiçi buluşmaların, online söyleşilerin sıklaştığını dile getirdi. Halk kütüphanelerine gelen kadın okurların sayısında da bir artış olduğu, daha çok çabuk okunabilen, gerilimden uzak kitapların tercih edildiği belirtildi. Kütüphaneciler her gün hastalık bulaşma riskine karşın işlerinin başında olmaktan mutlu olduklarını dile getirirken, verdikleri molalarda dostlarıyla kahve içmeyi çok özlediklerini söyledi.
***
Çocuklarımızla Okuyoruz Kitap Kulübü’nün konuğu Kemal Yalçın
Selçuk Çocuklarımızla Okuyoruz Kitap Kulübü, 14 Ocak 2021 Perşembe günü, mübadele tarihimizi anlatan en güzel romanlardan biri olan “Emanet Çeyiz” kitabının yazarı Kemal Yalçın’la internet üzerinden bir araya gelecek. Zoom uygulamasıyla çevrim içi yapılacak söyleşiyi yazar Semra Kadaifçioğu Yeşil yönetecek. “Yalçın’ın kitabını okurken, başından sonuna kadar yerinden edilmiş insanların çekmiş olduğu büyük acıları iliklerinize kadar hissediyorsunuz” diyen Yeşil, kitaba ilişkin şu bilgiyi paylaşıyor:
“Ailesine emanet edilen çeyizin aradan geçen onca yıl sonra sahiplerine teslim edilmesinin öyküsünü kitaplaştıran Kemal Yalçın’ın bu eseri Yunanistan’da da çok ilgi görür. İki ülke halkının dostluğuna katkıda bulunduğu için de hem Yunanistan, hem de Türkiye tarafından 1998 yılında Abdi İpekçi Barış ve Dostluk Ödülü’ne layık görüldüğü gibi aynı yıl Kültür Bakanlığı’nın Roman Başarı Ödülü, 1999 yılında ise Türkiye – Yunanistan Dostluk ve Başarı Ödülü ile onurlandırılır.”
Söyleşiye katılmak için okurların 13 Ocak 2021 tarihine kadar e.bekdemir1968@gmail.com adresine e-posta iletisi göndererek kayıt yaptırması gerekiyor. Denizli’nin Honaz ilçesinde 1920 yılının Eylül ayında başlayan hüzünlü bir öykünün anlatıldığı kitaba ilişkin söyleşi 20.00-22.00 saatleri arasında Zoom uygulaması aracığılıyla izlenebilecek. Etkinliği Lozan Mübadilleri Vakfı, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği ve Selçuk Ephesus Rumeli Göçmenleri Dayanışma Derneği de destekliyor.
***
Köklerine sahip çıkan torunun kaleminden dedesinin öyküsü
Alamutlu Veli Ağa/Bir Kanaat Önderi
Hepimiz aile büyüklerimize ait öyküleri, kahramanlıkları, talihsizlik ya da başarı öykülerini duyarak büyürüz. Ancak ne yazık ki bunları kaleme almak çoğu kez aklımıza gelmez. Öyküler kulaktan kulağa eksilerek nesilden nesile geçer. Dr. Hasan Kulakoğlu Temren Yayınları’ndan Kasım ayında çıkan “Alamutlu Veli Ağa Bir Kanaat Önderi” adlı kitabında kendi köklerine sahip çıkıyor. Ailesinin dördüncü kuşak bireyi olarak bugün hala adı efsane gibi anlatılan dedesini, yaşananları kayda geçiriyor.
Dr. Kulakoğlu’nun kaleme aldığı öykü, Cumhuriyet’in kuruluşuyla taçlanan Kurtuluş Savaşı’nın o sancılı günlerde, Aydın’ın Nazilli ilçesinin Alamut köyünde toprak reformunu gerçekleştiren, Atatürk’ü bir suikastten kurtaran, Yörük Ali Efe’nin ve Demirci Efe’nin arkadaşı, Madran Dağı’ndaki Yörük Türkmen obalarından Alamut Köyü’nün kurucusu, bir yiğit insanın; büyük dedesi Veli Ağa’nın öyküsü.
Prof. Dr. Şadan Gökovalı’nın yıllar önce Ege Ekspres Gazetesi’nde yayımlanan ropörtajıyla ünü tüm ülkeye yayılan Alamutlu Veli Ağa’nın yaşam öyküsünün anlatıldığı kitapta, Prof. Dr. Gökovalı’nın anılarına da yer veriliyor. Dr. Hasan Kulakoğlu okula yeni başladığı sıralarda dedesine Hacı Bektaş-ı Veli’den şiirleri, Cumhuriyet Gazetesi’ndeki köşe yazılarını okuduğunu anımsıyor. Dedesinin tam bir sevgi insanı olduğunu ve onun kendisine sevgiyle bakan gözlerini hiç unutamadığını anlatıyor.
Dr. Hasan Kulakoğlu, Alamutlular’a önderlik ederek kendi üzerine çıkartılan tapuyu tam anlamıyla bir toprak reformu gerçekleştirerek köylüsüne adilce üleştiren, dürüstlüğü, doğruluğu ve adaletiyle gönüllerde taht kuran Alamutlu Veli Ağa’nın mirasının bugün hala köylerinde yaşatıldığını anlatıyor. “En büyük arzum onun adını sürekli yaşatacak bir anı evi oluşturmak” diyen Dr. Kulakoğlu, belgeleri, objeleri derlemek için çalışmalar yaptığını, bu süreçte biriken yeni bilgilerle kitabın devamının da gelebileceğinin ipucunu veriyor.
Ülkemizin sağlık ordusunun bir neferi olarak pandemi sürecini “cephede” yaşayanlardan biri olan Dr. Hasan Kulakoğlu, şu zorlu günlerde ülkesini kurtarmak için yılmadan çabalayan dedesini ve arkadaşlarını daha sık düşündüğünü söylüyor. “Alamutlu Veli Ağa” kitabı aynı zamanda Türkmen geleneklerine, onların kıyafet ve yaşam tarzlarına, mutfaklarına, Öztürkçe’nin hakim olduğu dillerine, ebediyatlarına, sazlarına, türkülerine dair bilgiler de içeriyor. Bu kısa ama sevgi dolu kitap en çok da dedesiyle gurur duyan bir torunun onun adını sonsuza kadar yaşatacak bir armağanı hissini uyandırıyor okurda.
***
Kitap Dostlarına Armağan: Rilke Ajandası
Yayın yaşamını İzmir’de sürdüren Cem Yayınları’ndan çıkan 2021 Ajandası Alman lirik şiirin en önemli temsilcilerinden “Rilke” temasıyla hazırlandı. Bu yılı “Rilke Yılı” ilan eden yayınevinin hazırladığı ajanda kitap dostlarına keyifli bir armağan. Ajandada Rainer Maria Rilke’nin tüm öykü ve düz metinleri, mektuplarının alıntıları Kamuran Şipal’e, şiirleri ise Yüksel Pazarkaya’ya ait çevirilerden alıntılanmış. Rilke Ajandası’nda yazarın yaşam öyküsüne ait kısa ama ilginç bilgiler, siyah beyaz fotoğraflar, Rilke üzerine yazılan yazılar ile yazar, şair Ahmet Sarı tarafından kaleme alınmış öykülerine ilişkin bir analiz yer alıyor. Ajanda 240 sayfadan oluşuyor.
***
Ben Ne Okudum?
Merhaba Ben Kitap/Tudem Yayınları
Çocuk ve Gençlik Yayınları Derneği’nce (ÇGYD) hazırlanan “Merhaba Ben Kitap”, 65 yazar 30 çizerin okumak üzerine anılar, anlatılar ve önerilerinden oluşan bir kitap. Tudem Yayınları’ndan çıkan kitabın editörlüğünü çocuk edebiyatı alanında uzun yıllardır eserler veren ve çalışmalarını sürdüren Mavisel Yener, Mehmet Atilla, Yunus Bekir Yurdakul üstlenmiş. Derleme Kurulu ise Aytül Akal, Doğan Gündüz, Esra Alkan, Fatih Erdoğan ve Füsun Çetinel’den oluşmuş.
Birbirinden sıcak illüstrasyonlarla renklenmiş kitap çocuk kitabı gibi görünse de çocuklar kadar anne babaların da zevkle okuyacağı hatta okuması gereken bir kitap. Kitapta birbirinden değerli eserleriyle hepimizin gönüllerinde yer edinen yazarların kitaplarla tanışma serüvenini, anne babaların, öğretmenlerin çocukların kitapla olan ilişkilerinin şekillenmesindeki etkilerini okuyacaksınız. Çocukların kitaba karşı merak duymasını sağlamak için keyifli yöntemler öğreneceksiniz. Sesli kitap okuyarak kitap okumanın lezzetini keşfedecek, kitapçı ve kütüphanelere çocuklarla gitmenin keyfini anımsayacaksınız. Bir de kitabı okuduktan sonra kitap sevgisiyle dolu bu insanların neden yazar olduğunu ve gönüllerde neden böylesine yer edindiklerini daha iyi anlayacaksınız. Bu kitabı okuduktan sonra ben de bana kitap sevgisini aşılayan anne ve babamı rahmetle andım.
***
Çok satanlar
Metastaz 2: Cendere – Barış Pehlivan – Kırmızı Kedi Yayınevi
2021 Var Olmak – Zeynep Turan – İnkilap Kitabevi
İnfersis – Mahfi Eğilmez – Remzi
Metastaz – Barış Terkoğlu – Kırmızı Kedi Yayınevi
Baronlar Savaşı – Timur Soykan – Kırmızı Kedi Yayınevi
Madalyonun İçi – Gülseren Budayıcıoğlu – Remzi
Kozmik Albay/Kozmik Oda Operasyonu – Erkan Yılmaz Büyükköprü – Kırmızı Kedi Yayınevi
Şemsiyelerim – Beko Dikmen – Meşe
Kum Tefrikaları – Ömür İklim Demir – Yapı Kredi Yayınları
Bu liste Duvar, Kırmızı Kedi, Pan, Remzi ve Yakın Kitabevi’nin katkılarıyla hazırlandı.