Bu kitabın geliri kız çocuklarına burs olacak
Bulaşıcı Hastalıkları Önleme Derneği’nin (BUHASDER) “Dünyayı Değiştiren 56 Kadın – Nobel Ödüllü Kadınların Hikayesi” adlı kitabı yayımlandı. Editörlüğünü BUHASDER Başkanı Prof. Dr. Şükran Köse ile Uzman Dr. Eren Akçiçek’in yaptığı, Nobel Tıp Kitabevleri’nce basılan kitabın geliri derneğin okuttuğu kız çocuklarına burs olarak verilecek.
Kitapta ister bilim, ister sanat, edebiyat alanında olsun kadın olmanın zorluklarının görüldüğünü belirten Prof. Dr. Şükran Köse, kitabın okumak isteyen kız çocuklarına ve tüm kadınlara örnek olacak, onları motive edecek gerçek yaşam öykülerinden oluştuğunu söyledi. Prof. Dr. Köse, kitabın yaşamı zorluklarla geçen ama çabalarıyla başarıyı kucaklayan kadınların bilim alanında var olmak için ne kadar savaş verdiğini ortaya koyduğunu dile getirdi.
Kitapta Nobel ödüllü 56 kadının öyküsünü, alanında kendisini kanıtlamış, başarılı kadın yazarların kaleme alındığını anlatan bilim insanı Prof. Dr. Şükran Köse, kitapta kendisinin de öyküsünden çok etkilendiği 1997 yılında Nobel Barış ödülü alan Pakistanlı kadın aktivist, yazar Malala Yousafzai’yi tanıttığını söyledi. “Dünyanın bilime, bilimin de kadınlara ihtiyacı vardır” diyen Prof. Dr. Şükran Köse, BUHASDER’in 15. eseri olarak yayımlanan bu kitabın üç yıllık yoğun çalışmanın ürünü olduğunu, katkı veren tüm kadınlara teşekkür ettiğini sözlerine ekledi.
Fizik, barış, edebiyat, kimya, ekonomi, fizyoloji veya tıp alanında Nobel Ödülü almış 56 kadının yaşam öyküsünün, mücadelesinin ve yaptıkları projelerin tanıtıldığı kitap 857 sayfadan oluşuyor. Barış ve edebiyat kadınların en fazla Nobel Ödülü aldığı alanlar. Kitap Nobel ödülünü kazanan ilk kadın (1903-Fizik Ödülü ve 1911 Kimya Ödülü) Marie Curie’nin öyküsüyle başlıyor. 2020 yılı Nobel Fizik Ödülü sahibi Astrofizikçi Andre M. Ghez’in öyküsüyle sona eriyor.
Kitaptaki öyküleri kaleme alan Türk kadınları etkilendikleri bölümleri de dile getiriyorlar. Öykülerin Türkiye’nin farklı kentlerinde yaşayan bilim kadını, yazar, edebiyatçı ya da gazeteci yazarlarının kısa yaşam öyküleri de bölümlerin sonunda yer alıyor. Kitabın önsözünde kısa zamanda ileri teknoloji Covid-19 aşısının geliştirilmesini Dr. Uğur Şahin ile birlikte sağlayan Dr. Özlem Türeci’ye teşekkür eden Prof. Dr. Şükran Köse, “Türk kökenli bilim insanlarının varlığı ileriki yıllarda Türk bilim kadınlarının da Nobel ödülü alacaklarına olan inancımızı arttırıyor” diyor.
Geliri kız çocuklarına burs olarak katkı sağlayacak bu değerli kitap için BUHASDER’in www.buhasder.org.tr sitesine başvurmak gerekiyor.
***
Arkeolojiyi sevdiren macera kitabı
“Biri arkeolog mu dedi?”
İlkokul düzeyindeki çocuklara arkeolojiyi sevdirmek, arkeolojik kazılara ve tarihi eser kaçakçılığına ilişkin farkındalığı artırmak için hazırlanan “Biri arkeolog mu dedi?” kitabı yayımlandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ile Uluslararası Müzeler Konseyi (ICOM) Türkiye Milli Komitesi işbirliğiyle hazırlanan kitabı Sefa Ceran Öztürk kaleme aldı, resimlerini ise Bengi Gençer çizdi. Kitapta arkeoloji bilimine ilgi duyan Defne’nin, Sarıcalı’da düzenlenen Arkeoloji Kampı’nda bir hafta boyunca arkadaşlarıyla yaşadığı macera anlatılıyor. Kitabın pdf. dökümanına internet üzerinden kvmgm.ktb.gov.tr/TR-285558/minik-okurlar-arkeolojiyle-tanisiyor.html adresinden erişilebiliyor.
***
Özakman’ın dergi koleksiyonu Basın Müzesi’nde sergilenecek
İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC), taşlama sanatının son ustalarından İzmirli şair, yazar Mukadder Özakman’ın onlarca ciltlik dergi koleksiyonuna sahip çıktı. Akbaba, Gırgır, Çarşaf, Çivi ve benzeri dergiler Basmane’de Ayavukla Kilisesi’nin eklentisinde yer alan İGC Basın Müzesi’nde sergilenecek.
2019 yılının Ekim ayında yaşama veda eden Özakman’ın yakın arkadaşı SİMGE Grubu’nun kurucusu yazar, şair, İnşaat Mühendisi Osman Akbaşak, yazarın evinde bulunan değerli koleksiyonun bozulmaması için girişimlerde bulunmuş ve okurlarla bir bütün halinde buluşacağı bir kitaplıkta sergilenmesi için çaba harcamıştı. Biz de Akbaşak’ın bu çağrısına sayfamızda yer vermiştik.
Osman Akbaşak, Mukadder Özakman’ın sinema konulu kitapları dışında kalan bin dolayında kitabın da Kemalpaşa Belediyesi’nce Haziran ayında açılacak Şehit Pilot Yüzbaşı Tayfun Kureş Kütüphane ve Bilim Merkezi’nde yer alacağını söyledi. Akbaşak, “Kitaplar değerli arkadaşım Mesut Tim’e teslim edildi. Kalan az sayıda doküman da değerlendirilmek üzere ayrıldı. Uzun bir süreden sonra üzerime aldığım görevi başarmanın huzuru içindeyim. Bütün bunları yapabilmem için yolumu açan Mukadder Özakman’ın varisi, Metin Öztoprak beyefendiye İzmir kültür mirasına verdiği katkı için teşekkür ediyorum” diye konuştu.
***
Selçuk’ta bir kitap cenneti
Nuri Ulusu Çocuklarımızla Okuyoruz Kütüphanesi
Geçtiğimiz haftalarda yazar dostumuz Semra Yeşil’in moderatörlüğünde Selçuk’ta gerçekleşen “Çocuklarımızla Okuyoruz Kitap Kulübü”nün çevrimiçi yazar buluşmalarının duyurusunu yapmıştık. Yeşil, Kütüphaneler Haftası nedeniyle bizlerle paylaştığı mesajında kulübün insanın içini sevinçle dolduran güzel çalışmalarını anlatmış. Ben de kitap dostlarıyla paylaşmak istedim:
“Çocuklarımızla Okuyoruz Kitap Kulübü, İngilizce Öğretmeni Emine Bekdemir’in öncülüğünde, ‘Bir çocuk değişir dünya değişir’, ‘Cehaletin en büyük düşmanı kadındır, kadın öğretirse öğretir’ sözleri ile yola çıkmış bir grup anne ve çocuğun 2016 yılından bu yana emek verdikleri bir kitap kulübü. Buluştuklarında bir sonraki yıl okuyacakları kitaplar ile çalışmaların programını yapıyorlardı. O günlerde henüz bir kütüphaneleri yoktu. Öyle heyecanlı, öyle coşkuluydular ki; hedef koydukları her şeye ulaşabilecekleri belliydi. Kitapların izinden gidiyorlardı.Yüzün üzerinde yazar buluşması yaptılar. Pandemi öncesi ayda bir kitap okurken, şimdi 3-4 kitap okuyor ve yazarı ile mutlaka zoom toplantıları yaparak buluşuyorlar. Kulübün en büyük hayali kütüphaneler açabilmekti, sonunda o da oldu. Çok uğraştılar. Gitmedikleri, başvurmadıkları kapı kalmadı. Sonunda Efes Selçuk Belediyesi bir yer verdi. Kendi imkânları ile boyadılar. Sosyal medyadan yaptıkları çağrı ile kitap yağdı kütüphaneye. Yanındaki dükkânı da verdi Belediye. Yer minderleri attılar yerlere, koltuklar koydular. Bahçesine sıralar çıkardılar. Kitap okumaya gelen çocuklar rahat hissetsin diye… Selçuk Nuri Ulusu Çocuklarımızla Okuyoruz Kütüphanesi’ni 30 Mart 2019’da açtılar. Kendi kütüphanelerinden sonra sıra geldi köylerde kütüphane kurmaya; bir yıl içinde Selçuk’un yanı sıra Germencik, Burdur, Tokat-Reşadiye, Nizip, Diyarbakır’da toplam 10 kütüphane kurdular, kurmaya da devam edecekler.” Yazar dostumuz Semra Yeşil, bu kütüphanelerin tamamının bağış kitaplarla açıldığını, kitap göndermek isteyen kişilerin e.bekdemir1968@gmail.com adresine mail gönderebileceklerini de belirtiyor.
Büyük bir emekle çalışan Selçuk’taki bu güzel kitap dostlarını yürekten kutluyoruz.
***
Ayvalık’ta sesli kütüphane
Ayvalık’ta yaşayan görme engelliler için sesli kütüphane bölümü hizmete girdi. 19 Mayıs Cihan Şişman Gençlik Merkezi’nde bulunan Çağdaş Yaşam Türkel Minibaş Gençlik ve Çocuk Kütüphanesi içindeki birimde 150’yi aşkın roman, 750 dolayında da sınavlara hazırlık için seslendirilmiş kitap yer alıyor. İzmir Atatürk İl Halk Kütüphanesi’nin bağışlarıyla kurulan sesli kütüphane bölümünden yararlanmak isteyen engelli bireylerin, kütüphaneye raporları ve bir USB bellekle gelmesi yeterli. Kütüphane, kuruma gelme olanağı bulunamayan vatandaşların taleplerini ise elektronik posta adreslerine WeTransfer yoluyla iletebilecek. 2018 yılında hizmete giren Çağdaş Yaşam Türkel Minibaş Gençlik ve Çocuk Kütüphanesi, 1400 üyeye ve 8 bin dolayında kitaba sahip. Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin sesli kütüphane sayesinde, engelli öğrencilerin ders kitaplarını, yetişkin bireylerin de arzu ettikleri hikaye ve romanları artık rahatça dinleyebileceğini belirtti.
***
Kitap dünyasından
Hamamda kitaplık
Roma’nın Anadolu’ya egemen olduğu dönemde Hierapolis ve Afrodisyas’da Hadrian onuruna yapılmış hamamlarda kitaplık da bulunuyordu.
***
Gezici Kütüphane’den hediye kitap
İzmir Büyükşehir Belediyesi Gezici Kütüphanesi, Kütüphaneler Haftası kapsamında en çok okuyan okurlara kitap armağanı verdi. Ödemiş-Hamamköy’den Hayriye Ceylin Gününç, Bayındır-Yakapınar Mahallesi’nden Recep Yeniyapan, Selçuk Gökçealan Mahallesi’nden Alperen Harmancıoğlu, Kınık Merkez’den Gamze Canlı, Torbalı-Yeniköy’den Cansu Hayat çok okuyan okurlar olarak armağan kitaplarını gezici kütüphane yetkililerinin elinden aldı.
***
Çok satanlar
Veba Geceleri – Orhan Pamuk – Yapı Kredi Yayınları
Var mısın? – Doğan Cüceloğlu – Kronik
Küllerin Günü – Jean-Christophe Grange – Doğan
İstiklal Süvarisi – Yaşar Aksoy – Kırmızı Kedi
Gitmeli miyim Kalmalı mıyım? – Hakan Mengüç – Destek Yayınları
Empedokles’in Dostları – Amin Maalouf – Yapı Kredi Yayınları
Yakın Tarihin Gerçekleri – İlber Ortaylı- Kronik
Camdaki Kız – Gülseren Budayıcıoğlu – Dogan Kitap
Türkçe İbadet – Cemil Kılıç – Kırmızı Kedi
Kadınlar Sıcak Erkekler Soğuk Sever – Esra Ezmeci – Destek Yayınları
Bu liste Duvar, Kırmızı Kedi, Remzi ve Yakın Kitabevi katkılarıyla hazırlandı.