İzmir Büyükşehir Belediyesi katılımı İzmir Fuarcılık Hizmetleri Kültür ve Sanat İşleri Ticaret. AŞ (İZFAŞ), İzmir’deki ilk kitap fuarını koronavirüs pandemisi sürecinde sanal ortamda düzenleyecek. “İzmir Sanal Kitap Günleri” adıyla düzenlenecek etkinlik 28-30 Mayıs 2021 tarihleri arasında gerçekleşecek.
İZFAŞ’ın İzmir Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sanat Dairesi Başkanlığı işbirliğiyle, internet üzerinden çevrim içi düzenleyeceği fuar Yayıncılar Kooperatifi (YAYKOOP) ve İstanbul Kitapçısı tarafından desteklenecek. “İzmir Sanal Kitap Günleri” etkinlikleri www.izmirsanalkitapgunleri.com adresinden izlenebilecek.
Üç gün sürecek fuar kapsamında ünlü yazarla söyleşiler, imza etkinlikleri, çocuklar için söyleşiler düzenlenecek. Etkinlik kapsamında imzalı kitaplar da okurlarla buluşacak. Sanal kitap fuarına katılan yayınevleri İstanbul Kitapçısı’nın çatısı altında kitaplarını özel indirimlerle okurlara sunacak.
İZFAŞ tarafından ilk kez düzenlenen kitap fuarına katılan yayınevleri arasında İzmir’den çok az sayıda yayınevi bulunuyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi Kent Kitaplığı ve İzmir Büyükşehir Belediyesi İZELMAN A.Ş. Yayınevi de sanal fuarda yer almıyor. İstanbul Kitapçısı’nın yayınevleri arasında bulunan ve büyük ilgi gören İzmir Büyükşehir Kent Kitaplığı sayfasındaki tüm kitaplar da ise “tükendi” ibaresi yer alıyor.
Soyer: Kültürel devamlılık bizim için önemli
Pandemi ortamında herkes evlerine kapanmışken hiç ihmal etmedikleri konulardan birinin de kültür olduğunu belirten İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Çünkü kültürel devamlılık bizim için çok önemli” diyor. Özlemi duyulan kitap fuarı günlerinin geri geldiğini söyleyen Soyer, herkesi İzmir Sanal Kitap Günleri’ne davet ediyor.
Üç gün boyunca sürecek sanal kitap fuarına pek çok ünlü yazar katılacak. Yazarlar sanal ortamda yeni kitaplarını tanıtırken, İzmirli okurları için kitaplarını da imzalayacak. Ziyaretçiler, İzmir Sanal Kitap Günleri’nde üç gün boyunca yazarlarla çevrim içi söyleşilere katılabilecek. Söyleşiler YouTube üzerinden İzmirTube kanalından da yayınlanacak.
İzmir’de 24 yıl boyunca yayınevlerini okurlarla buluşturan TÜYAP Kitap Fuarı, pandemi nedeniyle iki yıldır düzenlenemiyor. Pandemi koşullarında “bir açık – bir kapalı” etkinlik gösteren ve ayakta kalmaya çalışan İzmirli yayınevleri de kitap fuarının düzenlenemediği bu süreçten olumsuz etkileniyor.
Geçen yıl Kitap Dostu sayfamızda TÜYAP Kitap Fuarı’nın İzmirli kitap dostları kadar, kentin yayıncıları, kitabevleri, medya kuruluşları ve sahafları için de büyük önem taşıdığını yazmıştım. İzmirli yayıncıların fuardaki stant kiralarından yakınmasına yer vermiş, yayınevlerinin İZFAŞ’ın kentte TÜYAP’tan bağımsız bir kitap fuarı düzenleyebilecek kapasitesi bulunduğu görüşünü ve dileğini paylaşmıştım.
İzmir’den çok az sayıda yayınevi var
İZFAŞ’ın ilk kez düzenlediği sanal kitap fuarının, pandemide büyük sıkıntı yaşayan yayınevlerinin talebini bir nebze olsun karşılayabilecek bir girişim olduğunu düşünmüştüm. Ancak fuara katılan yayınevlerine baktığımda İzmir’den çok az sayıda yayınevinin yer aldığını gördüm. Etkinliğin web sitesinde listelenen tüm yayınevlerinin bağlantılarının İstanbul Kitapçısı’na yönlendirildiğini ve kitapların bu çatı altında satış yapıldığını fark ettim.
İstanbul Kitapçısı sitesinde İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Kent Kitaplığı’ndan yayımlanan kitapları da satılıyor. Ancak sitenin İBB Kent Kitaplığı sayfasındaki hemen tüm kitaplarda “tükendi” ibaresinin bulunduğunu görülüyor.
Gazetemizde 17 Haziran 2020 günü yayımlanan Kitap Dostu sayfamızda yer verdiğimiz dileği bir kez daha yineleyelim. Dileyelim ki İZFAŞ bir sonraki Kitap Fuarı’nı kentte yaşama, ayakta kalma mücadelesi yerel yayınevlerini kapsayacak şekilde hazırlasın. İzmir Kent Kitaplığı sayfasında ise okurların satın alabileceği kitaplar olsun.
***
Yeni Çıktı
Dr. Burhan Özfatura’nın kitabı
Yaşadıklarım, Unutmadıklarım, Yazdıklarım / Meşe Kitaplığı
Eski İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Burhan Özfatura’nın yaşam öyküsünü, belediye başkanlığı deneyimlerini ve gazete yazılarını derlediği “Yaşadıklarım, Unutmadıklarım, Yazdıklarım” başlıklı kitabı Mayıs ayında Yakın Kitabevi-Meşe Kitaplığı’ndan yayımlandı.
Dr. Burhan Özfatura, kitabın ilk bölümünde özgeçmişini, aile şeceresini ve bazı anılarını aktarmış. Kitabın ikinci bölümündeyse, 1977 yılından bu yana Rapor, Yeni Asır, Türkiye, Dünya ve Gözlem gazetelerinde yayımlanan yazılarının bir kısmına yer vermiş.
Dr. Özfatura, kitabında dünyadaki sömürü düzenine, ülkenin ekonomik, sosyal, siyasal sorunlarına ve din istismarına ilişkin yazılarını yayımlamayı tercih etmiş. İki dönem İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapan Dr. Burhan Özfatura, belediye başkanlarına yararlı olabileceğini düşündüğü yazıları da kitabına eklemiş.
Dr. Özfatura, kitabında mümkün olduğu kadar sakin ve yumuşak bir üslubu tercih ettiğini belirtiyor. “Özellikle politikada şahit olduğum iğrençliklere, dalkavukluklara, çıkarcılıklara, nankörlüklere, ikiyüzlülüklere, şahsiyetsizliklere pek yer vermedim. Okuyan olursa, gençlerin moralini bozmak istemedim” diye ekliyor. Dr. Burhan Özfatura, kitabı neden yayımladığını şu sözlerle dile getiriyor:
“Bu kitabı gerçekleştirmekteki asıl amacım, hayatıma yön veren, katkı koyan, dostluk gösteren bütün arkadaşlarıma, dostlarıma, öğrencilerime, meslektaşlarıma, hocalarıma, Defterdarlık’taki, Hesap Uzmanları Kurulu’ndaki, Belediye’deki mesai arkadaşlarıma, bana iki defa belediye başkanlığı yapma onurunu veren İzmir halkına ve en önemlisi devletime olan teşekkür ve minnet duygularımı tescil etmektir.”
Kitabın geliri EBKOV’a
Dr. Özfatura’nın tüm maliyetini üstlendiği “Yaşadıklarım, Unutmadıklarım, Yazdıklarım” kitabının geliri, kendisinin de kurucusu olduğu Engelli Bireyleri Koruma ve Eğitim Vakfı’na (EBKOV) bağışlanacağını belirtiyor. 1985 yılında kurulan vakfın nihai hedefinin “Engelliler Köyü” kompleksini gerçekleştirmek olduğuna dikkat çeken Dr. Burhan Özfatura, “Gelin birlikte başaralım” diyerek okura da bir davet sunuyor.
***
Ben ne okudum?
Uçan Kanat / Mustafa Kılıç / Sonçağ Yayıncılık
Havacılık tarihi araştırmacısı, yazar Mustafa Kılıç tarafından kaleme alınan “Uçan Kanat-THK 13” kitabı, Türk havacılık tarihinin tozlu raflarına sıkışıp kalmış büyük umutlarla yapılan THK-13 planör prototipinin öyküsünü belgeler ve fotoğraflarla anlatıyor. Kılıç, kitabında proje fikri 1947 yılında atılan “Uçan Kanat” projesinde görev alan Yüksek Mühendis Yavuz Kansu’nun el yazması notlarına, projede görevli Test Pilotu Kadri Kavukçu’nun yaşadığı deneyimlere, projenin gelişimini, yaşanan kazaları ve görüşleri içeren gazete kupürlerine, THK’nun Uçan Kanat’la 1948 yılında İsviçre’de ve 1949 yılında Paris’te yapılan havacılık fuarlarına katıldığı sergilerin yankılarına yer veriyor.
Türk Hava Kuvvetleri’nden emekli bir asker olan Mustafa Kılıç, 2002 yılında Ankara’da açılan Türk Hava Kurumu Müzesi’nin kuruluşunda ve kurumun matbaasında da görev almış. Kılıç’ın kitabı THK-13 planörünün öyküsünün yanında Türk Hava Kurumu’nun 1947-1951 arasındaki tarihine de ışık tutuyor. Projenin Türk Hava Kurumu Etimesgut Uçak Fabrikası’nda projelendirilen 13. girişim olduğunu belirten Kılıç, daha sonrasında 14, 15. ve Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu’na (MKE) devredilen son projeyle “THK-16″nın son bulduğunu kaydediyor.
Türk havacılık sanayisinde çok üretken olmamıza karşın Ar-Ge’ye gerekli önemin verilmeyişi yüzünden ilerleme sağlanamadığını anlatan Mustafa Kılıç, bunda teknik personelin dışında yönetim kademelerinin gereken desteği vermemesinin en büyük etken olduğunu belirtiyor. Kılıç, “THK-13 Uçan Kanat Planörü yeterince desteklenseydi, belki de bu gün en azından motorsuz uçaklar konusunda bir dünya devi olabilirdik” görüşünü dile getiriyor.
Havacılık tarihiyle ilgilenenler için içerdiği bilgi, belge ve fotoğraflarıyla önemli bir kaynak olan kitabın kaleme alınışı kadar yeniden yazılış öyküsü de oldukça ilginç. Sonçağ Yayınları’ndan çıkan kitabın yeni baskısına ulaşmak isteyen okurlar, Mustafa Kılıç’ın 0 536 273 62 62 nolu telefonundan bilgi edinebilirler.
***
Ahmet Ümit’in yeni kitabı 15 Haziran’da raflarda
Polisiye romanlarıyla ünlü yazar Ahmet Ümit’in konusu Bergama’da geçen “Kayıp Tanrılar Ülkesi” kitabı 15 Haziran’da raflarda yerini alacak. Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkacak olan kitap polisiyeyi, arkeoloji ve mitolojiyi harmanlayan bir roman olarak sunuluyor. Yazarın yıl boyunca twitter adresinden tanıtımını yaptığı konusu Bergama-Berlin arasında geçen kitabın UNESCO Dünya Miras Listesi’ndeki Bergama’nın tanıtımına da önemli bir katkı sağlayacağı belirtiliyor.
***
Çok satanlar
- Veba Geceleri – Orhan Pamuk – Yapı Kredi Yayınları
- Hayat Kaybettiğin Yerden Başlar – Miraç Çağrı Aktaş – İndigo Kitap
- Gecikmeli Teslimiyet – Barış Muslu – Doğan Kitap
- Var Mısın? – Doğan Cüceloğlu – Kronik Kitap
- Empedokles’in Dostları – Amin Maalouf – Yapı Kredi Yayınları
- Parsel Parsel – Murat Ağırel – Kırmızı Kedi Yayınevi
- 1890-1922 Arası İzmir’de Faaliyet Gösteren Rum Spor Kulüpleri – Andreas Baltas – Yakın Kitabevi
- Kısmet – Tuğçe Işınsu- Feniks Yayınları
- Seyir – Piraye – Mona Kitap
- 50 Maddede Doğu Felsefesi – Ünal Ersözlü – Kara Karga
Bu liste Kırmızı Kedi, Remzi ve Yakın kitabevlerinin katkısıyla hazırlandı.