Hafta sonunda yaşama veda eden “İzmir Baba”yı saygıyla anıyoruz
Halkla ilişkiler dünyasının duayen ismi, İzmir İl Fakirlerine Yardım Derneği Başkanı, İzmiri Sevenler Platformu’nun önderi, Atatürk ve Cumhuriyet sevdalısı, vefa insanı, İzmirliler’in “İzmir Baba” lakabıyla seslendiği ve çok sevdiği gazeteci, yazar, halkla ilişkiler uzmanı, sivil toplum kuruluşlarının önderi Mustafa Sancar Maruflu 15 Ağustos 2021 Pazar günü yaşama veda etti.
Her zaman halkla iç içe olan Maruflu, 2001 de “Son on yılın en başarılı iletişimcisi”, 2003’te “Son on yılın en başarılı sivil toplum lideri” seçildi. 2011 yılında Karşıyaka Belediye Meclisi’nin aldığı kararla doğup büyüdüğü Karşıyaka Çamlık’taki 1740 Sokak’a “Sancar Maruflu Sokağı” adı verildi. 2016 yılında ise TÜRYAK Yaşlılık Konseyi Derneği’nce “Örnek Kıdemli Vatandaş” seçildi.
İzmirliler olarak büyük bir değerimizi kaybetmenin hüznünü yaşarken, hem İzmir hem de Karşıyaka sevdasıyla tanıdığımız Sancar Maruflu’nun, doğup büyüdüğü Karşıyaka’ya ilişkin anıları 2011 yılında yayımlanan “Bostanlı” kitabında yer aldı. Heyamola Yayınları’nın “41 Yazar 41 Semt” serisi içinde yayımlanan kitaba yer vermek istedim bu hafta Kitap Dostu’nda.
“Ben İzmir gibi farklı kültürlerle bütünleşmiş ve olağanüstü renklerle hareketlendirilmiş muhteşem bir şehirde, İzmir’in Karşıyaka’sında doğdum. Yamanlar Suyu içerek büyümüş hakiki bir Karşıyaka delikanlısı olarak değişik kültürlerler haşır neşir büyüdüm” diye başlıyor kitabın “İzmir ve İzmirlilik” başlığını taşıyan ilk bölümü.
Maruflu keyifli anlatımıyla kaleme aldığı “Bostanlı” kitabında, Bostanlı’ya neden bir dönem Papas adının verildiğini tarihi gelişmeler doğrultusunda anlatıyor. Bostanlı’nın bugününe gelirken tarihi sürecinde ilçenin tanınmış ailelerinden, Bostanlı’da yaşayan ailelerin, insanların, esnafın geleneklerinden, kültür yaşamından, yemek alışkanlıklarından, spor yaşamından söz ediyor.
Sancar Maruflu’ya “vefa insanı” demiştim yazımın başında. Şüphesiz kitabında da vefa insanı olduğunu yine kanıtlıyor Maruflu. Bostanlı’nın efsane olmuş muhtarlarına, Bostanlı’nın bugünkü gelişmiş Bostanlı olmasında katkısı bulunan mühendislerine, belediye başkanlarına, spor adamlarına, yazarlarına, sanatçılarına, yöneticilerine yer veriyor. Tek tek isimlerini sayıyor Bostanlı’ya, Karşıyaka’ya hizmeti geçenleri.
Mustafa Sancar Maruflu, kitabında kendi Bostanlı’sına bir seyahate çıkartıyor okuru. 1950-2010 yılları arasında yaşadıklarına, gördüklerine, Karşıyakalılar’ın bir dönem tertemiz denizindeki yüzme alışkanlıklarına, kentin birden bire denizle kesilen ilişkisine yer veriyor. Tramvaylar, Karşıyaka-Bostanlı deniz hamamları, körfez vapurları, sahilde yer alan minicik plajlar ve kumsallar, bisikletle gezilen çocukluk gençlik yılları, o anılarda yer alan süslü develeri bir masal anlatır gibi anlatıyor bizlere. Anıların, Karşıyaka’n ve İzmir’in artık bizlere emanet Sancar Ağabey, mekanın cennet olsun.
***
TKD İzmir Şubesi’nde bayrak değişimi
Türk Kütüphaneciler Derneği İzmir Şubesi’nin 12. Olağan Genel Kurulu 30 Temmuz 2021 günü gerçekleşti. Genel kurulda Bornova İlçe Halk Kütüphanesi Müdürü Asuman Nesibe Özdil görevi İzmir Kavram Meslek Yüksek Okulu Mehmet Erken’e devretti. Karşıyaka Belediyesi Çarşı Kültür Merkezi’nde yapılan genel kurula, TKD Genel Başkanı Ali Fuat Kartal ve derneğin üyeleri katıldı.
Kartal, pandemi sürecinde özellikle özel kütüphanelerde çalışan meslektaşlarının mağduriyet yaşadığına dikkat çekti. Ali Fuat Kartal, “Bazı kurumlar sadece devletten aldıkları kısa çalışma ödeneğini çalışan meslektaşlarımıza ücret olarak öderken, yasak kalkar kalkmaz, işten çıkartılan meslektaşlarımız olmuştur. Meslektaşlarımızın haklarını arama adına hukuki mücadeleler verilmiş ve bu mücadeleler devam etmektedir” dedi.
TKD İzmir Şubesi’nin yeni Yönetim Kurulu Mehmet Erken’in başkanlığında Serenay Çakırer (Yazman), Yeliz Çam Tatlıbadem (Sayman), Asuman Nesibe Özdil (Üye), Hatice Gümüş’ten (Üye) oluştu. Ece Helvacıoğlu, Elçin Özer ve Sarah Baştan da derneğin denetim kurulunu oluşturdu..
TKD İzmir Şubesi Başkanlığına seçilen Mehmet Erken, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Kütüphanecilik Bölümü’nden mezun. İzmir Ekonomi Üniversitesi Kütüphanesi’nde Okuyucu Hizmetleri Şefi, Gediz Üniversitesi Kütüphanesi’nde Kütüphaneci olarak çalışan Erken, 2008 – 2012 yılları arasında TKD İzmir Şubesi yönetiminde yer aldı. 2010-2012 yılları arasında TKD İzmir Şubesi Başkanlığı görevini yürüttü. Erken, 2018 yılından beri İzmir Kavram Meslek Yüksekokulu’nda Kütüphane ve Dokümantasyon Birim Sorumlusu olarak görevli.
***
BERKSAV Efdal Önder Şiir Ödülü açıklandı
Bergamalı edebiyat öğretmeni şair Efdal Önder’in adını yaşatmak, onun şiir kültürü ve sevgisini özellikle genç kuşaklara aktarmak, yaygınlaştırmak amacıyla Bergama Kültür ve Sanat Vakfı (BERKSAV) tarafından bu yıl ilki düzenlenen “Efdal Önder Şiir Ödülü” sonuçlandı. Yarışmada Gültekin Tezcan “Bir Enkaz Güzellemesi” dosyasıyla ödüle layık görüldü. Yener Çetin’in “Limon Öğrencisi” ve Özcan Öztürk’ün “Gezi/Yorum” dosyaları juri özel ödülünü almaya hak kazandı. Başvuruların rumuz ile kabul edildiği ve daha önce ödül almamış, yayınlanmaya hazır kitap oylumundaki toplam kırk altı şiir dosyasının katıldığı ödülün seçici kurul üyelikleri Ramis Dara, Hüseyin Peker, Turgay Kantürk, Muammer Karadaş ve Halim Yazıcı’dan oluştu. Yarışmaya katılan eserlerde Ege ve Akdeniz duyarlılığının yanı sıra ülkemizin içinden geçmekte olduğu zor ve çalkantılı gündemin kişisel yaşanmışlıklarla harmanlandığı şiirler olduğu gözlendi. Yarışmada ödül alan Gültekin Tezcan’ın şiirleri “Bir Enkaz Güzellemesi” adıyla BERKSAV Kültür Yayınları tarafından basılacak. Ödüller, kurumun kuruluş ve Bergama’nın kurtuluş günü olan 14 Eylül 2021 günü düzenlenecek törenle sahiplerine sunulacak.
***
Yerdeniz Kitapçısı’ndan “askıda kitap” kampanyası

Alsancak’ta hizmet veren Yerdeniz Kitapçısı – Bağımsız kitapçı “askıda kitap” uygulaması başlattı. Olanakları kısıtlı öğrenci, işsiz ya da dar gelirli okurlar için başlatılan kampanyayla, askıda bulunan kitaplar ücretsiz olarak veriliyor. Kitabevi, sosyal medya üzerinden yaptığı duyuruda “askıda kitap” hizmetinden yararlanmak isteyenlerin her gün saat 15.00 -18.00 arası kitabevini ziyaret edebileceklerini duyurdu. Yerdeniz Kitapçısı, Alsancak’ta 1462 (Yüzbaşı Şerafettin Bey) Sokak No:49/C adresinde hizmet veriyor.
***
Ben Ne Okudum?
Balıkçı ve Oğlu / Zülfü Livaneli / İnkılap Kitabevi
Zülfü Livaneli’nin yayımlandığı haftadan itibaren liste başı olan kitabı “Balıkçı ve Oğlu” son dönemde hayatımızın tam da içinde yer alan göç olgusuna, göçün yaşamları derinden etkileyen sonuçlarına odaklanıyor. Göçmenliği, Ege’nin bir balıkçı kasabasında yaşayan balıkçı Mustafa, eşi Mesude ve Samir bebek üzerinden anlatıyor. Livaneli kitabında, “göç” olgusunun yanı sıra balık çiftliklerinin yarattığı kirliliğe, iklim değişikliğiyle doğal ortamı değişen denizlerimizdeki sorunlara, rant hırsıyla dağlara, kıyılara saldıran şirketlerin kasaba insanlarının yaşamına getirdiği dayatmalara, zorluklara da değiniyor. Türk insanının yapısını çok iyi tahlil eden ve kitaplarında betimlemeleriyle dikkat çeken Livaneli’nin bu son kitabı da, tıpkı keyifle izlediğimiz filmleri gibi gözünüzde canlanıyor.
***
Çok satanlar
Balıkçı ve Oğlu – Zülfü Livaneli – İnkılap Kitabevi
Kayıp Tanrılar Ülkesi – Ahmet Ümit – Yapı Kredi Yayınları
Söylenmemiş Sözler – İclal Aydın – Artemis
Hazan – Ayşe Kulin – Everest Yayınları
Gecikmeli Teslimiyet – M. Barış Muslu – Doğan Kitap
Seyir – Piraye – Mona Kitap
Veba Geceleri – Orhan Pamuk – Yapı Kredi Yayınları
Hayat Kaybettiğin Yerden Başlar – Miraç Çağrı Aktaş – Indigo Kitap
Yaşamak Sakinlik İster – Özgür Bacaksız – Destek Yayınları
Bu liste Duvar, Kırmızı Kedi, Pan, Remzi ve Yakın kitabevlerinin katkısıyla hazırlandı.