İzmir’in Bosna Hersek Fahri Konsolosu İzmirlilerin çok yakından tanıdığı bir isim, Kemal Baysak. Ülkenin dünyada fahri konsolosluk verdiği ilk ve tek kişi olan Baysak, Bosna Hersek’e yaptığı hemen her ziyarette cumhurbaşkanı, başbakan ya da gittiği kentin en üst düzey yetkilisi tarafından karşılanan ve halkın da yakından tanıdığı bir isim.
Baysak, Mostar Köprüsü’nün açılışına da, açılış programının ev sahibi olan Mostar Belediye Başkanı tarafından bizzat davet edilmiş. Türkiye, Mostar Köprüsü’nün açılışında başbakanlık düzeyinde temsil ediliyor. Baysak, düzenledikleri gezi gurubunda yaklaşık yüz ziyaretçinin bulunduğunu, ancak Türkiye’nin her yerinden seyahat acentaları aracılığıyla çok sayıda Boşnak’ın Mostar’da yer alacağını söylüyor.
Açılışın Boşnaklar için, neden bu kadar önemli olduğunu sorduğumuzda Kemal Baysak şöyle yanıt veriyor:
“Mostar Köprüsü, Boşnaklar için doğu ve batıyı birbirine bağlayan, ayrı din ve dillerden insanları birbirine yakınlaştıran, dostluğu ifade eden ve 427 yıl boyunca ayakta kalmayı başarmış bir eser. Mimar Sinan’ın öğrencisi Mimar Hayrettin tarafından yapılmış. O devirde 7 yılda tamamlanabilmiş köprü, tek kemerli yapısıyla bir mühendislik harikası. Bosna Hersek’e giden herkesin köprüyü görmek idealidir. Köprü, Osmanlı İmparatorluğu’nun Orta Avrupa’da bugüne kadar ayakta kalabilmeyi başarmış eserlerinden birisi. Dünyanın her yerine dağılmış Boşnaklar için köprünün yeniden ayakta olduğunu görmek bir idol, bir sembol. ‘Biz Bosna Hersek’te varız ve sonsuza kadar varolacağız’ söyleminin bir ifadesi. Bizden bir eser. 9 Kasım 1993’te bir Hırvat topçusunun ateşiyle yıkılan bu simge olmuş eser, dünyaya yeniden dostluk mesajı verecek.”
Baysak, kısa bir süre önce kurulan ve merkezi İzmir’de olan Bosna Hersek Kültür Dernekleri Federasyonu’nun da Yönetim Kurulu Başkanı. İki ülke halkları arasında kültürel, ekonomik, sosyal ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla kurulan federasyonun başkanı, İzmir’in Mostar’da özel bir yeri olduğunu da vurguluyor.
İzmir Ticaret Odası ile Ege Bölgesi Sanayi Odası’nın Bosna Hersek’in Ekonomi Odası’yla kardeş oda olmasından mutluluk duyduğunu söyleyen Baysak, “Bosna Hersek’le ülkemiz arasındaki ticari ilişkilerde iki yıldır olumlu gelişmeler var ancak yeterli düzeyde değil. Daha çok endüstriyel malzemeler, mobilya ve yaylı yataklar konusunda yoğunlaştı ilişkiler” diyor.
Baysak’ın fahri konsolosluğu öncesinde de iki ülke arasındaki ticari ilişkileri geliştirmek için gösterdiği çaba sanayiciler tarafından bilinen bir gerçek. Kemal Baysak, gezi sırasında Zenica’daki Türk Birliği ve belediyeler de dahil olmak üzere 32 ziyaret gerçekleştireceklerini belirtiyor.
Bosna Hersek’in, Türk ihraç ürünlerinin Avrupa pazarına girmesi için köprü olarak değerlendirilebileceğine dikkat çeken Baysak, bu ziyaretlerin işadamlarının bire bir diyalog kurabilmesi açısından da yararlı olacağı inancında. Umarız Mostar Köprü’sü açıldıktan sonra yüzyıllar boyunca olduğu gibi yeniden uluslar arasında dostluğun, barışın simgesi olur.
Ve umarız, İzmir’den Mostar’a kadar uzanan bu sıcak dost eli, ticari ve turistik ilişkilerin daha da gelişmesinde bir köprü görevi görür.
Category: Köşe yazıları