Olimpiyat Köyü’ne giden yollardan birisi olan Cennetçeşme Caddesi de bu yoğun çalışmalardan nasibini alıyor. Her gün geçtiğimiz yolda yaklaşık bir aydır, asfaltlama, kaldırım taşı döşeme, yol genişletme ve ağaçlandırma çalışmaları yapılıyor.
Cennetçeşme gecekondulaşmanın yoğun olarak yaşandığı bir bölge. Bölge sakinleri yaşanan değişim nedeniyle oyunlara belki pek çok İzmirli’den daha ilgili. Olimpiyat Köyü’ne giden yolun semtlerinden geçeceğinin duyulmasının ardından bölgede adı “Olimpiyat”la başlayan dükkanların sayısında artış olmuş. Olimpiyat Pide Salonu, Olimpiyat Sanayi, Olimpiyat Kıraathanesi bunlardan bir kaçı.
Durakta otobüs beklerlerken sohbet ettiğimiz Mehfuze Turgay, 15 yıldır Cennetçeşme’de oturduğunu söylüyor. “Olimpiyat Köyü için yapılan çalışmalar semtinizde neleri değiştirdi?” diye sorunca, ilk söylediği “Yıllardır belediyeye başvuruda bulunuyorduk, ‘yola leş atıyorlar, çöp döküyorlarlar’ diye. Ne zaman olimpiyat çalışması başladı, gün aşırı çöp arabası geliyor artık. Çöp möp kalmadı. Koku derdimiz bitti” diyor sevinçle. Durakta bekleyen diğer bir yolcu hanım ise, “Darısı arka sokakların başına. Biz Yüzbaşı Şerafettin Mahallesi’nde oturuyoruz. Bizim buralar hep gecekondu. Bize çöp arabası haftada iki gün uğruyor. Bazen kokudan duramıyoruz. Önce görünen yerleri temizliyorlar” diyor.
Olimpiyat Köyü’ne giden yol otobana çıkıyor. 160 kamerayla gözetlenen Olimpiyat Köyü’ne giden yolda yoğun güvenlik önlemleri alınmış. Kavşakta polis ekipleri ve güvenlik güçleri kuş uçurtmuyor. Kartı olmayanların değil köye, yoluna bile girmesi oldukça zor. Kavşaktaki üç güvenlik kamerası da hemen göze çarpıyor.
Köye giden yolun hemen karşısındaki Sural Market’i işleten ailenin kızlarından Gönül Sural, “Hayatımızın en güvenli dönemini yaşıyoruz” diyor. Çevrede yoğun hırsızlık olaylarının yaşandığını söyleyen Gönül Hanım, “Marketimiz daha öce dört kere soyulmuştu. Bir aydan bu yana gece 03.00’e kadar açığız. Ama içimiz rahat. Çünkü polisler sürekli burada” derken işlerin de daha iyileştiğini vurguluyor. “En çok tekel ürünleri ve meşrubat satıyoruz” diyor Gönül Hanım. “Sporcuları görebilecek misiniz, onlarla diyalog kurmak ister misiniz?” dediğimizde genç ve güzel Gönül, gülüyor ve “Güvenlik nedeniyle dışarı çıkaracaklarını sanmıyoruz” diyor.
Cennetçeşme Caddesi’ndeki yeşillendirme ve yol düzenlemeleri ev kiralarını da etkilemiş. Olimpiyat Köyü girişinin hemen yanındaki Meşale Öğretmenler Sitesi’nde kiraların 150 milyondan 250 milyona çıktığını söylüyor çevrede yaşayanlar.
Gecekonduların eşsiz Körfez manzarasına sahip olduğu Cennetçeşme Caddesi’nden her geçişte “Şurada bir çay bahçesi olsa, şu manzara ne güzel seyredilir” diye geçiyor aklımızdan. “Hatta oyunlar başladığında eline dürbünü alan kesin buraya gelir” diyoruz kendi kendimize. Yoldaki çalışmaları izleyen semtin gençleri Ahmet -Volkan Kaplan kardeşlere bu görüşümüzü açınca, “İhtiyaç yok ki, hepimizin evi manzaralı. Dürbünümüzü alınca evlerimizden de seyrederiz” diyorlar.
Olimpiyat Köyü manzaralı semtlerinde spor olanaklarının yeterli olmadığını ve bolca kahve olduğunu dile getiren gençler genelde Yurtoğlu Parkı’ndaki sahada, futbol oynadıklarını anlatıyorlar. Girişteki güvenlik önlemlerinden habersiz, köyde düzenlenirse futbol karşılaşmalarını mutlaka izlemek istediklerini söylüyor Kaplan kardeşler.
Otoban kenarındaki evlerin, abartıyla çatılarının bile kireçle beyaza boyandığı bölgede, çalışmalar belli ki semtin sosyal yaşantısını da aydınlatmış, ufuklarını açmış. Hepsinin ortak beklentisi, oyunlar bittikten sonra da çöp araçlarının bölgeye sık gelmesi, spor olanaklarının artması, klimalı otobüs seferlerinin daha sıklaşması ve çevre düzenlemelerindeki gelişmenin sürmesi…
Category: Köşe yazıları