Kalın, kırmızı bir klasörde 12 birliğin sorunlarını sunan başkanlar, bakanla birlikte toplantının ilk bölümünde önce EİB Başkanlar Kurulu Başkanı Mustafa Türkmenoğlu’nu dinlediler. Türkmenoğlu, raporunda yaşanan kriz sonucu oluşan talep daralmasının ihracat pazarında çok sert hissedildiğini ve ülke ihracatının son 12 ayda yüzde 20 gerilediğini vurguladı. Son 12 aylık dönemde, birlik üyelerinin gerçekleştirdiği ihracatın yüzde 14 düştüğünü, ancak olumsuz gelişmelere karşın ihracatçılar olarak küresel ekonominin toparlanma sürecine girdiğini düşündüklerini söyledi.
Türkmenoğlu’nun konuşmasının ardından söz alan Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi de ihracattaki genel eğilimin şimdiye kadar aşağı yönlü olduğunu söylerken, yıl sonu hedeflerinin 104 milyar dolar olduğunu bunu yakalamak için de bakanlıkla yoğun olarak çalıştıklarını anlattı. Büyükekşi, ihracat konusunda tünelin ucunda ışık görülmüşken ve rakamlarda yavaş yavaş yukarı yönlü kıpırdanmalar başlamışken döviz kurlarında yaşanan hareketlerden kaygılı olduklarını dile getirdi.
İzmir Valisi Cahit Kıraç ise Türkiye’nin gelişmesini ihracata dayandırdığını dile getirirken, “Türkiye ihracatının yüzde 10’u İzmir’den gerçekleştiriyor. Sorunlar olabilir. Önemli olan sorunları çözme kapasitesinin ortaya çıkarılmasıdır” diye konuştu.
Toplantıya bir gün önce de Ankara’da Akdeniz İhracatçı Birlikleri’nin sorunlarını dinlediğini anlatarak başlayan Bakan Çağlayan, sözlerine “Bugün de Ege’nin 12 dev adamını dinlemeye geldim. Sizler de ihracatın dev adamlarısınız” diye başladı. Zafer Çağlayan, Türkiye’yi coşturacak, koşturacak 500 milyar dolarlık ihracat hedefi için çalıştıklarını, 2023 yılında; yani Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yıldönümünde bu hedefi yakalayacaklarından emin olduğunu vurguladı. Göreve geldiği gün, çevresindekilere “Eşlerinizle vedalaşın, bavullarınızı hazırlayın” dediğini anlatan Bakan, Türk ihracatçısının dünya üzerinde ayak basılmadık gidilmedik ülke bırakmayacağına da değinirken, hiçbir yerden eli boş dönülmediğini de söyledi.
Türkiye’nin 2008’de gerçekleştirdiği 132 milyar dolarlık ihracatla dünya liginde üst sıralara tırmandığını vurgulayan Bakan Zafer Çağlayan, ihracatta her ay bir önceki aya göre daha pozitif bir seyir izlendiğine dikkat çekti.
Türkiye’de yeni bir ihracat seferberliği başladığını belirten dış ticaretten sorumlu Bakan Çağlayan, toplantıda yapılacak yeni çalışmaları da anlattı ihracatçılara. Dış İşleri, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’yla birlikte daha sıkı çalışacaklarının altını çizen bakan, tek bakanlıkmış gibi çalışacağını söyledi. Öte yandan müsteşarlığın dış ülkelerde görevli müşavirlerinin ihracat yapan şirketlerin plasiyerleri gibi düşünüleceğini, otel rezervasyonundan yabancı dil yardımına kadar pek çok konuda ihracatçıya daha fazla yardımcı olunacağına dikkat çekti.
İhracatta kurla ilgili sıkıntılar yaşandığını dile getiren Bakan Çağlayan, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’ndan bu yana bu konudaki görüşlerini her zaman net bir şekilde açıkladığını anımsattı. Çağlayan,”Eğer Merkez Bankası ihracat politikasına uygun bir faiz ve döviz politikası gerçekleştiremezse ihracatta istediğimiz noktaya gelemeyiz. Bu nedenle Merkez Bankası’nın bağımsızlığına sonuna kadar saygımız vardır ama Merkez Bankası’nın ekonomiye, ihracata bağımsız kalma lüksü yoktur. Bunu altını çizerek söylüyorum, Bu noktada Merkez Bankası’nın görevi gerekli regülasyonu yapmaktır” dedi. İhracatçının döviz kuruyla ilgili bir öngörüye sahip olması gerektiğini vurgulayan Çağlayan, “İhracatçının bu pozisyonu alması için de döviz kurunun düşmeyeceğine bir şekilde inanması gerekir ki bağlantı yapabilsin. Burada görev Merkez Bankası’na düşüyor” diye konuştu. Bakanın bu açıklamaları toplantıya katılan ihracatçılar tarafından coşkulu alkışlarla desteklendi.
Rusya ile sorunlar çözülüyor
Bakan Çağlayan Rusya Başbakanı Putin’in Türkiye ziyaretinde yapılan görüşmeler sonrası Rusya ile ihracatımızda yaşanan gelişmeleri de aktardı. 17 Ağustos 2009 tarihi itibariyle Rusya tam tespit uygulamasını tamamen kaldıracağını belirten Bakan Çağlayan, kuş gribi bahanesiyle önü kesilen kanatlı et ihracatında da sorunun çözüldüğünü, önümüzdeki günlerde ihracatın yeniden başlayacağını belirtti. Bakana verdikleri raporda bu sorunu dile getiren Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları böylece sorularının yanıtını bakana aktarmadan almış oldular.
İhracatçıların işlemlerini kolaylaştırmak amacıyla Güney Rusya’da bir lojistik merkezi kurulacağını da açıklayan Zafer Çağlayan, fizibilite çalışmasına başlayacaklarını belirtti.
Bakan’ın sık sık “Ben sizin sorunlarınızı iyi biliyorum, sizin içinizden geliyorum” mesajı verdiği konuşmasının ardından yaklaşık dört saat boyunca dinlediği Egeli ihracatçının sorunlarına getireceği çözüm önerileri merak konusu. Çünkü hiç kimsenin artık daha fazla zaman kaybetmeye tahammülü yok.
Category: Köşe yazıları