Kitapseverlere iki yeni kütüphane müjdesi verelim.
Bu hafta sayfamızda kitap severler için güzel haberleri paylaşmak istiyoruz. Varyant’taki “Şato” binasının yıllar önce restoran ve farklı amaçlarla kullanılan salonu kütüphane olarak düzenlenmiş. Şato Kütüphanesi’nin çok yakında hizmete gireceğini öğrendik. Şato Kütüphanesi’nin tabelaları, yönlendirme levhaları takılmış bile.
Okuma salonu ve kütüphane sıkıntısı çeken kitap dostları için bir güzel haberimiz daha var. Yakın zamanda Konak Belediyesi’nin de İzmirlilere güzel bir kütüphane kazandıracağını, üstelik bu kütüphanenin 7 gün / 24 saat hizmet vereceğini de öğrendik, sevindik. Bu kütüphaneye ilişkin bilgilerimiz netleşince elbette paylaşacağız sizlerle.
Şato’ya dijital kütüphane
İzmir çok yakında yeni bir kütüphaneye kavuşuyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilerek hazırlanan Şato binasındaki büyük salonda hizmet verecek Şato Kütüphanesi’nin önümüzdeki hafta açılması bekleniyor. Varyant üzerinde yer alan ve Halil Rıfat Paşa’ya dönen yolda yönlendirme tabelası da konulan kütüphanenin “dijital kütüphane” olarak hizmet vermesi öngörülüyor. Kütüphanenin girişindeki tabelada da, yönlendirme tabelasında da @ işaretinin kullanıldığı dikkat çekiyor. İsterseniz kendi bilgisayarınızla isterseniz kütüphaneden sağlayacağınız tabletle çalışabileceğiniz kütüphanede, okuyucuya sunulacak e-kitap platformundan istenilen bilgiye, yabancı kaynaklara, dergilere erişme olanağı da bulunacak. Dijital kütüphaneye ilişkin bilgilere ve verilere İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin web sitesinden sağlanacak bağlantılarla erişilebilecek.
Körfez manzaralı kütüphane
Gençlerin muhteşem Körfez manzarasına karşı ders çalışabileceği, bahçesinde çay-kahve içebileceği kütüphanede engelliler de düşünülmüş. Kütüphanede sesli kitapların yanı sıra Brail Alfabesiyle (kabartma harflerle) hazırlanmış kitaplar da bulunuyor.
Milli Kütüphane’nin okurlara artık yetmediği, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Alsancak Garı karşısındaki kütüphanesinin onarımda olduğu, İzmirli kitapseverlerin okuma salonu ve kütüphaneye ciddi ihtiyaç duyduğu şu dönemde Şato’da açılacak olan yeni kütüphane eminim gençlere ilaç gibi gelecek. Öte yandan 29 Ekim öncesi İzmirliler’e de güzel bir armağan olacak.
Şark Kahvesi’nden Şato’ya
İzmirlilerin manzarasına hayran olduğu, bir dönem restoran bir dönem de düğün, nikah salonu olarak da kullanılan Şato, Varyant’ta 1954 yılında mimar Rıza Aşkan ve Mimar Doğan Tekeli tarafından inşa edilmiş. Mimarlar, yapıyı Sedad Hakkı Eldem’in 1948’de yaptığı ve günümüzde yıkılmış olan İstanbul Taşlık Kahvesi’nin bir örneği olarak tasarlamış. Bina yol ile park arasında kalan alanda inşa edilmiş. Eğimli araziye oturan iki katlı yapının yol kotundaki giriş katında (bugün kütüphaneye dönüşen kısım) büyük yemek salonu, alt katta ise açık oturma terasları bulunuyor. İkinci Ulusal Mimarlık akımının bir örneği olan bina 1969 yılında İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin mülkiyetine geçmiş. Son dönemde İzmir Büyükşehir Belediyesi’nce Başkanlık Konuk Evi olarak da kullanılan Şato binası, ikinci derecede arkeolojik sit alanı içinde yer alıyor.
***
Ben Ne Okudum?
Atatürk ve Kurtuluş Savaşçıları
Kitap Dostu sayfamız için gönderilen paketten eğitimci, edebiyatçı yazar Mevlüt Kaplan’ın “Atatürk ve Kurtuluş Savaşçıları” ile “Atatürk ve Çanakkale Zaferi” kitapları çıktı. Bu iki kitabın 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı öncesinde elime geçmesi çok sevindirdi. Kaplan’ın sahibi ve genel yayın yönetmeni olduğu Özgür Eğitim Yayınları’ndan Nisan 2019 tarihinde çıkan kitaplar, yakın tarihimizin bir özetini sunuyor. Kaplan’ın “Atatürk ve Kurtuluş Savaşçıları” kitabı yedi bölümden oluşuyor. Mondros Anlaşması’ndan başlayan kitapta özellikle Kurtuluş Savaşı’nın kadın ve erkek kahramanları ile komutanlarının anılarının yer aldığı bölümler oldukça sürükleyici. Yazarın “Atatürk ve Çanakkale Zaferi” kitabı ise Mustafa Kemal’n yaşam öyküsüyle başlayıp Çanakkale Savaşı’nın bölümleri, kahramanları, yerli ve yabancı komutanlarla sürüyor. İvriz Köy Enstitüsü ve Gazi Eğitim Enstitüsü mezunu olan, onlarca şiir, masal, öykü, roman ve inceleme kitabı bulunan Mevlüt Kaplan her iki kitabını da 17 yıl askerlik yapan, yedi yıl Yemen’deki İngiliz esir kampında işkence gören dedelerine armağan etmiş.
***
İzmir Kitaplığı
İzmir Kültürpark’ın Anımsa(ma)dıkları
Temsiller, Mekanlar, Aktörler
Derleyenler: Ahenk Yılmaz, Kıvanç Kılınç, Burkay Pasin
İletişim Yayıncılık
Kültürpark hepimizin kolektif anılarında yer bulan, özellikle son dönemde kullanım kararları açısından çok tartışılan çokça gündeme gelen, kentin ortak mirası bir mekan. Kitabın tanıtımında “Fuar deyince, Türkiye’de uzun yıllar boyunca İzmir Fuarı anlaşıldı. Kültürpark’ta her yaz düzenlenen İzmir Enternasyonal Fuarı, 1950’lerden 1980’lere uzanan zaman kesitinde, memleketin en önemli kültür olaylarından biriydi. Hala da hayatta, fakat o altın çağındaki parıltısından uzak. Fuarın 2015’te yeni yerine taşınmasıyla, Kültürpark mekanının ise sonu gelmiş oldu” diyor. Kültürpark o altın çağındaki parıltısından uzak mı gerçekten de? Kitabı okudukça bu çok değerli ortak mirasımıza dair “Bilmediğim ne çok şey varmış” diyeceksiniz.
***
Yeni Çıktı
Tıbbiyeli Hikmet
“Ya İstiklal Ya Ölüm”
B. Suat Çağlayan
Bilgi Yayınevi – Roman
Tıp doktoru ve siyasetçi Prof. Dr. Suat Çağlayan’ın kaleme aldığı kitapta, Sivas Kongresi’ndeki çıkışıyla, bugün bile yurtsever Türk hekimliğinin gururu olan Tıbbiyeli Hikmet’in gerçek yaşamının kurguyla harmanlanmış hikayesi anlatılıyor. Balıkesir’in Savaştepe bucağında doğan Hikmet Bey, henüz İstanbul’da Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane’de bir öğrenciyken Kurtuluş Savaşın’da aldığı rol ve mandaya karşı tavizsiz duruşuyla tarihe iz bırakmış bir kahraman olarak tanınıyor.
***
Çok Satanlar
– Aşkımız Eski Bir Roman – Ahmet Ümit – Yapı Kredi Yayınları
– Velhasıl – Ercan Kesal – İletişim
– Bir Ömür Nasıl Yaşanır – İlber Ortaylı – Kronik
– Kalbimin Can Mayası – İclal Aydın – Artemis Yayınları
– Issız Kadınlar Sokağı – Canan Tan – Doğan Kitap
– Camdaki Kız – Gülseren Budayıcıoğlu – Doğan Kitap
– Beren İle Luthien -J. R. R Tolkien – İthaki
– Şehvetiye Tarikatı – İsmail Saymaz – İletişim
– Şeker Portakalı – Vasconcelos – Can Yayınları
– Hayat Cesurlara Torpil Geçer – Bircan Yıldırım – Destek Yayınları
Bu liste Kitapsan, Pan Kitabevi ve Yakın Kitabevi’nden derlenmiştir.
Şato’ya dijital kütüphane
Category: Kitap dostu yazıları