Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı’nın (TÜRGÖK), her yıl Mart ayında kutlanan Kütüphane Haftası kapsamında düzenlediği ve sadece görme engelli bireylerin katılabildiği Öykü Yarışması’na başvurular başladı. Kuruluşunun 15. yılını kutlayan TÜRGÖK’ün bu yıl onuncusu düzenlenen öykü yarışmasına son başvuru tarihi 20 Mart 2020 olarak duyuruldu.
Yarışma görme engelli bireyleri yazmaya yönlendirmek, kendilerine özgü duyarlılıklarını öykü türü çerçevesinde ortaya koymalarına olanak tanımak ve yeni yazarların ortaya çıkmasına fırsat yaratmak amacıyla düzenleniyor. Yarışmada yetişkinler ve gençler öbeğinin yanı sıra 2012 yılında yaşama veda eden TÜRGÖK’ün Kurucu Onursal Başkanı, avukat-yazar Gültekin Yazgan adına da özel ödül veriliyor.
Bu yıl yetişkinler öbeğinin teması “Kimi bekliyorsun?”, gençler öbeğinin teması ise “Sürpriz!” olarak belirlendi. Yarışmacılar yılda bir kez düzenlenen yarışmaya tek eser gönderebiliyor. Yarışmaya eser gönderecek kişinin TÜRGÖK üyesi değilse, görme engelli olduğuna dair bir belge göndermesi zorunlu. En fazla beş sayfa olacak öykülerin TÜRGÖK /Gürsel Aksel Bulvarı No: 35/Z. Üçkuyular-Konak/İzmir adresine gönderilmesi gerekiyor. Ödül töreni her yıl Mayıs ayında, Engelliler Haftası’nda düzenleniyor. Kazanan Türkiye’nin hangi kentinde olursa olsun, TÜRGÖK törene gelebilmesi için destek oluyor.
Yarışmanın seçici kurulu Birsen Ferahlı, Canan Tan, Eşref Karadağ, Mavisel Yener, Özgür Danışman, Yunus Bekir Yurdakul, Tülay Yazgan ve Düriye Ayyıldız’dan oluşuyor. TÜRGÖK Başkanı Tülay Yazgan, on yıldır düzenledikleri yarışmaya son derece güzel kaleme alınmış öykülerin gönderildiğini belirtiyor, “Ödül kazanan eserlerimiz sonrasında birer kitaba dönüşüyor” diye ekliyor.
Odül alan öyküler kitaplaşıyor
Yarışmada on yıllık süreçte ödül alan öyküler iki kitaba dönüşmüş. TÜRGÖK Başkanı Tülay Yazgan, 2011-2012-2013 yıllarında ve 2014-2015-2016 yıllarında dereceye giren öykülerin “Dokunan Öyküler” başlığıyla iki kitap olarak basıldığını belirtiyor. Üçüncü kitabın da basım aşamasında olduğunu anlatan Yazgan, kitapların kabartma harfle de basıldığını, ayrıca Arkadaş Dergisi’nde de seslendirildiğini dile getiriyor.
Görmeyen bireylerin yol arkadaşı
TÜRGÖK’ün kurulduğu 2004 yılından bu yana çok sayıda insanın yaşamına dokunduğunu anlatan Tülay Yazgan, Türkiye’nin her yerinden 6 binden fazla üyeleri olduğu belirtiyor. Eşi Gültekin Yazgan’nın derneğin kuruluşundan bu yana en önemli hedeflerinden birinin “ödünç kitap vermek” olduğunu dikkat çeken Yazgan, “Onun hayalini her geçen gün daha fazla görme özürlü bireye ödünç kitap göndererek gerçekleştiriyoruz” diyor.
Sizin de bir bağış kitabınız olsun
TÜRGÖK Türkiye’nin her yerine gönderilen ödünç kitap listesinin artması için çok güzel projeler hazırlamış. Diyelim bir yakınınız adına hayır yapmak istiyorsunuz. İşte size fırsat. Kabartma harflerle basılan kitabın üzerinde istenirse kim, kimin için bu bağışı yaptı yazılabiliyor. Böylece yakınınız için yaptığınız bağışla Türkiye’nin dört bir yanından yüzlerce görmeyen insan kitap okuyabiliyor, bilgilere erişebiliyor.
Yine Konak Belediyesi ile birlikte hazırlanan “Bir Kitapla Bin Yaşa” Projesi ödünç kitap servisinin kitap sayısını artırmak için yapılmış.
TÜRGÖK’ün bir başka özel projesi ise “Çocuğumla Kitap Okuyorum” projesi. Bir sivil toplum kuruluşunun sponsorluğunda hazırladıkları proje çocuğuna masal ya da kitap okumak isteyen ebeveynler için hazırlanmış. Renkli baskılı bir öykü ya da masal kitabının aynı zamanda kabartma kitabı da hazırlanmış. Hatta kitabın kahramanının bir de oyuncağı yapılmış. Ebeveynin kabartma kitaptan okurken, elinde oyuncağıyla çocuğun da renkli kitaptan takip edebilmesine olanak sağlanmış bu projeyle.
İngilizce, fen ve matematik öğretmenlerine çağrı
TÜRGÖK Başkanı Tülay Yazgan, derneğe kitap okuyarak destek olmak isteyen çok sayıda bireyin kendilerine başvurmasından sevinç duyduğunu söylüyor. Ancak bu konuda bir detaya dikkat çekiyor ve şunları söylüyor: “Sesli kitap elbette çok önemli. Ancak bizim normal roman ve öykü kitaplarının yanı sıra öğrencilerimiz için matematik, fen ya da İngilizce kitapların doğru şekilde seslendirilmesine de ihtiyacımız var. Okurken sesin kitapla uyumlu olması için özel bir hassasiyet gösteriyoruz. Emekli öğretmenleri ya da gönüllülerimizi bu kitapları seslendirmeleri için TÜRGÖK’e desteğe çağırıyoruz” diyor.
***
Türkiye’nin sesli kitaplıkları
Türkiye’de TÜRGÖK’ün yanısıra görme özürlüler için hizmet veren kitaplıklar arasında Akdeniz Üniversitesi Görme Engelliler Salonu Elektronik Kitaplığı, Altı Nokta Körler Kitaplığı, Altı Nokta Körler Vakfı Perihan Eser Minkari Dijital Kitaplığı, Ankara Barosu Görme Engelliler Kütüphanesi, Görme Engelliler Teknoloji ve Eğitim Laborabuvarı (GETEM), İstanbul Büyükşehir Belediyesi Görme Engelliler Kitaplığı, İstanbul Üniversitesi Engelsiz Bilgi Merkezi, Kadıköy Belediyesi Görme Engelliler Sesli Kütüphanesi, Milli Kütüphane Konuşan Kitaplar Bölümü bulunuyor. TÜRGÖK’ün web sitesindeki www.turgok.org/turkiye-sesli-kitapliklar bağlantısından bu kitaplıklara ulaşılabiliyor ve sesli eserler dinlenebiliyor.
***
TÜRGÖK’e adanmış iki özel kitap
Kör Uçuş / Gültekin Yazgan / Doğan Kitap
TÜRGÖK’ün kurucusu Gültekin Yazgan’ın otobiyografi niteliğinde kaleme aldığı “Kör Uçuş” kitabı, onun ifadesiyle, körlerin yaşadıklarını ve ne gibi hizmetlere ihtiyaçları olduğunu ayrıntılı biçimde anlatıyor. Yazgan, 74 yaşında kaleme aldığı, 80 yaşında güncellediği kitabın önsözünde, TÜRGÖK fikrinin doğuşuna değiniyor. Körlüğünün ilk yıllarında Aydın’da gittiği İngilizce kursuna devam ederken tanıştığı British Council yetkililerinin kendisine hediye ettiği bir çuval kabartma kitabın kitaplığını kurma fikrine yol açtığını söylüyor. Gültekin Yazgan’ın TÜRGÖK’ün kurumsallaşma sürecinde yaşananları, yaptıklarını, kendi deneyimlerini son derece içten bir dille anlattığı “Kör Uçuşu” kitabı TÜRGÖK’ten sağlanabiliyor.
Onlar Benim Karamanlarım / Doğan Cüceloğlu / Remzi Kitabevi
Yazımına “Kör Uçuş” kitabının yol açtığı “Onlar Benim Kahramanlarım” kitabı Doğan Cüceloğlu tarafından “felsefi psikoloji” türünde kaleme alınmış. Cüceloğlu, Kör Uçuş kitabını okuduktan sonra aileyle bizzat tanışmak istemiş. Yaşamlarından öylesine etkilenmiş ki, onları tanımak ve tanıtmak isterken, yaşamlarını bilmenin Türkiye’yi zenginleştireceğine inanmış. Aileyle yaptığı söyleşilerden derlenen kitapta Cüceloğlu, yaşam öyküsünden çok etkilendiği Gültekin Yazgan’ı anlatmış. Bugün 16. baskıya ulaşan kitapta Yazgan’ın körlük süreci, yaşadıkları, eğitimi, olaylara bakış açısı, ve Tülay Yazgan’ın elli yılı aşkın yol arkadaşlıkları, birlikte aştıkları engeller, TÜRGÖK’ü kurarken yaşadıkları ve sadece görme özürlülere değil herkese rol model olacak bir insanın yaşamı anlatılıyor.
***
Mukadder Özakman’ın kültürel mirası bekliyor
Geçtiğimiz hafta yayımlanan Kitap Dostu sayfamızda bir çağrıda bulunmuştuk. Edebiyatımızın son taşlama ustalarından biri olarak tanınan İzmirli yazar, şair Mukadder Özakman’ın vefatının ardından sahipsiz kalan kültürel mirası içindi bu çağrı. Özakman’ın dostları İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer’den randevu beklediklerini belirtmişti. Mukadder Özakman’ın dostları henüz ne İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden ne de başka bir yerel yönetimden ses çıkmadığını belirttiler. Biz de konuyu takip için bu bilgiyi paylaşalım. Okudukça çoğaldığımız günler dileğiyle…
***
Gazeteden Tarihe Bakış Projesi
İstanbul Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı’nın araştırmacılar için önemli bir kaynak olan “Gazeteden Tarihe Bakış” projesi hizmete açıldı. Üniversitenin Merkez Kütüphane koleksiyonunda yer alan yaklaşık 18 bin 422 adet cilt gazetenin taranarak kullanıma sunulduğu projede Osmanlıca, Rumca, Bulgarca, Fransızca, Almanca, İngilizce, Türkçe gibi çeşitli dillerde yayınlanan gazeteler yer alıyor. Proje aynı zamanda dönemin tarihine ışık tutacak nitelikteki gazete arşivinin korunmasını da amaçlıyor. Çalışmaları süren proje kapsamında, günlük erişilebilir şekilde ve OCR metodu ile 1928-1942 yıllarını kapsayan yaklaşık 688 cilt, 55 başlık ulusal ve yerel gazeteden 581 bin 106 sayfa görüntü taranmış ve elektronik ortama aktarılmış. Siteye kutuphane.istanbul.edu.tr adresinden ulaşılabiliyor.
***
Yaşar Kemal’i Anma Etkinliği
Türk edebiyatının en önemli yazarlarından Yaşar Kemal için ölüm yıldönümü olan 28 Şubat 2020 Cuma günü İzmir’de de anma etkinlikleri düzenleniyor. Yazarın yaşama veda edişinin beşinci yılında Buca Belediyesi’nin düzenlediği “Binbir Çiçekli Bahçe-Anılarla Yaşar Kemal” etkinliğine araştırmacı yazar Işık Öğütçü konuşmacı olarak katılıyor. Buca Belediyesi Kültür ve Sanat Merkezi’ndeki etkinlik saat 20 00’de başlayacak. Söyleşinin moderatörlüğünü gazeteci yazar Mazlum Vesek üstleniyor. Aynı gün Karabağlar Belediyesi “Aramızdan Ayrılışının 5. Yılında Yaşar Kemal’e Saygı” etkinliği düzenliyor. Yaşar Kemal Mahallesi’nde (İzmir Büyükşehir Belediyesi Çok Amaçlı Spor Salonu yanı) yer alan büstü önündeki anma töreni saat 11.00’de gerçekleşecek.
***
Yıldırım kitaplarını meslektaşları için imzalayacak
Yayımlandığı haftadan itibaren “çok satan kitap” listelerinin ilk sıralarında yer alan tarım yazarı, gazeteci Ali Ekber Yıldırım yeni yayımlanan “Üretme Tüket / İthalat, Siyaset, Rant Kıskacında Tarım” kitabını meslektaşları için imzalayacak. İzmir Gazeteciler Cemiyeti ve Ekonomi Muhabirleri Derneği İzmir Şubesi’nin işbirliğiyle gerçekleşecek imza ve söyleşi etkinliği 5 Mart 2020 Perşembe günü yapılacak. Ege İhracatçı Birlikleri’ndeki etkinlik saat 18. 30’da başlayacak. Yıldırım. SİA Yayınevi’nden çıkan kitabında tarımda, gıdada, kırsal yapıda yaşananlarla ilgili bir kesit sunuyor. “Zengin toprakların fakir insanları olmayı hak etmiyoruz” diyen tarım yazarı, gazeteci Ali Ekber Yıldırım, kitabının tarım ve gıdayla ilgilenenler, üretici, tüketici kısacası herkes için temel kaynak niteliğinde bir kitap olduğuna inandığını söylüyor.
***
Mehmet Sadık Kırımlı’nın imza günü
Türk edebiyatına emek veren şair ve yazarları konuk ederek okurlarıyla buluşturan, kitaplarını yeniden gündeme taşıyan, birikimlerini genç kuşaklara aktaran Edebiyatımızda Vefa İstasyonu Platformu, Mehmet Sadık Kırımlı’yı “Yüreğini Güneşe Seren Ozan” söylemiyle konuk edecek. Karşıyaka Belediyesi Çarşı Kültür Merkezi’ndeki etkinlik 26 Şubat 2020 Çarşamba günü saat 18. 00’de başlayacak. Oğuz Tümbaş’ın yönettiği “Şiirimizde İçli, Özgün Bir Ses” başlıklı söyleşinin de yer alacağı etkinliğe Bilsen Başaran, Fergun Özelli konuşmacı olarak katılacak. Yunus Bekir Yurdakul’un sunumunu yapacağı etkinliğe Necla Akbaşak ise solist olarak katılacak. Etkinlikte şiirleri Neslihan Perşembe ve Neval Savak seslendirecek.
***
Çok satanlar listesi
Leylan – Selahattin Demirtaş – Dipnot
Sarmal – Murat Ağırel – Kırmızı Kedi
Dayının Casusları – Aytunç Erkin – Kırmızı Kedi
Hiç’likten Gelen Güç – Tuğçe Işınsu – Feniks
Üretme Tüket – Ali Ekber Yıldırım-Sia
Hiçbir Karşılaşma Tesadüf Değildir – Hakan Mengüç – Destek
Gondolin’in Düşüşü – J.R.R. Tolkien – İthaki Yayınları
Yeryüzü Misafiri – Ünal Ersözlü – Kara Karga Yayınları
Bunu Herkes Bilir – Emrah Safa Gürkan – Kronik
Bir Ömür Nasıl Yaşanır – İlber Ortaylı – Kronik
Bu liste Duvar, Kırmızı Kedi, Pan, Remzi ve Yakın kitapevlerinin katkılarıyla oluşturuldu.
Yazar Saadet Erciyas’ın önceki “Kitap Dostu” yazıları:
[catlist id=58 pagination=no]