Kemeraltı’nda İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Sokak Sağlıklaştırma Projesi’ni sürdürdüğü, “2. Beyler” olarak da bilinen 848 Sokak’ta uzun zamandır kullanılmayan, harap durumdaki eski Adliye arşivi binası kütüphaneye dönüşecek. İzmir Valiliği ile yapılan protokolle Tarihi Kemeraltı İnşaat Yatırım Ticaret AŞ’nin de (TARKEM) ortak olduğu proje tamamlandığında Kemeraltı, Milli Kütüphane’nin yanı sıra ikinci bir kütüphaneye kavuşmuş olacak.
“2. Beyler Kütüphanesi” adını taşıyacak yapının restorasyonu projesine ilişkin bilgiye TARKEM’in web sitesinden de ulaşılabiliyor. Projenin gerçekleşeceği 848 Sokak’taki tescilli parsel üzerinde bulunan yapı, küçük avlusunda yer alan biri üç katlı betonarme bina ile çift merdivenli girişi bulunan iki katlı eski bir konaktan oluşuyor. Tarihi yapının, genç ve çocukların yararlanacağı “yeni nesil kütüphane” olarak hizmet vermesi öngörülüyor.
Çalışmalar tamamlandığında yapıda etüt salonları, sesli/sessiz okuma salonları, esnek ve ortak çalışma alanları, dijital kütüphane, etkinlik alanı, kafe ve çocuklara yönelik atölye alanı yer alacak. Adliyenin Konak’ta hizmet verdiği dönemde arşiv olarak kullanılan binanın, uzun yıllardan bu yana yer sorunu yaşayan Milli Kütüphane Vakfı’nın şubesi olarak değerlendirilmesi de gündeme gelmişti. Projenin yaşma geçirilmesine ilişkin çalışmaların 2020 yılı içinde İzmir Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı tarafından başlatılacağı belirtiliyor.
***
“Umutlar Yarım Kaldı Aristonikos”
Prof. Dr. Suat Çağlayan son kitabında okurları ütopik Güneş Ülkesi’ne götürüyor
Hekim, siyasetçi, yazar Prof. Dr. Suat Çağlayan’ın okurları iki bin yıl öncesinin parlayan yıldızı Pergamon Krallığı’na ve Leukai Antik Kenti’nde filizlenen Güneş Ülkesi’ne götürdüğü romanı “Umutlar Yarım Kaldı Aristonikos” Ağustos ayında kitap raflarında yerini aldı. İzelman AŞ tarafından yayımlanan kitabın arka kapak yazısını söylencelerin ustası Prof. Dr. Şadan Gökovalı yazmış. Kitabın öndeyişini ise İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer kaleme almış.
Prof. Dr. Çağlayan, Pergamon kralı Eumenes’in Efesos’lu bir arp sanatçısıyla olan evlilik dışı ilişkisinden doğan oğlu Aristonikos’un öyküsünün anlatıldığı yeni romanında, kayıtlara geçen ilk köle isyanını tarihsel bir roman kurgusu içinde sunuyor. Tarihe meraklı okurlar için titizlikle kaleme alınmış ve incelikle kurgulanmış kitabın yazılış öyküsünü Tarihi Havagazı Fabrikası’nda bir araya geldiğimiz Prof. Dr. Suat Çağlayan’dan dinledik. Konusunu tarihten alan kitaplarını, kitapları nasıl kurguladığını, Çiğli’de bulunan unutulmuş antik kent Leukai’yi ve Bergama’yı konuştuk.
Tarihi konularda yazmanın yazarı rahatlatan, hayal kurmaya izin veren yanı olduğuna değinen Prof. Dr. Çağlayan, “Umutlar Yarım Kaldı Aristonikos” kitabını hazırlarken ciddi bir araştırma sürecinden geçtiğini anlatıyor. Prof. Dr. Suat Çağlayan, “Ne yazacağıma karar verdikten sonra internetten araştırıyorum. En zengin kaynak yine Türkçe bu konularda. Çünkü bunlar bizim toprağımızın insanı. Araştırma yaptıktan sonra malzemeyi yığıyorum ve işliyorum. Sadece düşünüyor ve kurguluyorum. Yaklaşık altı ay süren zihinsel bir kurgu dönemi yaşadım bu kitapta” diyor.
Bir tarih kitabı yazmadığının altını çizen Prof. Dr. Çağlayan, “Ne kadar geç tarihe gidersem, düşlerimi daha çok ve daha iyi yansıtabiliyorum. Çünkü size geniş bir hayal kurma şansı veriyor” görüşünü dile getiriyor. Kitapta yer alan saray entrikalarını kaleme alırken çok eğlendiğini anlatan Prof. Dr. Suat Çağlayan, şu sıra Hipokrat’ı anlatan bir roman üzerinde çalıştığını söylüyor, “Hipokrat’ın yaşamının yüzde 5’i biliniyor yüzde 95’i ise bilinmiyor. Bu bana hayal kurma gücü veriyor, daha geniş bir açıdan bakabiliyorum” diye ekliyor.
Kurgu da olsa tarihi romanların en güzel yanı kuşkusuz adı unutulmuş kentleri, uygarlıkları yeniden gündemimize getirmesi. Leukai de bu kentlerden biri. Aristonikos’un günümüzden iki bin yıl önce isyan başlattığı bir donanma üssü halindeki Leukai bugün Çiğli – Menemen arasında, adı pek bilinmeyen geçmişten neredeyse hiçbir izin kalmadığı bir antik kent.
Prof. Dr. Çağlayan, “Leukai’ya gittiğinizde üç adadan oluştuğunu hala görebilirsiniz. Zaman içinde Gediz Nehri’nin taşıdığı alüvyonlar Menemen Ovası’nı doldurmuş ve bu doldurmalardan Leukai de etkilenmiş. Kuş Cenneti’nin sınırları içinde olması Leukai için büyük şans. Bugün adı unutulsa da yaşanan savaşlar ve dünyanın tanıdığı Kuş Cenneti sayesinde bir turizm çekim alanına dönüşebilir burası” diyor.
Aristonikos’un yarıda kalan umutlarını anlatan romanı okurken, İzmir’in UNESCO Miras Listesi’nde yer alan iki önemli kenti Efes’in ve Bergama’nın günümüzden iki bin yıl önceki yaşamının nasıl olduğuna ilişkin de bir fikriniz oluşuyor. Bir liman kenti Efes’in özgürlükler içindeki halkının yaşamına, Pergamon Krallığı’nın yükselişine, dünyanın en dik tiyatrosunun kuruluşuna, Athena Tapınağı’nın, heykel okullarının, Zeus Sunağı’nın, stadyumun ve görkemli Bergama Kütüphanesi’nin yapılışına, parşömenin bulunuş öyküsüne, dünyanın en önemli sağlık yurtlarından biri olan Asklepion’daki uygulamalara, kentin otacılık tarihinin gelişimine doğru bir yolculuk yapıyorsunuz.
Yaşamının yaklaşık 30 yılını çocuk doktoru olarak geçiren, milletvekili, eski Kültür Bakanı, yazar, siyasetçi, kamu ve özel sektörde yöneticilik yapmış bir bürokrat olarak tanıdığımız Prof. Dr. Suat Çağlayan’ın hem çocuklar hem de yetişkinler için kaleme aldığı zeytin temalı kitaplarından sonra tarih romanları da okurların ilgisini çekecek.
***
TÜRGÖK’ten Uzaktan Eğitim İngilizce Kursu
Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı (TÜRGÖK) ve Dokunsal Anneler Topluluğu’nun işbirliğiyle görme engelli ilkokul 2, 3 ve 4. sınıf ve ortaokul 5, 6, 7 ve 8. sınıf öğrencilerine uzaktan eğitimle İngilizce kursu verilecek. Derslere katacak TÜRGÖK üyesi görme engelli öğrencilerin kabartma İngilizce kitapları TÜRGÖK tarafından ulaştırılacak. Kursa katılacaklar öğrencilerin kabartma kitapları alabilmesi için Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı’na üye olması gerekiyor. Ayrıntılı bilgi 0 232 224 26 27 numaralı telefon aracılığıyla TÜRGÖK yetkililerinden alınabiliyor.
***
Türkiye Yayıncılar Birliği’nden Düzeltmenlik Atölyesi
Türkiye Yayıncılar Birliği’nin internet üzerinden çevrim içi düzenlediği Düzeltmenlik Atölyesi’nin ikincisi tamamlandı. Atölye kapsamında bir düzeltmenin bilmesi gerekenler hem teorik hem de uygulamalı olarak anlatıldı. 7-17 Ekim 2020 tarihleri arasında gerçekleşen atölye uzun yıllardır farklı yayın evlerinde editör ve düzeltmen olarak çalışan Dr. Erkan Irmak’ın eğitmenliğinde düzenlendi.
Türkiye Yayıncılar Birliği, 2012’den bu yana “Yayıncılığa Giriş, Editörlük, İleri Editörlük, Yayıncılıkta Pazarlama-Satış” eğitimleriyle Türkiye yayıncılığına nitelikli insan gücü katkısı vermeyi sürdürüyor. Atölye yayın evlerinde bu alanda çalışmak isteyenler, editörler, basılı ya da dijital mecralarda yazı işleriyle uğraşanların katılımıyla gerçekleşiyor.
Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından belirlenen düzeltmenlik meslek standartlarını içeren Online Düzeltmenlik Atölyesi’nde, herhangi bir yazıyı düzeltmenin kuralları anlatılırken farklı türlerdeki metinlerin ihtiyaçlarına yönelik bilgiler de uygulamalar eşliğinde aktarılıyor. Atölyeye katılanlara Türkiye Yayıncılar Birliği Eğitim Sertifikası veriliyor. Kasım ayında üçüncüsü düzenlenecek atölyede eğitim almak isteyenler turkyaybir.org.tr adresinden ayrıntılı bilgiye erişebiliyor.
***
Çok satanlar
Son Cüret – Yılmaz Özdil – Sia Yayınevi
Madalyonun İçi – Gülseren Budayıcıoğlu – Remzi Kitabevi
Günahın Üç Rengi – Gülseren Budayıcıoğlu – Remzi Kitabevi
Yetişkinlerin Yalan Hayatı – Elena Ferrante – Everest
Kur’an İncil ve Tevrat’ın Sümer’deki Kökeni – Muazzez İlmiye Çığ – Kaynak Yayınları
Bir Nefes Gibi – Ferzan Özpetek – Can Yayınları
Rehin – Sabahattin Önkibar – Kırmızı Kedi Yayınevi
Fikri Hür Vicdanı Hür – İsmail Küçükkaya – Nemesis Kitap
Nasreddin – Hüsnü Arkan – Sia Yayınevi
Suya Yazılan – Fazıl Say – Romancı
Bu liste Duvar, Kırmızı Kedi, Remzi ve Yakın kitapevlerinin katkısıyla hazırlanmıştır.