Çarşının tarihi eserleri minyatür sanatıyla yorumlandı
Geçtiğimiz yıl Nisan ayında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne giren Tarihi Kemeraltı Çarşısı’nın en önemli tarihi yapıları çağdaş minyatür sanatçısı ve eğitmeni Arya Kamalı’nın önderliğinde hazırlanan “101 Kemeraltı Efsanesi” adını taşıyan kitapta resmedildi. Bu birbirinden güzel tarihi yapıların ağırlıkla minyatür sanatıyla yorumlandığı kitabın yayımlandığı sıralarda ilginç bir rastlantıdır ki, minyatür sanatı da UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi’ne girdi.
Kızlarağası Hanı’nda 1994 yılından bu yana çalışmalarını sürdüren ve kendisini “Çağdaş İzmir minyatür sanatçısı” olarak tanıtan Arya Kamalı, 101 sanatçıyla yola çıktıkları, farklı nedenlerle 74 sanatçıyla tamamladıkları projenin iki yıllık yoğun bir çalışmanın ürünü olduğunu söylüyor. “101 Kemeraltı Efsanesi” kitabının bir sosyal sorumluluk projesi olduğunu anlatan Kamalı, projede İran, İsveç, İtalya, Üsküp’ten ve İzmir’in yanı sıra Karabük, Ankara, İstanbul’dan sanatçıların da yer aldığını belirtiyor.
Kitabı tamamen kendi olanaklarıyla yayımladığını anlatan Arya Kamalı, bu projede şu an ayakta olan, restore edilmiş, yaşayan, görülebilen binaları işlediklerini söylüyor. Kamalı, “Arkadaşlarımızla çok titiz bir çalışma gerçekleştirdik. Geniş bir araştırma yapıldı, yayımlamadan önce TARKEM’deki arkadaşlarımız kitabı gözden geçirdiler, bize destek verdiler. Bu eser, bu kitap başka kentlere de ilham olabilecek. Bunu uzun yıllar atölyeme gelip eğitim alan arkadaşlarımın gerçekleştirmesini, onların bu sorumluluğu almasını istiyorum” diyor.
Arya Kamalı, 240 sayfalık kitaptaki çalışmaların yüzde 70-80’inin minyatür çalışmasından oluştuğunu, kitapta mozaik, suluboya, yağlı boya, tezhip, ebru, çini, hat, naht gibi plastik sanatların farklı dallarından yapıtların da bulunduğunu dile getiriyor. İzmir için bir ilk olan, Türkçe ve İngilizce hazırlanan kitapta yer verilen, İzmir’le özdeşleşmiş, Kemeraltı’nın simgesi olmuş mekanlardan bazıları şunlar:
Eczacıbaşı Itriyat Fabrikası, Polis Anıevi, Milli Kütüphane ve Opera Binası, Şadırvanaltı Camisi Şadırvanı, Algaze Sinagogu, Başdurak Camisi, Dönertaş Sebili, Ali Ağa Camisi, Ali Paşa Meydanı, Yalı Camisi, Meserret Oteli, Salepçioğlu Camisi Çeşmesi, İkiçeşmelik Camisi, Şadırvanaltı Camisi Çeşmesi, Yeşildirek Hamamı, Yeni Şükran (Hacı Hasan) Oteli, Tevfik Paşa Hamamı, Manisalıoğlu Han, Küçük Karaosmanoğlu Han (L’Agora Butik Otel), Başdurak Camisi, Kemeraltı Polis Karakolu, Etnoğrafya Müzesi, Alanyalı Yemişçizade Konağı, Kestanepazarı Camisi, Gureba-i Müslimin (Memleket) Hastanesi, Agora, eski Konak Halk Eğitim Merkezi.
İzmir tarihine ilişkin değerli bir armağan kitap olarak da değerlendirilebilecek “101 Kemeraltı Efsanesi” kitabının sonunda, bir harita da yer alıyor. Okura tarihi bir gezi rotası sunan harita, Kemeraltı turuna Saat Kulesi’nden başlıyor. Arya Kamalı’nın önderliğinde hazırlanan “101 Kemeraltı Efsanesi” kitabından edinmek isteyenler, sanatçıya 0 539 4215600 numaralı telefon aracılığıyla erişebilir.
***
Aristonikos Kitap Kulübü toplandı
Çiğli Belediyesi’nin vatandaşları okumaya yönlendirmek amacıyla kurduğu “Aristonikos Okuma Topluluğu” ilk toplantısını 11 Şubat 2021 günü internet ortamında, çevrimiçi gerçekleştirdi. Topluluk ilk buluşmasında eski Kültür ve Turizm Bakanı, yazar Suat Çağlayan’ın “Umutlar Yarım Kaldı – Aristonikos” kitabını değerlendirdi. Kitabı okuyup çevrimiçi toplantıda görüşlerini dile getiren topluluk üyeleri, yazar Çağlayan’a kitaba ilişkin sorular yöneltti. Kitap kulübü bir sonraki toplantıda Turan Ali Çağlar’ın “Amasanga” romanını okuyup üzerinde tartışma kararı aldı. “Amasanga – Bir Başka Adıyla Amazon” kitabı, geçtiğimiz yıl Çiğli Belediyesi Fakir Baykurt Roman ödülünü kazanmıştı. Kitap, adları yanlışlıkla “Amazon” olarak tarihe geçen eşitlikli Amasangalar’ın Hititler’den başlayan, Frigyalılar, Selçuklular, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerine kadar süren toplumsal gelişim sürecini anlatıyor.
***
Çocuklarımızla Okuyoruz Kitap Kulübü’ne Fırat Sunel konuk olacak
Yazar Semra Yeşil ve Tarih öğretmeni Vildan Turan’ın sunuculuğunda gerçekleştirilecek “Selçuk Çocuklarımızla Okuyoruz Kitap Kulübü”nün Mart ayı söyleşisine hukukçu, diplomat ve yazar Fırat Sunel konuk olacak. Zoom uygulamasıyla çevrim içi yapılacak söyleşi 15 Mart 2021 Pazartesi günü 20.00-22.00 saatleri arasında izlenebilecek. Söyleşide İzmirli yazar Fırat Sunel’in göç, sürgün ve mübadele temalarını işlediği “Salkım Söğütlerin Gölgesinde”, “Sarpıncık Feneri” ve “İzmirli” kitapları irdelenecek. Kitap kulübünün toplantısını izlemek isteyenlerin 14 Mart 2021 tarihine kadar e.bekdemir1968@gmail.com e-posta adresine ileti göndererek kayıt yaptırmaları gerekiyor. Kitap kulübünün söyleşileri Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Genel Merkezi düzenlemesi ve Selçuk Şubesi’nin desteğiyle gerçekleşiyor.
***
Okuyay Platformu’ndan öneriler: Okuma tutkunuz köreldiyse…
Türkiye Yayıncılar Birliği artık eskisi kadar okumadığını düşünenler ve daha çok okumak isteyip de okuyamayan yetişkinler için YouTube kanalında “Okuma Tutkunuz Köreldiyse” başlığını taşıyan bir video yayınladı. Videoda okuma alışkanlığını tazelemek isteyenler için sıralanan önerilerden bazıları şöyle:
– Yanınızda her zaman okuyacak bir şey (kitap, dergi, gazete) bulundurun.
– Evinizde bir okuma köşesi oluşturun.
– Bir hedef belirleyin. İster günde 15 dakika, ister haftada bir kitap ya da ayda beş kitap…
– Okuma listesi yapın.
– Teknolojiden yararlanın. E-kitap okuyucusu edinerek kitaplarınızı yanınızda taşıyın ya da sesli kitap dinleyin.
– Kitaplardan uyarlanan filmler ya da tiyatrolar izleyin.
– Bir kitap sitesinin bültenlerine üye olun.
– Bir kitap kulübüne üye olun.
– Gece yatmadan en az 30 dakika önce telefonunuzu kaldırın ve bir kitap okuyun.
– Aynı dönemde birden fazla kitap okuyun.
– Daha hızlı okuma metotları öğrenin.
***
Ben Ne Okudum?
Şemsiyelerim / Beko Dikmen / Meşe Kitaplığı
“Şemsiyem… Başımın üstündeki kubbesinin yanlarından topuklarıma kadar beni saran şeffaf bir fanus gibiydi. Onun beni tüm kötülerden ve kötülüklerden koruduğunu düşünür, benim en iyi dostum olduğuna inanırdım. Ner zaman yanlarında olamayacağımı düşünerek sevdiğim ve sevenlerim için açtığım küçük şemsiye kubbelerini de benim büyük şemsiyemin içine sığdırarak şemsiyelerimi yarattım. Onlar benim kutsal korunağım, en vefalı dostlarım, sevgilerim, hayallerim, umutlarım, acılarımın tebessümü, yalnızlığımın yoldaşı, dertlerimin hüzünlerimin örtüsü, çaresizliğimin çaresiydiler. Yaşam hüzün olup üstüme yağarken, azap yağmurlarından hep onlarla korundum”. Beko Dikmen’in anı türündeki kitabı “Şemsiyelerim”, Kasım ayında Yakın Kitabevi Yayınları’ndan çıktı. Bir “günlük” tadındaki kitap son derece duygusal şekilde kaleme alınmış. Okuru kimi zaman güldüren kimi zaman da hüzünlendiren, sürprizlerle dolu bir yaşam öyküsünü okuyan herkes kendi yaşamından bir kesit bulacak.
***
Noktam Eksik Olmasın / Yunus Bekir Yurdakul / Biz Kitap
Yazar Yunus Bekir Yurdakul’un kaleme aldığı “Noktam Eksik Olmasın”ın ilk baskısı 2011 yılında Heyamola Yayınları’nın “İzmirim” dizisi içinde yayımlanmış. Yazar, kitabının ikinci basımının önsözünde, ilk kitabında sayfa sınırlaması nedeniyle yer veremediği bölümlerin tamamının bu kitapta yer aldığını söylüyor. Yurdakul, 2010 yılında alan çalışmasını tamamladığı kitabında Hatay semtinin kalbi Nokta yöresinde o gün itibariyle 18 yıla varan tanıklığını yapıyor.
Okura adım adım semti gezdiren yazar, ilkokulunu, kitapçısını, taksici esnafını, terzisini, büfelerini, simitçisini ziyaret ediyor, bir çeşit sözlü tarih çalışması yapıyor. Ayşe Mayda’dan Halikarnas Balıkçısı’na, Samim Kocagöz’den Turgay Gönenç’e, Musa Baran’dan Ruhi Mutlu’ya, Refik Durbaş’tan Sezen Aksu’ya… yolu semtten geçenlerin keyifli anılarına yer veriyor. Kitabıyla Yunus Bekir Yurdakul, İzmir’in sıradan semtlerinden biriymiş gibi görünen Nokta semtinin, bir çok kişinin yaşamında aslında bir nokta değil, başlangıç olduğunu hissettiriyor.
Çok satanlar
- Empedokles’in Dostları / Amin Maalouf / Yapı Kredi
- Var Mısın? / Doğan Cüceloğlu / Kronik Kitap
- Metastaz 2: Cendere / Barış Pehlivan – Barış Terkoğlu / Kırmızı Kedi
- Kadınlar Sıcak Erkekler Soğuk Sever / Esra Ezmeci / Destek
- Özgürlüğün Rengi Mavidir / Cem Seymen / Destek
- Çocukluğumu Bindirdim Tramvaya, O Gitti Ben Kaldım Yaya / Müjdat Gezen / Kırmızı Kedi
- Ickabog / J. K. Rowling / Yapı Kredi
- İnfernis / Mahfi Eğilmez / Remzi Kitabevi
- Gözde Bir Kordon / Gülce Başer / Pikaresk
- Seyir / Piraye / Mona Kitap
Bu liste Kırmızı Kedi, Pan, Remzi ve Yakın Kitabevi’nin katkılarıyla hazırlanmıştır.