Cumhuriyetin asırlık eğitim kurumu İzmir Kız Lisesi 14 Mayıs 2022 Cumartesi günü düzenlenen 99. Yıl Geleneksel Lokma günü’nde, okula gönül vermiş belki de bine yakın öğrenciyi bir araya getirdi.
Hikayesi olan bir okuldan mezun olmak çoğu kez kendinizi gururlu hissettirir. Hele ki, Cumhuriyet’in kuruluşuna tanıklık etmiş, Cumhuriyet’in eğitim kurumu olmuş, Atatürk’ün ziyaretiyle onurlandırdığı tarihi bir okuldan mezunsanız gururunuz daha da artar. Yüz yıla yakın bir süredir ayakta kalmayı başarmış bu eğitim kurumunun size aktardığı koruyucu değerlere daha çok sahip çıkar, aldığınız öğretileri, kültür mirasını gelecek nesillere, yeni mezunlara aktarmak yaşam boyu vazgeçilmez ilkeniz olur.

İzmir’in ilk kız okullarından, benim de mezunu olduğum İzmir Kız Lisesi de bu niteliklere sahip bir eğitim kurumu. 14 Mayıs 2022 Cumartesi günü düzenlenen 99. Yıl Geleneksel Lokma günü, okula gönül vermiş belki de bine yakın öğrenciyi bir araya getirdi. Pandemi nedeniyle iki yıldır gerçekleştirilemeyen lokma günü, kentimizin bu tarihi okulundan mezun olmuş ve sağlam dostluklarını yıllar boyu koparmadan sürdürebilmiş mezunları, öğretmenleri, okul yöneticilerini buluşturdu. Okulun tüm sınıfları, koridorları, bahçesi, yemekhanesi, kantini kapılarını kendisini özlemle kucaklayan konuklarına açtı.
Nice öğretmenler, “hocaların hocası” olarak anılan profesörler, sanatçılar, yazar ve şairler, tarihçi, gazeteci, bilim insanı, ama en önemlisi ayaklarının üstüne güvenle duran Cumhuriyetin aydınlığıyla yetiştirilmiş kızların buluşmasıyla anılar koridorlarda, okul merdivenlerinde uçuştu gün boyu. Öğretmenler mezun ettikleri öğrencilerine verdiği emeğin boşa gitmediğini görmekten gurur duydu. Öğrencilerse sayıları az da olsa, kendilerini yetiştiren saçlarına ak düşmüş emektar öğretmenlerini sağlıkla bir kez daha ayakta görebilmenin mutluluğunu yaşadı.
Okul müdürü de, İKL mezunu
İzmir Kız Lisesi’nin genç müdürü Suna Yoldaş Özdemirçelik, önümüzdeki yıl 100. yılını kutlayacak olmanın heyecanını şimdiden hissettiklerini dile getirdi. Odasında okulun eski müdürlerinden Meryem Yurdakul’un yanı sıra yine eski müdür yardımcısı öğretmenlerinden Seher Bayık ile sohbet ederken tanıştık kendisiyle. İzmir Kız Lisesi’nden 1993 yılında mezun olduğunu anlatan Özdemirçelik, “Bugün ben de bir mezun olarak lokma günümü keyifle kutluyorum” diyor ve sözlerini şöyle sürdürüyor:
“Geçmişte benim eğitim aldığım dönemin müdürlerimi, öğretmenlerimi burada ağırlamaktan, arkadaşlarımla buluşmaktan büyük gurur duyuyorum. Ayrıca 100. yıl mezunlarının benim öğrencilerim olacak olması heyecan verici. Ben de buradan çok şey öğrendim. Bir kültürle yetiştik okulumuzdan. Ortalama bir öğrenci olmama karşın mezun olduktan sonra üniversite sınavı dahil girdiğim tüm memuriyet sınavlarını başarıyla geçtim. Çünkü çok iyi bir eğitim almıştık. Aldığımız en önemli eğitimse özgüvenli olmaktı.”
İzmir Kız Lisesi’nin her zaman başarılarıyla tanınan bir okul olduğunu söyleyen Suna Yoldaş Özdemirçelik, “Okulumuz bugün bir proje okulu. İzmir’de ilk beş okul arasındayız, Türkiye sıralamasında yirmi sekizinciyiz. Hedefimiz daha yukarılara çıkmak” diyor. Özdemirçelik konuklarını uğurlarken bu kez içeriye her zaman güleryüzüyle anımsadığım, mezun olduğum 1985 yılında okul müdürümüz olan Saadet öğretmen giriyor.
Unutulmaz Müdür Saadet Ünal
Saadet Ünal, okulda lokma günü düzenlemesinin kendi döneminde başlatıldığını hatırlatıyor, “Bu yıl okulumuzun 99. kuruluş yılı olsa da lokma geleneğimizin 40. yılı” diyor. Ünal, “Pandemi nedeniyle iki yıldır gelemediğim okulumuza gelmek, öğrencilerimi, sizleri görmek büyük mutluluk verdi bana” derken oldukça heyecanlı. Okula müdür olarak atandığında 35 yaşında ve bu görev için oldukça genç bir kadın olduğunu anlatan Saadet Ünal, görevi başarıyla sürdüren meslektaşına başarılar diliyor, “100. yılda da okulumuzda buluşalım” çağrısında bulunuyor.
Eski mezunların ilgisi büyük
İzmir Kız Lisesi’nin lokma gününe gelenler her yıl olduğu gibi çoğunlukla eski mezunlar. 1963 yılında okuldan mezun olan Avukat Nimet Haytabay, 1966 mezunu Avukat Çiğdem Elibol okul kantininde heyecanla sohbet ediyor. “Okulda öğrenciliğimizde değil, yıllar sonra aynı mesleği yapan insanlar olarak çok sık karşılaştık ve okul ortak noktamız oldu” diyor Haytabay. Duayen gazeteci, spor muhabiri Gürkan Ertaç büyüğümüzün kendi dönemlerinde basketbol derslerine girdiğini anlatıyor.
İzmir Kız Lisesi’nden 1964 yılında mezun olmuş Şafak Akbulut dizleri ağrısa da, bastonundan aldığı güçle yavaş yavaş yol alıyor bahçede. Aynı dönemlerde okuduğu Nimet Haytabay’la sohbet ederken okulun 2015 mezunlarından, çiçeği burnunda Doktor Albina Altınyollar’ın kucak dolusu çiçeğini sevgiyle alıyor kollarına. Lokma gününde mezun olduğum dönemden ise sadece iki arkadaşıma İlknur Solmaz Tosun ve Esin Kulalı’ya rastlayabiliyorum tam 37 yıl sonra.
•••
Yorgun nefere acil onarım gerek
Yüzlerin güldüğü, öğrencilerin her koridorda, bahçede, mermer merdivenlerinde anıları kovaladıkları Lokma Günü’nde günde, çoğu mezundan aynı cümleyi duyuyorum:
“Okul ne kadar da harap olmuş, yazık!”
Kuruluşundan bu yana güçlü eğitim kadrosu ve öğrencilerinin başarısıyla lider eğitim kurumlarından biri olmayı başarmış İzmir Kız Lisesi’nin tarihi binasındaki yıpranmışlığı görünce içim acıyor. 14 bin 428 metrekare yerleşim alanı bulunan, kesme taştan yapılmış İzmir Kız Lisesi’nin 1923 yılında eğitim vermeye başladığı kabul edilse de, aslında binanın yapım yılı çok daha eski. Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıkları Yüksek Kurulu’nca “korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı olarak tescilli” olan yapının 1917 yılında inşa edildiği belirtiliyor. [1]
Yapımına dönemin İzmir Valisi Rahmi Bey’in katkılarıyla İttihat ve Terakki tarafından ‘Ticaret Sultanisi’ olarak başlanan okul inşa edilirken, Yahudi mezar taşları ve Efes arkeolojik alanından mermerler kullanılmış. Okulun çevresini dolaştığınızda dış duvarlarda kimi zaman gözünüze çarpan bu Yahudi mezar taşlarından birini, bugün konferans salonuna çıkan merdivenlerin başında, tuvaletin karşısında, zeminde bir ağırlık taşı olarak kullanılırken de görebiliyorsunuz.
Okulu dolaştıkça bugün baş döndürücü görkemiyle eğitimde 100. yılına girmeye hazırlanan İzmir Kız Lisesi’nin yine büyük çaplı bir onarıma ihtiyacı olduğu açıkça görülüyor. Kimi sınıf ve koridor duvarlarındaki rutubet, çimentoları dökülmüş demir doğramaları görünen koridor tavanları, duvarların ahşap bölümlerinde yağlı boya ile kapatılmaya çalışılan bozulmalar, çürümeler, tuvaletlerin eskiliği, konferans salonundaki yıpranmalar, binanın bir an önce güçlendirilip kapsamlı onarımdan geçmesi gerektiğini düşündürüyor. Umarım 100. yıl etkinliğine gittiğimizde okulumuzdaki bu sorunların giderilmiş olduğunu görürüz.
[1] Tanzimat’tan Cumhuriyet’e İzmir’de Eğitim Yapıları – Heval Şimşek Özel – Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü-Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı-Doktora Tezi- 2018














