Oysa gazetelerin insan kaynakları eklerine baktığınızda artık ?sadece bir üniversite bitirmiş olmanın yeterli olmadığını görebiliyorsunuz. İşe başvurularda yüksek lisans, doktora seçenekleri, iş ya da organizasyon deneyimi, birkaç yabancı dil sorgulanıyor. Yani ekmek aslanın midesinde artık.
Bu gelişmelerin farkında olan ve harekete geçen gençler ?kapağı bir üniversiteye attıklarında? yalnız öğrenci olmakla yetinmiyorlar. Okulun kendilerini geliştirmelerine fırsat veren tüm sosyal etkinliklerine katılıyorlar.
Ben de üniversitede okuduğum yıllarda ağırlıklı olarak İşletme Fakültesi öğrencilerinin devam ettiği uluslararası öğrenci kuruluşu AIESEC?in etkinliklerine katılmıştım. Bir öğrenci için, çok heyecan verici ve artı değerler katan çalışmalardı. Son yıllarda özellikle Kent Yaşam haber sitemize yaptıkları çalışmaları haber olarak ileten, bir başka öğrenci örgütünün gelişmesine daha tanık oluyoruz kentimizde.
Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğrencilerinin kurduğu Kariyer ve Yönetim Kulübü. 1999 yılında kurulup altı yılı geride bırakan kulüp, ülkemiz üniversiteleri arasında, ?en etkin kulüp? unvanına da sahip.
Pazarlama, finans, proje ve insan kaynakları kulübün ana departmanları. Onlara ek olarak web, eğitim, basın, ar-ge gibi takımlara yönetim kurulunun yaptığı mülakatlar sonunda çalışacak öğrenciler seçiliyor. Kulübün kendi içinde çok ciddi bir organizasyon şeması var, yani basit bir öğrenci kulübü olmaktan öte, kurumsal bir şirket gibi çalışıyorlar. Adı üstünde, kulüp ?kariyer? yapmayı hedefliyor.
Kar amacı gütmeyen gönüllü bir organizasyon, Kariyer ve Yönetim Kulübü.
Kulübün Proje Koordinatörü Bora Eke, ?Kulüp, öğrenci arkadaşlarımıza mezun olurken, teorik bilgisinin yanında pratik bilgileri, bir projeyi yürütmede deneyimi gibi ekstra değerler katıyor. Artık şirketler sivil toplum kuruluşlarında görev almış, sorumluluk bilincine ve deneyime sahip öğrencilerle çalışmak istiyor. Yabancı dil, bilgisayar dışında bir projede sorumluluk aldınız mı? gibi sorularla karşılaşıyoruz. Bunları başarmak için kariyer kulübünde görev almak çok önemli? diyor.
Kurucusu, yöneticisi, çalışanı öğrenci Kariyer Kulübü Ticaret Odası, Sanayi Odasının yöneticilerinden destek alıyor. Fuarlar, kongreler, seminerler düzenliyor. Internet?te de yenilenen www.kykonline.com adresli güzel bir siteleri var. Profesyonel çalışmak, bilgiyi paylaşarak büyümek vazgeçilmez değerler bu kulüpte.
Üniversite sınavına bir kaç ay kala, ?kapağı bir üniversiteye atalım da? diyen üniversite öğrencisi adayı arkadaşlara, ?İşe başvurdum, ama deneyimi soruyorlar? diyen genç kardeşlerimize duyurulur.
Kariyer yapmak lafla olmuyoooor, çalışmak, çok çalışmak şart? Öğrenciyken bile!
Category: Köşe yazıları