Gevrek, yıllar önce; çoğu göç edip bu kente gelmiş çocukların zabıtadan kaçırabildikleri tezgahlarında ya da nasıl taşıdıklarını hala çözemediğim başlarının üzerindeki bir bez parçasının üzerindeki tepsilerde satılırdı İzmir?de. Şimdi sayıları giderek azaldı bu satıcıların. Son gördüğüm satıcının tezgahını, zabıta kaptığı gibi, kamyonetin arkasına atıveriyordu. Bakakalmıştı o da çıtır gevreklerinin arkasından.
Sonra camekanlarda satılmaya başladı gevrekler. Konak Belediyesi?nin 2000 yılında başlattığı uygulamayla, tezgahtan camekana giren gevrekler, sokağın tozundan toprağından korunur olmuş, en azından satışlar kayıt altına alınmıştı. Hatta gevrek satıcılarının kimisi üzerlerinde beyaz önlükle, ellerinde maşa daha bir özenli satış yapıyor artık.
Konak Belediyesi sınırlarında yaklaşık 114 adet gevrek satış camekanı bulunduğunu belirtiyor yetkililer. Belediyenin camekanlarını İzmir Pide ve Gevrekçiler Odası kiraya veriyor oda üyelerine.
Şimdilerde ise gevrek üzerine çeşitlemeler arttı. Çikolatalı, kaşar peynirli, zeytinli, sucuklu, sosisli gevrekler, simitler ?saraylara layık? tatlar sunmaya başladı bizlere. ?Simit Sarayı? diye kocaman kocaman, güzel simit resimleriyle süslü tabelalar asan bu dükkanlar, özellikle Kıbrıs Şehitleri, Konak, Hatay, Karşıyaka gibi hareketin yoğun olduğu yerlerde giderek çoğalıyor. Genç kardeşlerimize, öğrencilere istihdam olanağı sağlıyor. Fırınlarında gevrek üreten bu dükkanlarda bir kaç milyon liraya çay içip, oturup sohbet etme olanağınız da var.
Konak Belediyesi sınırlarında ortalama 200 bin gevreğin satıldığını tahmin ettiğini söyleyen Pide Gevrekçiler Odası Başkanı Nevzat Duru?ya göre bu işyerleri, ?simitin markalaşmasını? sağlıyor.
?Gevrek satan camekanlı büfenin arkasında açılan simit sarayı, bu camekanı kiralayan gevrekçiyi etkilemeyecek mi?? diye sorduğumuzda ?İkisi de birbirinin işlerini arttıracaktır. Oralarda satılan simitle, camekanda satılan gevrek ayrı şeyler. Gevrek yemek isteyen camekana gelecektir yine? diye yanıt veriyor.
Camekanlarda yediğimiz klasik gevrek 30 kuruş. Simit saraylarında ise simitler daha büyük ve içi katkılı. Yani sucuklu, peynirli, çikolatalı. Fiyatı da ona göre tabii. Ortalama 50 kuruştan başlıyor fiyatları.
Alsancak?ta 40 yıldır gevrek üreten, bizim de yolumuz düştükçe uğramadan edemediğimiz bir gevrek fırını vardır. Saint Joseph Lisesi?nin arkasındaki emektar gevrek fırının sahibi, Nedim Atilla ağabeyimizin bir yazısından öğrendiğimiz meslek hizmet ödülü sahibi Zeynel Ergin. Zeynel Bey?i fırında bulamayınca oğluyla görüştük. ?Gevrek saraya gelin gitti, ne diyorsunuz? diye sorduk? Yıllardır mütevazi fırınlarında İzmirlilere çıtır gevrek sunan Öner Bey?e göre bu mekanlar daha çok İstanbul işi. Gevrekse İzmir?e özgü, yöresel bir tat.
Yöresel tadından vazgeçmeyenlerin adresi belli. Klasik gevrek fırınları… Değişik lezzetler arayanlar için ise gidecek adresler çoğalıyor İzmir?de…
Category: Köşe yazıları